3 mrt 2017 | Geluk, Lichaam

Waarom praten over je eetprobleem belangrijk is

Deze week is het in de Verenigde Staten ‘National Eating Disorders Awareness Week’ (#NEDAwareness). Het doel van deze speciale week is dat er meer aandacht komt voor eetstoornissen in alle soorten en maten. Tijdens deze week wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk feiten over deze ziekte te verspreiden. Het is tijd om het stigma rondom eetstoornissen te doorbreken. En ik ben het daar helemaal mee eens! Praten over je eetprobleem is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. In dit artikel deel ik meer van mijn persoonlijke verhaal en vooral waarom het praten over je eetprobleem zo belangrijk is.

Maandenlang heb ik het verborgen weten te houden. Het was mijn geheim en de schaamte was zo groot. Iedere dag zat het in mijn hoofd en iedere dag werden de angsten en de gevoelens sterker. Ik had controle over mijn eetpatroon. Het voelde als houvast om constant bezig te zijn met wat ik wel en niet kon gaan eten. De eerste koekjes of snoepjes afslaan ging eigenlijk moeiteloos. Natuurlijk begon het op te vallen, toen ik al veel kilo’s was afgevallen.

Zonder dat je het ook maar aan iemand vertelt, lijken mensen al vermoedens te hebben. Sommige mensen smoezen achter je rug om, maar je voelt ook de ogen branden in je rug. Het gaat dan niet alleen over de bekende mensen in je omgeving, maar ook geheel onbekenden. Een situatie die mij het meest bij is gebleven is tijdens een vakantie in Italië in 2009. Ik had nog niet heel lang geleden eerlijk aangegeven dat ik last had van problemen met eten. Ik was al heel wat kilo’s afgevallen en het was duidelijk te zien dat ik niet meer gezond was. Het plan was om te gaan zwemmen in het Gardameer. Het was voor het eerst sinds de winter dat ik in bikini stond. Ik voelde iedereen op het strand naar me kijken. Ik was zo mager dat het wel op moest vallen. Ik schaamde me kapot voor mijn lichaam.

Natuurlijk hoef je niet van de daken schreeuwen dat je problemen hebt met eten. Via sociale media wordt er wel steeds meer openlijk gesproken over eetstoornissen. Veel meiden posten zowel anoniem of onder hun eigen naam over de dagelijkse strijd met hun eetstoornis. Hier valt natuurlijk ook iets over te zetten. Sommige berichten kunnen door anderen worden opgevat als triggers. Dan zou het openlijk spreken over je eetprobleem averechts kunnen werken. Toch is het belangrijk om te praten over je eetprobleem. Het liefst met mensen in je directe omgeving waar jij vertrouwen in hebt. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

DSC_0185

Door te praten over je problemen met eten (of met overmatig bewegen) kun je de schaamte verlagen. Wanneer het een geheim blijft en wanneer je het niet deelt met mensen in je omgeving kun je je blijven schamen. Er kan sprake zijn van schaamte voor je lijf of schaamte voor je eetgedrag. Dat is heel herkenbaar, maar zeker niet nodig. Wellicht zijn er mensen in jouw directe omgeving die ook dingen herkennen. Je hoeft niet langer te doen alsof en je kunt en mag echt jezelf zijn.

Daarnaast kun je je minder eenzaam voelen wanneer je openheid geeft over je eetstoornis. Je bent niet alleen, maar je hoeft het ook niet alleen te doen. Door te delen kun je al steun ervaren. Je hoeft je negatieve gedachten niet alleen te dragen. Je omgeving leert ook steeds beter te herkennen wanneer het goed gaat met je of niet. Op deze manier kan er ook vanuit je omgeving ondersteuning komen op het juiste moment wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Tot slot kan door het geven van openheid het stigma langzaamaan worden doorbroken. Er komt steeds meer bekendheid. Niet alleen de directe omgeving leert hiervan, maar je kunt ook een voorbeeld zijn voor anderen die te kampen hebben met een psychische stoornis. Want dit probleem komt echt niet alleen voor binnen de eetstoorniswereld. Ook rondom depressies, burn-outs en verslavingen hangen nog taboes. Het zou zo fijn zijn wanneer er steeds meer openheid komt, zodat problemen eerder erkend worden en dat mensen hierdoor ook eerder de juiste hulp kunnen vinden.

Herken jij je in dit verhaal? Zou je ook graag meer willen delen rondom je problemen? Zoek dan iemand die je vertrouwt. Je mag ook altijd (anoniem) een berichtje plaatsen of mij een mailtje sturen indien je meer hulp of adviezen zou willen (info@japkejanneke.nl). Het is oke!