30 jan 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #3

Over precies 68 dagen loop ik de marathon van Rotterdam op zondag 9 april 2017. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op de marathon. De afgelopen week schrok ik hoe snel de marathon dichterbij komt, bleef ik last houden van mijn knie (eigenlijk hamstring) en ging ik fietsen in plaats van lopen. Ben je benieuwd hoe de afgelopen week is gegaan? Lees dan gauw verder!

Week 4

In deze vierde trainingsweek had ik weer vier trainingen op mijn programma. Ik begon op maandag met een korte herstelloop. Tijdens dit loopje probeerde ik lekker op gevoel te lopen en mijn benen het werk te laten doen. Mijn doel is altijd om zo weinig mogelijk op mijn horloge te kijken tijdens de hersteltraining. Het is totaal niet van belang hoe hard ik loop. Ik liep zes kilometer met een pace van 5:03 min/km.

Op dinsdag plan ik vaak mijn intervaltraining. Waarom weet ik eigenlijk niet, want dinsdag is niet mijn favoriete dag. En dan plan ik ook nog een niet-favoriete-training in? Wanneer ik de intervaltraining eenmaal achter de rug heb, voel ik me uiteindelijk wel tevreden en voldaan. Afgelopen dinsdag liep ik zes keer vier minuten op tempo en daarna twee minuten rustig. Het was koud, maar prima te doen!

IMG_7275

Op woensdag nam ik een fijne rustdag. Ik had veel werkafspraken dus dat had ik handig ingepland. De donderdagochtend was ik vrij. Het was stralend weer, dus ik had geluk! Ik mocht namelijk nog een korte duurloop gaan doen. Dat resulteerde in 11 kilometer lang genieten. Wat is het toch fijn om te lopen in de zon. Daar krijg ik nooit genoeg van. Dit duurloopje ging goed en ik kon mijn tempo gemakkelijk volhouden.

IMG_7466

De lange duurloop wilde ik vrijdag gaan doen. Dat was een goede keuze, aangezien het ook op die dag geweldig weer was. Echter dacht mijn knie daar anders over. Niet over dat weer natuurlijk, maar over de lange duurloop. Zoals een aantal volgers misschien wel hebben meegekregen, heb ik sinds de Ameland Adventurerun af en toe last van mijn knie. Het is niet per se de knie die de pijn veroorzaakt, maar het komt vanuit mijn hamstring. Naast een aantal afspraken die ik had bij de fysio, probeer ik het zoveel mogelijk zelf los te houden met mijn foamroller. Het is vooral een kwestie van goed aanvoelen of ik wel of niet kan gaan hardlopen. Meestal heb ik er tijdens het lopen weinig last van, maar komt de pijn naderhand weer opzetten.

IMG_7640

Na lang twijfelen heb ik het toch geprobeerd. Voor de verandering besloot ik om in de middag te gaan lopen, zodat ik ’s ochtends nog eventjes kort van het natuurijs kon genieten. Ik schaatste niet zo lang, want ik moest immers nog voldoende tijd en energie overhouden voor het hardlopen. Ik ging rond 14.00 de deur uit voor mijn duurloop en was vlak voor 16.30 weer terug. Wat kost dat veel tijd! Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik een aantal keer pauze heb genomen om mijn spieren te rekken. Na wat pijntjes in het begin, heb ik toch redelijk kunnen lopen. De duurlopen vallen mij tot nu toe zwaar dit jaar. Ik heb het gevoel dat ik vorig jaar veel gemakkelijker liep. Hopelijk komt die ontspanning nog terug.

Weekend

IMG_7692

Zaterdag en zondag heb ik rustig aan gedaan. Zaterdag deed ik krachtoefeningen thuis, want zoals ik in mijn doelen voor 2017 schreef, wilde ik minstens één keer per week aan mijn core-stability werken. Zondag had ik zin om mijn benen wat los te maken en koos ik er spontaan voor om te gaan fietsen! Dat was lang geleden. Omdat fietsen veel minder belastend is voor je lichaam, vond mijn hamstring dit ook wel fijn.

Afgelopen weekend kreeg ik trouwens ook een mailtje van de organisatie van de marathon van Rotterdam. Ik schrok me wild. Is het echt al over tien weken? Tien weken: dat klinkt als overmorgen! Ik kan me nog niet voorstellen dat ik 42,2 kilometer kan lopen. Momenteel heb ik nog vrij veel moeite met die 25 kilometer. Hopelijk krijg ik de komende weken iets meer vertrouwen in mezelf.

Komende week staat in het teken van de Midwinter Marathon in Apeldoorn. Aanstaande zondag, 5 februari, loop ik daar de Asselronde (25 km). Tijdens dit evenement wil ik proberen om lekker ontspannen te lopen. Mijn doel is niet om een snelle tijd neer te zetten, maar vooral om vertrouwen te krijgen in mezelf. Ook wil ik ervaringen opdoen met eten en drinken tijdens het lopen. Dit is allemaal een hele mooie oefening voor de marathon in april.

Loop je ook een marathon binnenkort? Hoe gaat het met jouw voorbereidingen? Laat het me hieronder weten in de reacties.