28 aug 2017 | Hardlopen, Review

Review: Saucony Heathered Chroma Ride 10

Een paar weken geleden kwam ik voor het eerst in contact met het merk Saucony. Meteen daarna werd ik per mail benaderd of ik een paar hardloopschoenen wilde ontvangen. Uiteraard! Zoals jullie wellicht wel weten ben ik qua hardloopschoenen behoorlijk verknocht aan Nike. Dit komt ook omdat ik, naast Nike, weinig andere schoenen heb geprobeerd. Daar moet verandering in komen! Met heel veel plezier heb ik de Saucony Heathered Chroma Ride 10 schoenen ontvangen. In dit artikel lees je mijn eerste ervaringen met deze toffe schoen van Saucony.

De kennismaking met Saucony

Saucony kende ik wel als een merk van hardloopschoenen. Echter heb ik nooit schoenen van dit merk aangehad. Tot begin augustus, want toen stond het Endless Summer event van Runner’s World in mijn agenda. In de Run2Day van Rotterdam kregen wij uitleg over de nieuwste schoen van Saucony. Echter ging dit om een andere schoen dan de schoen waar ik het vandaag over ga hebben.

De schoen die ik voor jullie getest heb is de Saucony Heathered Chroma Ride 10. Allereerst is het interessant om te ontdekken wat voor soort schoen de Ride 10 eigenlijk is. De Ride 10 is de tiende editie in de Ride serie. Het is een serie met neutrale schoenen. Wanneer ik meer lees over dit model blijkt er vooral verbetering te zitten in de demping. Met name de landingszone en de hielinzet bieden bescherming tegen stoten en hierdoor worden de dempingseigenschappen langer vastgehouden, aldus Saucony. Het bevat een everun topzool en hierdoor verbetert het energierendement. Tenslotte is het bovenwerk van de schoen van lichtgewicht materiaal. Het ‘Heathered Chroma’ element vind je terug in meerdere modellen van Saucony. Het is een nieuwe serie wat betreft kleuren. Ik zie dit wel vaker terug bij dit merk. Ook bij de Endless Summer serie kon je verschillende modellen schoenen in die kleurenserie kopen. Ik vind dat een heel tof concept!

Wanneer ik de schoen binnenkrijg, moet ik even wennen aan de kleur. Al gauw merk ik, wanneer ik de schoen in het daglicht houd, dat de kleuren lijken te veranderen. Het is echt een ‘chroomachtig’ kleurtje. Het heeft in zonlicht soms een groenige of blauwige gloed. Dit vind ik heel gaaf! Het zorgt er ook voor dat het geen standaard hardloopschoen is, maar dat de schoen extra opvalt. Het maakt de schoen uniek. Het model is mooi en lijkt niet te lomp. Op één of andere manier heb ik echt een afkeer gekregen tegen ”lompe” hardloopschoenen. Voor mij zijn lichte en neutrale schoenen heel belangrijk. Op het eerste gezicht lijken deze ook licht en luchtig te zijn. Dat biedt hoop! Natuurlijk gaat het niet om hoe de schoen eruit ziet, maar hoe de schoen loopt. Daarom ben ik de schoen zo snel mogelijk gaan testen!

Mijn eerste indruk

Ik heb de Saucony Heathered Chroma Ride 10 nu een aantal keren aangehad. Wat mij betreft net lang genoeg om mijn eerste indruk met jullie te delen. Ik vind dat de schoen heel prettig om mijn voet heen zit. Ik twijfelde in het begin over de schoenmaat. Saucony valt iets kleiner dan andere merken. Daarom heb ik een halve maat groter genomen. In het begin voelde dit iets ruimer aan, maar uiteindelijk ben ik er blij mee. De schoenen voelen niet lomp aan (voor mij dus heel belangrijk) en het bovenwerk, het deel bij mijn tenen, is zacht.

Tijdens verschillende loopjes heb ik de schoen kunnen testen. Dit doe ik altijd bewust, omdat ik op deze manier een zo goed mogelijk beeld krijg van een schoen. Sommige schoenen zijn namelijk meer geschikt voor lange en rustige duurlopen. Andere schoenen passen beter bij korte intensieve trainingen. Ik was benieuwd in welke categorie ik deze schoenen het liefst zou gebruiken.

Allereerst wil ik iets zeggen over de schoen tijdens een langere duurloop. De duurloop, die ik met deze schoen heb gelopen, was één van 17 kilometer. Dat is uiteraard nog geen 28, zoals ik ook weleens moet doen. Dat durf ik dan met een nieuwe schoen niet aan. Het was erg prettig lopen op deze schoenen tijdens een lange run. De schoen voelt licht aan. Ik voel zeker de extra support en vering in de zool. Het voelt niet te zacht, wat ik ook prettig vind. Ik heb namelijk ook weleens bij hardloopschoenen gehad dat de zool veel te zacht was, waardoor ik wegzakte. Bij deze Ride 10 voel ik tijdens iedere pas een prettige demping, waardoor een volgende pas goed en met veel energie opnieuw te maken is. De schoen geeft voldoende stabiliteit. Voor een langere duurloop is het dus zeker geschikt!

De volgende training die ik op deze schoenen heb gelopen was een duurloop met daarin vier keer een snelle kilometer. Dit is dus een redelijk intensieve training met pittige versnellingen. Vooraf twijfelde ik of ik überhaupt wel deze schoenen aan moest trekken. Ik heb namelijk maar weinig schoenen waarop zowel een lange duurloop als een korte, snelle training goed voelt. Om de schoen zo goed mogelijk te testen zat er natuurlijk maar één ding op: ze aantrekken. Na het inlopen begon ik met mijn snelle 1000 meters. Meteen merkte ik hoe gemakkelijk ik snelheid kon maken op deze schoen. Dat had ik niet verwacht! Ik liep ontzettend lekker en uiteindelijk was dit de snelste en misschien wel de beste training van de afgelopen maanden. Wauw!

Tot zo ver mijn eerste indruk van de Saucony Heathered Chroma Ride 10. Zou ik de schoen aanraden? Ja, zeker! Het merk Saucony, en dit model, heeft mij ontzettend verrast. Ik had nooit verwacht dat ik op deze schoen zo lekker en licht zou kunnen lopen, maar toch voldoende stevigheid zou ervaren. De demping vind ik heel prettig en ik merkte zeker een krachtige afzet op. Het genereren van snelheid ging gemakkelijk en de schoenen voelden licht en snel aan. Tot slot vind ik het uiterlijk van de schoen ook heel tof. Het is uniek en anders, vanwege de chroomkleur. Wat mij betreft een blijvertje! Of ik er de marathon op ga lopen? Dat is helaas een beetje te kort dag, maar anders had deze schoen zeker een goede kans gemaakt. Bedankt, Saucony, voor het mogen testen van deze schoen!

Op wat voor merk hardloopschoen loop jij het liefst? Wat zijn jouw ervaringen met Saucony? Ik ben benieuwd!