21 jul 2017 | Hardlopen, Marathon

Eiwitten: wat, waarom en hoe? (+ winactie)

Sinds ik een eetstoornis heb gehad, ben ik lichtelijk allergisch voor alle hypes rondom voeding en voedingsstoffen. Dit is de reden waarom je op mijn blog nooit recepten zult tegenkomen en ik ook nooit zal schrijven over wat je moet eten om af te vallen. Toch begin ik me steeds vaker te beseffen dat bewust bezig zijn met voeding wel verstandig kan zijn. Zeker wanneer je aan het trainen bent voor een bepaald doel. Nu ik zo bezig ben met mijn voorbereidingen op de marathon van Berlijn en New York blijken bepaalde voedingsstoffen steeds belangrijker te worden. Het lijkt me leuk om verschillende voedingsstoffen uit te lichten. Vandaag deel ik alles over eiwitten. En lees vooral verder, want onderaan het artikel vind je een hele leuke winactie!

Wat zijn eiwitten?

Allereerst heb ik uitgezocht wat eiwitten nu eigenlijk precies zijn. Eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een voedingstof, net als koolhydraten en vet. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Dit laatste zijn belangrijke bouwstenen van eiwitten. Ze leveren een bijdrage aan verschillende processen in je lichaam.

Waarom zijn eiwitten nodig?

Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van spieren. Eiwitten zijn eigenlijk altijd nodig. Ook als je niet veel sport, heb je eiwitten nodig. Indien je te weinig eiwitten binnenkrijgt, zul je spieren afbreken. Teveel eiwitten binnenkrijgen is niet heel schadelijk. Het wordt dan als energiebron opgeslagen in je lijf.

Als sporter hebben je spieren heel wat te verduren. Zeker wanneer je hard of lang traint, veroorzaakt dit beschadigingen aan je spieren. Eigenlijk is dit goed, want hierdoor zullen ze uiteindelijk sterker worden. Om zo goed mogelijk te herstellen, zijn eiwitten belangrijk om spieren te laten opbouwen.

Hoe krijg je ze binnen?

Een groot deel van de aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Er zijn ook een aantal essentiële aminozuren welke via een andere weg aangevuld moeten worden. Dit zou via voeding kunnen. Eiwitten zitten in veel verschillende producten, zowel dierlijk als plantaardig. Een bekende bron van eiwitten is zuivel, zoals yoghurt, kwark en melk. Ook eieren leveren logischerwijs eiwitten, maar ook kaas, kip, vlees en vis. Plantaardige bronnen van eiwitten zijn onder andere bonen, pasta, rijst, paddenstoelen, noten en brood.

Dit zijn eigenlijk allemaal producten die je dagelijks binnen zou kunnen krijgen. Zelf eet ik ook veel brood, vlees, vis en kaas. Echter kan ik kwark en yoghurt, vanwege de lactose, niet goed verdragen. Als ik het zo lees verwacht ik in ieder geval niet dat ik eiwitten mis in mijn dagelijkse voeding. Wel is het, zoals ik hierboven al schreef, voor sporters belangrijk om extra eiwitten aan te vullen na een zware en intensieve training.

Uit onderzoek blijkt dat je spieren binnen 30 minuten na je training het meest vatbaar zijn voor herstel. Ook is er onderzocht hoeveel eiwitten je dan binnen dat halfuur zou moeten eten. Een optimale hoeveelheid eiwitten na je training is 20 gram. Dit eerste wist ik al, omdat ik tijdens mijn ”schaatscarriere” hier al rekening mee hield. Meteen na een wedstrijd, vooral in een belangrijk wedstrijdweekend, nam ik een product met veel eiwitten. Het liefst nam ik chocomel, omdat ik dit ten eerste heel lekker vind, maar het bevat tegelijkertijd meteen veel eiwitten. Dat was geen verkeerde keuze. Wel blijken hier vrij veel suikers in te zitten. Iets dat niet altijd nodig is.

Winactie

Nu weten jullie vast al dat ik trotse ambassadeur ben van Vifit Sport. Vifit Sport heeft producten ontwikkeld, speciaal voor de sporter. De producten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel handig. Vifit heeft namelijk rekening gehouden met die 20 gram eiwitten per portie. Dit betekent dat je altijd voldoende proteïne binnenkrijgt. Naast de bekende eiwitshakes heeft Vifit ook recovery repen, waardoor je niet altijd een drankje hoeft te drinken na een zware training. Voor mij is dat wel ideaal! Een reep gaat er altijd wel in.

i-PshXDdf-X3

In samenwerking met Vifit Sport ga ik een prachtige reis maken. Ik ga namelijk, samen met Vifit Sport en Runner’s World, naar New York om daar de marathon te lopen! Heel erg tof. Misschien heb jij ook wel meegedaan aan deze actie en ben je het niet geworden. Of misschien is de marathon nog wat teveel van het goede en train je voor een ander doel. Genoeg redenen om mee te doen aan deze winactie. Ik mag namelijk een goed gevulde Vifit Sport rolkoffer (zie bovenstaande foto) weggeven. In de koffer vind je recovery shakes, drankjes en repen van Vifit Sport! Genoeg om jouw eiwitten aan te vullen na een zware training voor jouw doel.

Wil je kans maken op deze gave koffer mét inhoud? Laat dan hieronder weten voor welk doel je aan het trainen bent en waarom deze eiwitten goed van pas komen! Het maakt niets uit of het nu om een eerste 5 kilometer gaat of je twintigste marathon. Alles is oké! Ik ben benieuwd. Je mag ook meedoen via Instagram en reageren onder de foto met de rolkoffertjes.

Doe je mee?

Foto’s zijn gemaakt door Andy Astfalck.