15 jul 2019 | Persoonlijk

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #17

Op Instagram plaatste ik een story waarin jij je vraag kon stellen. Ik kreeg veel verschillende vragen. Hoe gaat het met mijn knie? Hoe bevalt het om meer te fietsen? Herken ik het stemmetje van dat ik ”moet” sporten? Op welke momenten voelde ik me het meest gelukkig en waar zie ik mezelf over vijf jaar? In dit artikel geef ik antwoord!

Hoeveel kilometer loop je gemiddeld per week?

Momenteel loop ik veel minder dan ik ooit heb gedaan. Het hardlopen staat bij mij namelijk op een lager pitje. Dit komt enerzijds door mijn overtraining, maar anderzijds ook doordat ik momenteel meer fietsdoelen heb. Normaal gesproken loop ik meestal rond de 60 of 70 kilometer per week. Toen ik trainde voor mijn laatste marathon, in Boston, liep ik in de piekweken 100 kilometer.

Herken jij het stemmetje van dat je ”moet” sporten?

Dit stemmetje herken ik zeker en zal ook mee hebben gespeeld in de overtraining waar ik nu van herstel. Sporten is mijn grootste passie. Ik ben heel energiek en kan eigenlijk niet stilzitten. Het liefst ga ik iedere dag de deur uit om lekker te fietsen of te lopen. Helaas kan dat niet altijd en horen er ook rustdagen bij. Dat vindt het stemmetje in mijn hoofd niet altijd leuk. Ook op dagen dat ik minder motivatie heb, hoor ik die stem weleens praten. Gelukkig kan ik het altijd relativeren en weet ik dat ik soms streng voor mezelf (en dat stemmetje) moet zijn. Rust is rust.

Voel je geen (prestatie)druk dat je het sporten moet delen?

Ik voel niet echt druk om het sporten te delen. Wel voel ik soms druk dat ik mijn best moet doen en niet kan afhaken of kan afzeggen. Gisteren fietste ik bijvoorbeeld mee tijdens Drenthe’s Mooiste, een fietsevenement waar ik aanwezig was vanwege mijn blog en Instagram. Omdat ik daar dan op uitnodiging ben en er ook volgers aanwezig zijn, vind ik het moeilijk om na 86 kilometer af te stappen. Natuurlijk had ik een goede reden, maar ergens vind ik het dan wel lastig om ”op te geven”. Ook wanneer ik aan de start sta van een marathon wil ik zo goed mogelijk presteren. Niet alleen voor mezelf, maar ook omdat ik het met ruim 68.000 mensen ga delen.

Hoe voorkom je oververhitting tijdens het hardlopen?

Zelf heb ik helaas best vaak te maken gehad met oververhitting. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Ik schreef daar al eens een uitgebreid artikel over. Er zijn een aantal makkelijke tips, waardoor je de kans op oververhitting kleiner maakt. Ga niet op het warmst van de dag lopen, koel jezelf goed met water tijdens het lopen, vul je zouten aan en vermijd donkere kleding. Ook kun je proberen meer op schaduwrijke plekken te lopen, zoals door het bos.

Heb je verschil in herstelvoeding na een duurloop of fietstocht?

Eigenlijk niet! Ik heb al vaker geschreven over herstel na een training. Momenteel eet ik vaak kwark met daardoorheen wat fruit, noten en sportmuesli. Ook deze drankjes zijn nog steeds favoriet na een training! Zowel na het hardlopen als na een fietsritje drink ik ze heel graag.

Hoe bevalt het om minder hard te lopen en meer te fietsen?

Eigenlijk heel goed! Binnen het hardlopen heb ik momenteel even geen doelen. Mijn eerst volgende doel is de marathon van Tokyo in maart, maar dat duurt nog even. Omdat ik een aantal grote fietsdoelen heb, waaronder de l’Etape du Tour aankomende zondag, richt ik me daar nu vooral op. Fietsen is een heerlijke sport en zeker wanneer het warmer is buiten, vind ik het beter te doen dan hardlopen.

Hoe gaat het met je knie?

Gelukkig gaat het goed met mijn knie. Gisteren kreeg ik last tijdens het fietsen van Drenthe’s Mooiste en daardoor sneed ik een stukje van de route af. In plaats van 115 kilometer kwam ik op 86 kilometer uit. Ik geef het nu heel even rust, maar ik ga er vanuit dat ik de komende dagen gewoon weer kan gaan fietsen.

Op welke momenten in je leven voelde jij je het meest gelukkig?

Ik voel me het meest gelukkig als ik me dankbaar en vrij voel. Dat is meestal wanneer ik van een afstandje kan kijken naar de dingen die ik heb en de dingen die ik doe. Zo voelde ik me op reis (bijvoorbeeld op Sri Lanka, in Israël of Italië) heel erg gelukkig. Ik besef me dan weer hoe gaaf het is wat ik allemaal kan en mag doen en dat ik heel dankbaar ben voor alle lieve mensen om me heen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Eigenlijk probeer ik niet in de toekomst te leven, omdat ik vooral wil genieten van waar ik nu ben en waar ik sta. We leven in het nu en je weet nooit hoe het leven loopt. Natuurlijk droom ik ook over bepaalde dingen en zijn er echt wel doelen die ik zou willen nastreven, maar het is niet heel concreet. Hopelijk kan ik over vijf jaar nog steeds de dingen doen die ik leuk vind en daar mijn geld mee verdienen. Als het zou kunnen, zou ik heel graag moeder willen worden en nog steeds nieuwe plekken op de wereld ontdekken met lieve mensen.

Wat zou jij van mij willen weten? Stel de vraag hieronder in de comments en wie weet beantwoord ik deze volgende keer!