Mijn studiekeuzestress: hoe weet je wat je wilt?

Mijn studiekeuzestress: hoe weet je wat je wilt?

Op de basisschool lijkt het vaak allemaal heel simpel. Je wordt juf of brandweerman. Je wordt profvoetballer of dolfijnentrainer. Maar na deze onbezorgde schooltijd komt misschien wel een moment dat je wilt studeren en een keuze moet gaan maken. Er is zoveel. Dan is het probleem nog niet verholpen, want na de studie is er ook nog een veelheid aan werk dat je kunt doen met je studie. Zie jij soms door de bomen het bos niet meer? Kom je er maar niet uit wat je wilt? En hoe weet je eigenlijk wat je wilt? In dit artikel deel ik mijn verhaal over studiekeuzestress. 

Als ik later groot ben..

Vroeger wist ik prima wat ik wilde. Ik zou architect worden of schrijfster. Natuurlijk wisselde dit wel eens. Zo heb ik ook bij vlagen campingeigenaar willen worden of juist kinderarts. Ik was een kind dat het liefst creatief bezig was of buiten speelde. Ik schreef notitieboekjes vol met verhaaltjes en gedichtjes. Ook had ik de wereld aan teken- en knutselmaterialen. Mijn ouders werden gek van mijn tekeningetjes op losse briefjes in huis. Het liefst schreef of tekende ik overal iets op. Zo gek was het dus niet dat ik graag architect of schrijfster wilde worden. Toch ben ik, door de jaren heen, mijzelf daarin verloren. Vanaf mijn middelbare school wist ik niet meer wat ik wilde.

Ik ben een echte twijfelaar. Wat ik zeker wist, was dat ik ging studeren. Het liefst in Groningen, want dat leek me wel een fijne stad. Alle studies aan de universiteit werden breed uitgemeten. Ik ging naar open dagen en probeerde zoveel mogelijk te weten te komen. Ik dacht aan Journalistiek, Italiaanse Taal en Cultuur, Kunsten, Cultuur en Media, Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, maar ook Bouwkunde kwam voorbij. Deze laatste natuurlijk vanwege mijn interesse in architectuur. Echter is dat het nooit geworden. Ik ben bij een open dag geweest in Delft, maar ik zag mezelf daar niet rondlopen. Dat was een onderbuikgevoel, waar ik naar heb geluisterd.

Uiteindelijk koos ik voor Kunsten, Cultuur en Media. Waarom? Dat is een hele goede vraag. Al vanaf de eerste colleges en werkgroepen kwamen twijfels. Het was eigenlijk heel onduidelijk wat de studie inhield en ik switchte samen met een medestudent -nog binnen die eerste week- naar Nederlandse Taal en Cultuur. De reden voor deze switch weet ik nog wel heel goed. Ik wilde richting de Journalistiek en de Media. Dat zou ik via Kunsten, Cultuur en Media niet bereiken.

Nederlandse Taal en Cultuur beviel eigenlijk wel goed. Er waren leuke medestudenten en maakte al gauw een leuk groepje vriendinnen. Echter vond ik het onderdeel ‘lezen’ niet zo leuk. Het schrijven vond ik geweldig. Iedere week een verslag maken? Ik vond het fantastisch! De verslagen gingen me goed af en het was leuk om verschillende soorten teksten te maken. Nog steeds staat dit boekwerk met verslagen in mijn kast te pronken.

IMG_7810 IMG_7812 IMG_7814

De laatste keer twijfelen?

Nederlands beviel dus goed. Toch ben ik gestopt na één jaar. Nog steeds denk ik met pijn in mijn hart terug aan deze beslissing. Was dit wel een goede keus? Ik weet het nog steeds niet (zie je wel: twijfelen aan alles ;)). Een heel belangrijk aspect, dat mee heeft gespeeld, is de eetstoornis waar ik op dat moment voor in behandeling zat. Ik studeerde eigenlijk naast mijn behandeling en dat was een moeilijke combinatie. Door mijn behandeling ging ik alles in het leven vanuit een ander perspectief bekijken. Ook mijn studie werd uitvoerig besproken. Ik besloot te stoppen en eens goed na te denken over wat ik nou echt wilde. Ik werd au pair in Italië. In mei 2010 vertrok ik naar Padova om drie maanden op vier Nederlands-Italiaanse kinderen te passen. Kinderen vond ik altijd al leuk en dit leek me een hele mooie uitdaging.

Dat was een geweldige ervaring. Niemand kende mij en ik kon even los van mijn omgeving nadenken over hoe ik nu verder wilde. Een nieuwe studie? Of ging ik Nederlands toch weer oppakken? Op de allerlaatste dag van mijn avontuur als au pair maakte ik de keuze. In het hotel onderweg naar huis schreef ik me in voor een nieuwe studie. Ik koos voor Pedagogische Wetenschappen: een brede studie met genoeg ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen. Het kind en de opvoeding staat centraal en dat is iets wat mij heel erg interesseert. In 2010 begon ik aan de bachelor en in 2013 startte ik met de master Orthopedagogiek. In 2014 studeerde ik af en begon ik meteen met werken als ZZP’er in een kleine praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie.

Hoe weet je wat je wilt?

Wat mij heeft geholpen is om alle opties steeds open te houden. Nog steeds denk ik wel eens terug aan mijn studie Nederlands. Ik kan dan spijt krijgen dat ik gestopt ben. Toch bedenk ik me nu ook weer dat alles nog mogelijk is. Uiteindelijk maakt de route niet zoveel uit. Je vindt echt wel datgene wat bij jou past. Dat moet (helaas) soms via trial en error: gewoon doen en ervaren. Door de ervaring weet je pas echt of het iets voor je is of niet. Natuurlijk is het tegenwoordig minder gemakkelijk om maar wat studies te ‘proberen’. Als je echt heel erg twijfelt, is het aan te raden een brede studie te kiezen, zodat je daarna nog meerdere opties voor jezelf open houdt. Probeer een studie te kiezen, waarvan het centrale onderwerp je interesseert. Voor mij was dat ‘kind, omgeving en opvoeding’. Doordat ik dit interessant vond, was het gemakkelijk om deze studie af te ronden. Een laatste goede tip is: ga een dag meelopen met studenten of werkenden. Denk je dat je jouw ideale droombaan hebt gevonden? Vraag dan eens aan iemand of je mee mag lopen in die droombaan. Dit kunnen ook meerdere en verschillende banen zijn. Op die manier krijg je inzicht in wat het werkelijk inhoudt.

Kortom: sluit niet te vroeg de deuren voor jezelf. Er zijn meerdere wegen naar Rome, dus die stress rondom het maken van een studiekeuze is niet altijd terecht.

Heb jij ook moeite (gehad) met het maken van een studiekeuze? Weet je nu wat je wilt? Of heb je, net als ik, nog dagelijks last van dit dilemma? Ik ben heel erg benieuwd. Ik vind het leuk als je dit met me wilt delen in de reacties hieronder!

 

11 Reacties

 1. Marieke
  februari 1, 2017 / 1:59 pm

  Studiestress, wat een ramp!

  Op dit moment zit ik in mijn eerste jaar Biologie. Een super leuke studie, wat ik aan het begin niet verwacht had. Biologie was namelijk mijn tweede keuze, geneeskunde stond stipt op nummer 1. Maar ik werd helaas uitgeloot en moest toen nog iets anders kiezen. Toch heb ik dit jaar enorm veel getwijfeld. Ik kon wel goed meekomen met biologie en de meeste vakken vond ik ook wel interessant, maar ergens in mijn achterhoofd bleef zo’n stemmetje me eraan herinneren dat ik eigenlijk geneeskunde wilde. Ik ben uiteindelijk met de studieadviseur gaan praten, want ik werd langzaam gek van mezelf. Zij heeft me laten inzien dat ik met (medische) biologie nog heel veel kan worden en dat geneeskunde waarschijnlijk niet de goede studie voor mij is. Hierbij heeft de sfeer die bij biologie hangt ook een grote rol gespeeld. Ik voel me er heel erg thuis.

  Om een lang verhaal kort te maken: ik zie wel wat ik ga worden met biologie (lerares, onderzoeker of misschien zelf wel studieadviseur), maar qua studie zit ik nu in ieder geval goed. :)

  Liefs, Marieke

  • Japke Janneke
   februari 1, 2017 / 8:30 pm

   Hoi Marieke,
   Bedankt voor je reactie! Lastig kan dat zijn, he. Wel goed dat je met een studieadviseur hebt gesproken. Alles is nog mogelijk! Fijn dat je nu qua studie goed zit. De rest kun je voorlopig lekker loslaten.
   Liefs Japke

 2. Iris
  februari 1, 2017 / 8:23 pm

  Ik heb het geluk dat ik gewoon juf werd 😉 Jouw beroep lijkt me echt interessant. Ik ben nu pas begonnen met twijfelen, welke master ga ik doen volgend jaar…
  Ik volg je nog nier zo lang maar volg je echt met plezier! Vind je instagram posts ook motiverend om te sporten! Bedankt!

  • Japke Janneke
   februari 1, 2017 / 8:29 pm

   Hoi Iris,
   Bedankt voor je reactie. Je kunt inderdaad altijd nog verder studeren. Fijn dat het motiverend werkt!
   Liefs Japke

 3. Marleen
  maart 21, 2017 / 9:26 pm

  Wat een leuke blog/website heb je ! :) Super leuk en heel herkenbaar je stukje over studiekeuzestress.
  Ik vond dit zelf ook altijd heel erg moeilijk! Toen ik 19 was (ik ben nu 26) begon ik aan de studie HBO-Verpleegkunde, maar uiteindelijk in het derde jaar ben ik gestopt. Ik vond het allemaal niet meer leuk en het huilen stond vaak dichterbij dan het lachen. Heel veel mensen zeiden: ‘Oh, maar je bent al op de helft’. In ieder geval, toch uiteindelijk de knoop doorgehakt en kort daarna ook als au-pair gewerkt (in Engeland;)). Super leuk is dat he! :) Hele fijne tijd gehad en daarna toch besloten om weer te gaan studeren. Ik heb uiteindelijk Culturele Antropologie en ontwikkelingssociologie gestudeerd en ben vorig jaar september begonnen aan de Master Medische Antropologie. Super interessant allemaal, maar nu het afstuderen dichterbij komt en dus ook mijn diploma, toch ook wel weer moeilijk. Wat wil ik daarna doen qua werk? ;) haha keuzes keuzes.
  Ik zie het allemaal wel en het is gewoon heel belangrijk om je hart (en je onderbuikgevoel) te volgen.

  Thanks voor je leuke blogs!

  Groetjes, Marleen

  • Japke Janneke
   maart 21, 2017 / 9:35 pm

   Bedankt voor je leuke reactie, Marleen! Het blijft altijd lastig, maar als je inderdaad je onderbuikgevoel serieus blijft nemen en je hart volgt, komt het altijd goed. Succes!
   Groetjes Japke

 4. Linda
  juni 8, 2017 / 8:54 pm

  Hoi hoi!

  Ik reageer lekker laat op deze post maar kwam hem tegen in mijn chaotische zoektocht naar zekerheid. Ik zit op dit moment ook met veel keuzestress.

  Doorgaan met de studie Facility Managment en mezelf hard aan pakken en zeggen dat ik het gewoon af moet maken? Dat ik waarschijnlijk de rest van mn leven gewoon snel verveeld raak met alles dus ook met dit en ook wss de volgende studie? En mezelf dus even goed aanspreken dat ik nu goed moet bijbenen. Of toch switchen? Maarja naar wat dan? Communicatie? En wat zou de omgeving wel niet denken? En wat als ik dan weer dit gevoel krijg…

  Ik vind t erg fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem…

  • Japke Janneke
   juni 9, 2017 / 8:30 am

   Hoi Linda,
   Pfoe, herkenbaar hoor! Het is ook heel lastig. Een studie afmaken kan altijd. Je kunt daarna vast nog alle kanten op met een papiertje. Een studie zet je niet voorgoed vast, maar je twijfels zijn heel begrijpelijk. Succes!

  • Sannie
   januari 7, 2020 / 11:42 pm

   Ik heb precies hetzelfde

 5. Danny
  maart 7, 2018 / 8:29 pm

  Wellicht ben je enorm verrast door mijn reactie op dit verhaal, het is namelijk al meer dan een jaar geleden dat je dit online bracht. Jouw positieve mindset en openheid heeft mij getriggerd om jouw blogs te gaan lezen. Deze blog spreekt mij enorm aan en ik herken me hier ook precies is, twijfelen over alles. Studiestress, ik krijg al nachtmerries van het woord. Kiezen voor het centrale onderwerp waarin je jezelf verder kan ontwikkelen is voor mij mijn oplossing geweest. Momenteel ben ik werkzaam in de gehandicaptenzorg en heb ik mijn passie gevonden! Keep up the good work!

  • maart 8, 2018 / 11:59 am

   Wat leuk! Goed om te horen, zeg. Fijn dat je nu je passie hebt gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?