Hoe combineer je hardlopen en wielrennen?

Hoe combineer je hardlopen en wielrennen?

De titel van dit artikel is niet alleen een vraag die meerdere keren bij mezelf opgekomen is. Ook via Instagram en per mail heb ik al een aantal keren deze vraag gekregen van lezers. Om antwoord te vinden op deze vraag heb ik research gedaan op internet, maar deel ik ook mijn eigen ervaring. Hoe combineer ik hardlopen en wielrennen? En is deze combinatie eigenlijk wel zo verstandig?

Over de combinatie van hardlopen en wielrennen is al heel wat geschreven. Een aantal jaren geleden is er ook veel onderzoek gedaan naar het combineren van de twee sporten. Zo kun je op internet in veel verhalen lezen dat hardlopen en wielrennen ooit een taboe is geweest. Het grootste gevaar zit hem namelijk in het feit dat goed getrainde wielrenners conditioneel heel gemakkelijk kunnen hardlopen. Echter is hardlopen veel blessure gevoeliger en moet je wennen aan de stootbelasting. Indien je goed getraind bent, merk je minder gauw op dat je moet stoppen en liggen blessures op de loer. Qua uithoudingsvermogen kan een wielrenner de inspanning namelijk gemakkelijk aan.

Wat zijn de voordelen van de combinatie?

Deze verhalen kloppen. Het is altijd belangrijk om je lichaam op een goede manier te laten wennen aan inspanning. Toch is hardlopen en wielrennen een goede combinatie. Waarom is dit zo? Wat zijn de voordelen van deze combinatie?
Allereerst zorgt de combinatie van het hardlopen en wielrennen voor een complete training van jouw lichaam. Bij het hardlopen worden voornamelijk de achterkant van je benen aangesproken. Wanneer je gaat fietsen train je meer de voorkant van je bovenbenen. In principe worden dezelfde spiergroepen gebruikt, maar de coördinatie en de beweging is anders. Waar hardlopen vooral een excentrische belasting (stootbeweging) geeft, zorgt wielrennen meer voor een concentrische beweging (de benen draaien rond).

Naast dat je lichaam completer getraind raakt, zorg je er ook voor dat je minder gauw last krijgt van blessures wanneer je de twee sporten combineert. Je lichaam raakt meer in balans en zwaar belaste spieren krijgen meer tijd om uit te rusten. Natuurlijk zorgt de afwisseling van twee sporten er ook voor dat je meer plezier kunt blijven behouden. Zelf merk ik op dat ik na een tijdje zat raak van het hardlopen en dan behoefte heb aan een andere trainingsvorm. Het is dan ideaal om de racefiets te pakken en even iets anders te kunnen doen.

Maar combineren: hoe doe je dat?

Wanneer je de twee sporten zou willen combineren, is het verstandig om jezelf eerst af te vragen wat je doelen zijn. Bedenk deze doelen per sport. Dus waarom loop je hard? Wat is je doel? Wil je graag PR’s lopen? Wil je hardlopen om af te vallen of doe je het puur voor de ontspanning en het plezier? Vervolgens beantwoord je deze vragen ook voor het wielrennen. Wat is je doel? Wil je wedstrijdjes fietsen of een bepaalde berg beklimmen? Wil je graag fietsend nieuwe plaatsen ontdekken of wil je eens op fietsvakantie gaan? Natuurlijk kun je ook hele andere doelen hebben, maar het belangrijkste is dat je hierover nadenkt.

Vervolgens kun je kijken naar welke sport, in het behalen van deze doelen, de meeste prioriteit vraagt. Als voorbeeld neem ik even mezelf. Binnen het hardlopen wil ik graag wedstrijdjes lopen en het liefst persoonlijke records. Dit betekent dat ik me zo goed mogelijk wil voorbereiden op deze evenementen. Ik wil mezelf echt verbeteren. Binnen het fietsen staat vooral plezier en ontspanning voorop. Ik vind het leuk om af en toe een toertocht te rijden, maar ik hoef niet (per se) sneller te worden. Als ik naar beide sporten kijk, vraagt hardlopen dus om de prioriteit. Natuurlijk is ontspanning en plezier heel belangrijk, maar om mezelf te verbeteren in het hardlopen, zal ik hier voldoende tijd en aandacht aan moeten besteden.

Voor het hardlopen kan ik vervolgens de trainingen gaan uitzetten. Het is dan de kunst om te kijken welke trainingen ik op de fiets over zou kunnen nemen, zodat ik de sporten kan gaan combineren. Op de fiets kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk duurtrainingen (in de laagste hartslagzones) doen. Dan kan ik zo’n lange duurloop eens inruilen voor een duurrit op de fiets. Ook intervaltrainingen (vooral in de heuvels of bergen) kun je gemakkelijk oppakken op de fiets. Deze streep je dan weer weg bij het hardlopen. Kijk altijd goed welke trainingen je na elkaar doet en hoeveel hersteltijd deze trainingen vragen. Doe je een hele intensieve tempoloop? Dan kun je de dag daarna prima een rustige duurrit op de fiets gaan doen.

Het vraagt dus best wel wat puzzelwerk, maar ook een beetje gezond verstand. Het belangrijkste van alles (en dat zeg ik heel vaak) is dat je luistert naar je lichaam. Wat geeft je lichaam aan? Je trainingen aanpassen, bijstellen en overslaan is heel belangrijk om je doelen te kunnen behalen. Voor mij geldt dan misschien wel dat fietsen als doel ontspanning en plezier heeft, maar dat betekent niet dat dit altijd maar met een vermoeid lijf (van het hardlopen) moet. Ook om ontspannen en met plezier op de fiets te zitten, is het belangrijk dat je je fit en energiek voelt. Alleen op deze manier is de combinatie tussen het hardlopen en wielrennen leuk en een absoluut voordeel voor je lichaam en geest!

Combineer jij hardlopen ook met wielrennen? Hoe pak je dit aan? Ik ben heel benieuwd! Laat het me hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Leon van Leeuwen – Specialized.

Volg:

2 Reacties

 1. Charlot
  mei 3, 2017 / 1:10 pm

  Ik combineer hardlopen ook met wielrennen. Mijn prioriteit ligt tot half mei op hardlopen, daarna op wielrennen. Zo wissel ik het af en heb ik nergens last van. Het herstel van het fietsen gaat langzamer dan het hardlopen. Daarom sport ik de dag na het wielrennen ook vaak niet. Zolang dit goed gaat, is het heel fijn om zo buiten te sporten! Geef je groot gelijk! Succes!

 2. linda
  mei 5, 2019 / 11:09 am

  ik combineer het hardlopen ook met wielrennen maar ben idd nog een beetje zoekende naar wat de beste verdeling en belasting is. kwam zo ook op jouw stukje terecht ben benieuwd of de combinatie nou bevorderend is voor mijn lopen of juist niet.
  de meningen zijn heel verdeeld ik doe het puur als afwisseling en om mijn lichaam te ontzien van de loonbelasting. ik merk wel dat als ik veel km of snelle km maak op de fiets dat niet ten goed is als ik lekker losse benen wil hebben. Herstel is langer lijkt idd. Kan ik dan het tempo beter wat rustiger houden op de fiets? Ik loop om de dag zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *