19 jul 2017 | Specialized, Wielrennen

10 x waarom ik wielrennen leuker vind dan hardlopen

Afgelopen week werd mij de vraag gesteld wat ik leuker vind: hardlopen of wielrennen. Dit is niet voor het eerst dat ik deze vraag krijg. En iedere keer moet ik er weer lang over nadenken. Want wat doe ik nu liever? Uiteindelijk weet ik meestal wel wat ik leuker vind om te doen. In dit artikel leg ik uit waarom ik liever fiets dan loop.

1. Fietsen kan op souplesse

Nu zijn er mensen die zeggen dat hardlopen ook op souplesse kan, maar tijdens het fietsen is dit wel veel gemakkelijker! Wanneer je gaat wielrennen, kun je zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. De intensiteit ligt over het algemeen lager dan bij het hardlopen. Ook kun je tijdens het fietsen je benen stil houden of even ronddraaien zonder kracht te zetten. Als loper is het vrij lastig je benen stil te houden en ook al ga je dribbelen, het voelt nooit zo relaxt als wielrennen.

2. Kilometers maken

Als je gaat fietsen schiet het tenminste een beetje op. Je gaat natuurlijk veel sneller dan wanneer je gaat rennen. Op deze manier kun je echt meer van de omgeving zien en ook ergens heen fietsen. Hardlopend is dat toch wel lastiger. Je kunt een groter gebied ontdekken op de fiets en op deze manier kom je echt op plaatsen waar je nooit eerder bent geweest. Ook durf ik op de fiets veel meer nieuwe routes te ontdekken. Als je verkeerd fietst en even vijf kilometer langer moet, is dat niet zo erg. Vijf kilometer omlopen is minder leuk.

3. De tijd vliegt voorbij

Op de fiets gaat de tijd voor mijn gevoel veel sneller voorbij. Ik denk ook dat dit komt doordat je sneller gaat, maar ook doordat je gemakkelijker langer traint dan tijdens het lopen.

4. Gezelligheid

Hardlopen in een groepje is lastig te realiseren, want niveau verschillen zijn er al gauw. Wielrennen kan heel gemakkelijk samen en is ook nog eens veel leuker samen. Op deze manier kun je het trainen combineren met gezelligheid en bijkletsen met vriendinnen.

5. Terrasjes onderweg

Zeg nou zelf: tijdens het hardlopen ga je niet zo snel halverwege op een terrasje zitten. Tijdens het wielrennen daarentegen is het juist erg fijn. Het kan heerlijk zijn om even te pauzeren en te genieten van het zonnetje.

6. Minder snel last van blessures

Wielrennen is minder belastend dan hardlopen. Wanneer je de sport uitvoert op een goed afgestelde fiets, die daarnaast de goede maat heeft voor jou, heb je weinig kans op een blessure. Doordat je lichaam op een andere manier kracht uitoefent, wordt de druk op je gewrichten minder en heb je minder snel last van bepaalde pijntjes.

7. Mannen en vrouwen samen

Wielrennen is dé sport om samen met mannen uit te voeren. Natuurlijk zijn er meerdere sporten waarbij mannen en vrouwen samen kunnen trainen. Als ik kijk naar het hardlopen, vind ik dat toch minder gebruikelijk. Op de fiets kun je als vrouw prima meedraaien in een mannengroepje. Als je voldoende uit de wind blijft en kortere stukjes op kop fietst, is het heel leuk om met mannen te gaan trappen.

8. Wielrennen kan gemakkelijk in de lage zones

Wielrennen is, zoals ik al schreef bij punt 1, gemakkelijk om in een lage intensiteit te gaan doen. Dit betekent dat je ook makkelijker in je lage zones traint. Hiermee kom je al snel in je vetverbrandingszone terecht. Deze zone wordt binnen het hardlopen nog al eens vergeten, maar het is wel een belangrijke zone. Op de fiets is dit dus veel makkelijker te trainen.

9. Afwisseling door de omgeving

De trainingsomgeving op de fiets vind ik vaak afwisselender dan lopend. Als je gaat fietsen heb je meer mogelijkheden qua landschap: bergen, langs de zee, de elementen van de wind. Je kunt er zelfs voor kiezen om te gaan mountainbiken en dan offroad te gaan. Op deze manier voelt wielrennen voor mij veel meer als één groot avontuur.

10. Een zomersport

Wielrennen is voor mij een echte zomersport. Is het warmer dan 25 graden? Dan wordt hardlopen voor mij al bijna ondenkbaar. Veel liever stap ik dan op mijn racefiets. Fietsend heb je minder last van de warmte en daarmee is wielrennen de perfecte sport voor in de (warme) zomer.

Als ik er zo weer over schrijf, kan ik niet wachten om op mijn fiets te springen. Wat vind jij leuker: hardlopen of wielrennen? En waarom? Laat het me hieronder weten in de reacties.