30 aug 2017 | Hardlopen, Wielrennen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #3

Via Instagram stellen mensen mij regelmatig vragen over het hardlopen en het wielrennen. Vorige week deed ik specifiek een oproepje via Instagram met daarin de vraag wat jullie graag wilden weten over het hardlopen en fietsen. Ik kreeg ontzettend leuke vragen. Bedankt! In dit artikel heb ik een aantal vragen gebundeld en geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven.

Net als in de vorige artikelen van deze reeks wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Hoe bouw ik mijn snelheid op?

Deze vraag staat echt met stipt op één. Eigenlijk krijg ik wekelijks deze vraag en nu ik specifiek deze oproep deed, kwam de vraag minstens vijf keer voorbij. Het blijft ook een lastige vraag. Ik heb hier al eens een artikel over geschreven. Dat artikel vind je hier. Het komt er op neer dat je vooral veel wisselingen in tempo zou moeten doen; intervallen dus. Zorg ervoor dat je veel in zwart-wit traint en minder in grijs gebied. Sommige trainingen mogen heel pittig zijn met flinke versnellingen. Duurlopen kun je echt in een heel langzaam tempo doen, zodat je in de laagste hartslagzones traint.

Heb je tips voor een goede houding tijdens het hardlopen?

Heel eerlijk gezegd ben ik hier niet zo goed in. Wat ik weet van een goede houding tijdens het hardlopen is dat het lang duurt om aan te leren. Zeker wanneer je vermoeid raakt, is het lastig om netjes te blijven lopen. Het is belangrijk om veel core-stability oefeningen te gaan doen. Wanneer deze spieren goed getraind zijn, zul je gemakkelijker in de juiste houding blijven.

Wat voor warming-up doe jij voor een wedstrijd?

Dat hangt een beetje van de wedstrijd af. Voor een marathon doe ik weinig aan warming-up. Een klein dribbeltje en licht dynamisch rekken is dan voldoende voor mij. Een marathon is lang genoeg om warm te worden. Tijdens kortere loopjes zorg ik wel dat ik goed warm ben voor de start. Ik loop dan 5-10 minuutjes in en doe dynamische rek oefeningen. Op deze manier behoud ik de spanning op mijn spieren.

Welke trainingen doe je naast hardlopen en wielrennen nog meer?

Dit is een leuke vraag! Momenteel doe ik weinig naast het hardlopen en het wielrennen. Af en toe pak ik wat lichte krachtoefeningen, maar deze doe ik gewoon thuis. Vanaf september ga ik samen met een personal trainer krachttraining doen. Daarnaast zal ik ook vanaf september een beginnerscursus yoga gaan volgen. Heel spannend! Zowel de krachttraining als de yoga is voor mij vrij nieuw. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen.

Wanneer begin jij lekker te lopen?

Dit varieert per training. De ene keer duurt het minimaal een halfuur voordat ik lekker in mijn ritme zit, maar soms heb ik na vijf minuten de smaak al te pakken. Waardoor dit komt? Geen idee!

Hoe blijf je zin houden in duurlopen en hoe houd je ze vol?

Goeie vraag! Eerder schreef ik hier al eens een artikel over. In dat artikel gaf ik ook tips hoe ik duurlopen vol houd. Het wisselt bij mij ook echt wel, hoor. De ene keer zie ik er enorm tegenop. Een ander moment heb ik zin om op ‘avontuur’ te gaan, want zo zie ik het ook vaak. Voor een hele lange duurloop neem ik meestal het één en ander mee. Anders dan tijdens korte loopjes gaat er eten en drinken mee. Dit breekt voor mij een loopje ook altijd. Uiteindelijk wordt het plezier tijdens mijn loopje vaak bepaald door de route. Het maakt het voor mij gemakkelijker om heen en terug te lopen. Dat breekt de route op en je weet meteen waar je aan toe bent. Soms is het ook fijn om jezelf ergens te droppen en dan in één rechte lijn naar huis te rennen. Je moet dan wel! Je weet dan ook zeker dat iedere stap die je zet je dichter bij huis brengt.

Hoe zet jij jezelf ertoe om genoeg rust te nemen?

Dit vind ik een moeilijke vraag. Ik vind rust nemen namelijk ook heel lastig. Het liefst stap ik iedere dag de deur uit om te gaan rennen of fietsen. Uiteraard weet ik dat dit niet goed is voor mijn lijf. Ik probeer daarom minimaal één dag, maar het liefst twee dagen per week rust in te plannen. Het helpt mij altijd om rustdagen vooraf te bepalen. Dit doe ik dan op de dagen waarop ik het druk heb met veel dingen. Ik sport toch liever wanneer ik er voldoende tijd voor heb. Mocht mijn lijf wel onrustig zijn op een rustdag, dan zorg ik ervoor dat ik een fijne wandeling maak.

Waarom ga je geen triatlon doen?

Deze vraag heb ik al vaak gehad en dat is eigenlijk ook heel logisch. Als je van hardlopen én wielrennen houdt, past zwemmen daar mooi bij. Voor mij is het heel simpel: ik kan niet zwemmen. Althans, ik heb heus wel een zwemdiploma, maar ik ben absoluut geen waterrat. Ik houd echt niet van zwembaden, maar in open water zwemmen trekt me ook niet. Zwemmen doe ik alleen om af te koelen op hete zomerdagen. Het liefst in een buitenzwembad, in de zee of een schoon meer. Veel verder dan wat half gebakken schoolslagen en gespartel kom ik helaas niet. Ik houd het voorlopig gewoon bij hardlopen en wielrennen. Wel lijkt het me gaaf om in de toekomst meer te gaan mountainbiken en trailrunnen.

Dit waren ze weer! Ik heb nog veel meer vragen gekregen, maar ik kon ze helaas niet allemaal in één artikel beantwoorden. Zit je vraag er niet bij? Wellicht beantwoord ik die in een volgend artikel. Heb je nog meer leuke vragen? Stel ze dan gerust hieronder of stuur me een berichtje per mail of Instagram!