28 apr 2017 | Hardlopen

Waarom ik last heb van een hardloopdipje

Voor de vierde keer begin ik aan dit artikel. Ik krijg het gewoon niet zo goed op papier (lees op beeld). Na de marathon van Rotterdam had ik namelijk een plan, zodat ik niet in een zwart gat zou vallen. In een zekere zin is dit gelukt. Na Rotterdam voelde ik me euforisch. Dit gevoel heb ik een aantal dagen prima vastgehouden tot een bepaald moment. En dat moment is nu.  

Hardlopen is voor mij altijd een geweldige uitlaatklep. Het liefst loop ik iedere dag hard. Iedere dag heb ik zin om te gaan. Althans dat is in de meeste gevallen zo. De afgelopen dagen voelt het even anders. Deze week heb ik tot nu toe drie keer hardgelopen. Dat is best veel voor iemand met een hardloopdip. Op maandag liep ik 7.5 kilometer met lichte tegenzin. Ik liep helemaal niet lekker en mijn benen voelden vermoeid. Dat was misschien ook niet zo gek na een druk weekend.

Dinsdag koos ik daarom ook terecht voor een rustdag. De hele dag was ik op pad voor Specialized en die rustdag kwam dus ook heel goed uit. Op woensdag wilde ik even een goede duurloop gaan doen. Na Rotterdam was mijn langste afstand 10 kilometer geweest. Ik vond het tijd worden om daar weer eens overheen te gaan. Woensdagavond scheen het zonnetje en had ik ook echt oprecht veel zin om te gaan. Ik gebruikte mijn nieuwe Jaybird X3 wireless sport oordopjes voor het eerst. Dat is natuurlijk ook altijd een leuke motivatie om te gaan hardlopen. Deze duurloop ging heerlijk. Ik liep lekker en ik had een fijn tempo.

Gisteren was het Koningsdag. Ik besloot om voor het koninklijke ontbijtje, dat ik zou gaan maken, nog een herstelloopje te doen. Ik liep 6 kilometer. De eerste kilometer was het nog leuk, maar al gauw wilde mijn lijf niet meer en was ik behoorlijk aan het afzien. Mijn tempo lag net iets hoger dan 12 kilometer per uur. Dat klinkt snel en dat is het misschien ook, maar het voelde niet zo lekker en snel. Langzamer lopen lukte niet.

IMG_3184

Nu voelt het echt even als een hardloopdip. Ik heb gewoon geen zin meer om mijn hardloopschoenen aan te trekken. De motivatie is weg. Al eerder schreef ik in een artikel over motivatie. Daarin gaf ik ook tips hoe je meer motivatie zou kunnen krijgen. De beste tip is altijd: stel doelen! Natuurlijk. Dat weet ik ook heel erg goed. En ik merk dat ik inderdaad op korte termijn geen loopjes gepland heb. De marathon van Berlijn loop ik eind september, daarna loop ik in oktober de 4mijl van Groningen en in november sta ik aan de start van de Berenloop op Terschelling (halve marathon). De maanden mei, juni, juli en augustus zijn nog zonder hardloopwedstrijden, maar ook dat heeft een reden.

Afgelopen week hebben wij definitief te horen gekregen dat de koop van ons eerste huis door zal gaan! In juni zullen wij naar alle waarschijnlijkheid de sleutel ontvangen en dit betekent dat wij in juli gaan verhuizen. Omdat ik doordeweeks gewoon aan het werk zal zijn, moet ik mijn weekenden vooral gaan spenderen aan het inpakken en voorbereiden van de verhuizing. Zeker de weekenden eind juni zullen gauw gevuld worden met klussen. Het is dan niet handig om een loopje te plannen in het zuiden van Nederland, omdat ik dan een hele dag kwijt ben. Dat is wel jammer, want eind juni zijn er behoorlijk veel leuke loopevenementen te vinden!

Een andere reden is dat ik mij de komende periode meer ga richten op wielrennen. Hierdoor komt hardlopen soms even op een lager pitje te staan. Dat vind ik helemaal niet erg, want binnen het wielrennen heb je ook allerlei leuke evenementen. In het Noorden zou ik op Hemelvaartsdag de Noorderrondrit door Groningen kunnen gaan fietsen of op 20 mei de Elfmerenfietstocht in Friesland. Ook Drenthes Mooiste op 11 juni spreekt me wel aan. Deze ritjes staan in ieder geval alle drie in mijn agenda.

Toch wil ik qua hardlopen ook nog iets in mijn agenda zetten, want zo’n hardloopdip voelt toch een beetje verloren. Dit maakte dat ik vanmorgen eens het internet afspeurde naar leuke loopjes. Het eerste evenement waar ik me voor inschreef vanmorgen is de MEER-run op 19 mei in Engelbert. Ik begon lekker laagdrempelig. Dit is namelijk een loopje vlakbij Groningen met een parcours van 4 mijl door dorpjes en natuur. Een ander loopje waar ik me zojuist voor in heb geschreven is de Run van Gieten op 13 mei. Deze tip kreeg ik van een aantal volgers. Op zaterdag 13 mei loop ik in Gieten de 25 kilometer. Het is een bosrijk parcours op de Drentse Hondsrug. Dat lijkt me heerlijk!

Zó, dat lucht op! Dit artikel schrijven duurde even, maar het heeft me misschien meteen van mijn hardloopdip afgeholpen. Althans; het lucht in ieder geval even op om erover te schrijven. Ik heb ook weer twee kleine doelen in het vooruitzicht. Daarnaast merk ik dat even geen doelen hebben helemaal niet erg is. Je kunt niet alles. Mijn weekenden zijn ook snel gevuld met andere leuke plannen, zoals dagjes weg met familie of vrienden of feestjes. Dit is voor mij ook belangrijk. Daarbij komt dat het kopen van een huis veel energie en tijd kost en dat het wielrennen nu ook weer veel (leuke) aandacht van mij vraagt. Genoeg te doen dus!

Ik zal jullie natuurlijk via mijn blog op de hoogte houden van al deze leuke hardloop- en wielerevenementen!

Heb jij weleens last van een hardloopdip? Wat doe jij om hier vanaf te komen?
De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.