27 jan 2017 | Geluk

Wat is motivatie en hoe krijg je het?

Herken je dat? De ene dag loop je zo de deur uit in je sportkleding en begin je vol enthousiasme aan je trainingen. Een andere dag heb je al moeite om je kleding te kunnen vinden. Je blijft het maar uitstellen, maar tenslotte begin je met hangen en wurgen aan je training. Ik vind het verbazingwekkend hoe groot het verschil in mijn motivatie kan zijn tussen verschillende momenten. In dit artikel heb ik uitgezocht wat motivatie precies is en hoe je meer gemotiveerd kunt raken.

Wat is motivatie?

Motivatie wordt omschreven als datgene wat jou als persoon aanzet tot bepaald gedrag. Dit gedrag kan bijvoorbeeld zijn: leren voor een tentamen, sporten, een gezond gerecht koken en ga zo maar door. Eigenlijk is het de drive die jou in beweging brengt, letterlijk en figuurlijk. Nu zijn er ook nog verschillende vormen van motivatie. Zo heb je intrinsieke motivatie, wat betekent dat de motivatie uit de persoon zelf komt. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het van iemand anders moet of omdat je er iets voor terug krijgt in de vorm van een beloning (zoals geld). Je kunt bijvoorbeeld beginnen met bloggen, omdat je er geld mee wilt verdienen (extrinsieke motivatie). Zelf ben ik niet begonnen met bloggen om geld te verdienen, maar omdat ik zelf heel gelukkig word van schrijven (intrinsieke motivatie). Natuurlijk kan het ook een combinatie van beide zijn.

Wat beïnvloedt jouw motivatie?

Motivatie kan beïnvloed worden door verschillende aspecten. Ook dit kan binnen jezelf liggen of van buiten af komen. Een heel belangrijk aspect dat invloed heeft op motivatie is het stellen van doelen. Wanneer je een doel stelt, dan wil je dat doel logischerwijs behalen. Om dit te kunnen behalen zul je bepaald gedrag moeten vertonen. De motivatie om dat gedrag te vertonen is dan veel groter. Zelf herken ik dit heel erg vanuit het hardlopen. Ik zou nooit voor de lol 30 kilometer gaan hardlopen. Niet omdat ik dit helemaal niet leuk vindt, maar omdat het voor mij geen doel heeft. Ik ben net zo blij als ik 20 kilometer loop. Het doel, namelijk het (uit)lopen van de marathon in Rotterdam, zorgt ervoor dat ik gemotiveerd raak om deze 30 kilometer te gaan lopen. Dit alles draagt bij aan mijn doel.

Ook behoeften kunnen invloed hebben op jouw motivatie. Een basisbehoefte is verzadigd zijn. Indien je honger hebt, ben je dus gemotiveerd om iets te gaan eten. Dit past namelijk bij jouw behoefte.

Een beloning of straf kan ook invloed hebben op jouw motivatie. Stel dat je voor je werk een bepaalde klus moet doen. Misschien ben je daar helemaal niet gemotiveerd voor. Dit kan zijn omdat het bijvoorbeeld veel te moeilijk is, heel saai is of met samen vervelende collega’s. Nu kan een beloning jouw motivatie vergroten. Stel dat je baas een groot geld bedrag voor je klaar zet, indien je de klus hebt geklaard. Wellicht ben je hierdoor een stuk meer gemotiveerd om het af te ronden.

IMG_7536

Tips voor meer motivatie

Misschien denk je nu: ‘Ja, allemaal leuk en aardig, maar dit wist ik allang. Hoe zorg ik er nou werkelijk voor dat ik meer gemotiveerd ben voor iets?’. Ik heb een aantal praktische tips voor je om meer motivatie te krijgen:

  • Deze is niet zo verrassend, wanneer je dit artikel tot aan hier al hebt gelezen. Stel doelen! Doelen helpen je dus om bepaald gedrag uit te voeren. Zorg ervoor dat deze doelen haalbaar zijn én concreet. Niemand wordt blij van onhaalbare doelen. Het is toch het leukst wanneer je uiteindelijk een succesje kunt vieren, omdat een doel behaald is! Hoe kleiner het doel, hoe beter. Dan is er daarna nog meer ruimte over voor nieuwe doelen.
  • Maak een visionboard. Wanneer je niet heel concreet doelen kunt maken, maar wel iets voor ogen wilt houden, is een visionboard een goed hulpmiddel. Een visionboard zorgt er letterlijk voor dat je een bepaald beeld voor ogen houdt. Door jezelf hiermee te confronteren, wordt je wellicht meer gemotiveerd om aan de slag te gaan.
  • Houd het leuk voor jezelf. Wanneer je iets wilt bereiken of nieuw gedrag wilt proberen, kan dat best pittig zijn. Probeer het voor jezelf leuk te maken. Dit kan door jezelf te belonen wanneer je een klein doel hebt behaald.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet erg wanneer iets je niet lukt. Word niet boos op jezelf wanneer je motivatie ver te zoeken is. Dat kan gebeuren! Accepteer het gevoel en probeer er het beste van te maken. Iedere dag is anders.

Hoe zit het met jouw motivatie? Heb jij nog tips om meer gemotiveerd te zijn? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de reacties hieronder.