5 mrt 2017 | Hardlopen, Raceverslag

Nacht van Groningen 2017

Eindelijk kan ik weer een raceverslag schrijven! Gisteravond stond ik aan de start van de 10 kilometer tijdens de Nacht van Groningen. Ben je benieuwd hoe deze 10 kilometer mij is vergaan? Lees dan gauw verder!

Aan de Nacht van Groningen heb ik al tweemaal eerder deelgenomen. Voor het eerst vindt dit evenement niet plaats in mei, maar al in maart. Dit betekent dat je echt door het donker loopt in Groningen. Ook is het voor het eerst dat ik geen halve marathon loop, maar een 10 kilometer tijdens dit evenement. Ik koos voor een 10 kilometer, omdat dit beter in mijn schema past voor de marathon van Rotterdam. Het is goed om in de weken voorafgaand aan de marathon nog een keer een snelle 10 kilometer te lopen. Dat was dus ook mijn doel voor deze avond. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: genieten!

Het leukste aan de Nacht van Groningen is voor mij dat het parcours door onze woonwijk loopt. Dit is ook in het centrum van Groningen en daardoor is er altijd veel support langs de kant. Het kent een gezellige sfeer. De start van de 10 kilometer stond gepland om 20:50. Omdat ik zo dicht bij de start woon, hoef ik pas rond 20:00 van huis om mijn nummer te gaan halen en richting het startvak te gaan. Twee en een half uur voor de start eet ik mijn pannenkoeken. Pannenkoeken zijn mijn favoriete racevoer. Ik kan er altijd heel erg fijn op lopen en krijg er zelden last van. Ik kies voor pannenkoeken met Nutella en stroop.

Rond half 8 komt Kelly van Runninggirls.nl nog even gauw bij mij thuis langs voor een plaspauze. Daarna gaan we gezamenlijk richting de start. De start en finish is dit jaar ook op een andere plek in de stad, namelijk op de Ossenmarkt. Dit pleintje is gezellig aangekleed met voldoende (sta)tafels, lichtjes en muziek. De start van de 5 km vindt plaats om 20.40. Daarna mogen de 10 kilometer lopers het startvak in. Ik besluit meteen achter de 5 kilometer lopers te gaan staan. Daardoor sta ik uiteindelijk helemaal vooraan in het startvak.

Dat is een bewuste keuze. Vorig jaar was ik 2e op de halve marathon bij de dames. Ik wist natuurlijk niet of ik dit ook zou kunnen op een 10 kilometer. Ik ben tenslotte meer van de langere afstanden. Toch wilde ik mezelf niet bij voorbaat afschrijven en daarom stond ik vooraan in het vak. Dan kon ik daar tenminste geen spijt van krijgen. De zenuwen speelden natuurlijk ook lichtelijk op bij het idee dat ik wellicht wel weer het podium kon halen. Ik probeer er niet teveel aan te denken en focus me vooral op het lopen van een goede 10 kilometer.

IMG_9042

Om 20.50 klinkt het startschot van de 10 kilometer. Meteen sprint ik weg en word ik (zoals altijd) aan alle kanten ingehaald. Ik begin snel. Te snel. Na een paar honderd meter wil ik mijn tempo iets terug laten zakken. Ik weet dat te snel beginnen voor mij averechts werkt. Ik moet het hebben van een goede opbouw met een flinke eindsprint. De eerste kilometer gaat hard. Ik loop rond de 4:10 minuut per kilometer. Dit ga ik niet volhouden. Ik zoek mijn eigen tempo en probeer te focussen op een rustige ademhaling.

Na drie kilometer heb ik een lekker tempo te pakken. Wat me echter wel heel erg tegenvalt, is de drukte op het parcours. Wat veel deelnemers! Op een bepaald punt haal ik de laatste lopers van de 5 kilometer in. Dit is een smal punt in het parcours, waardoor veel snelle 10 kilometer lopers op de rem moeten. Dat is een verbeterpunt voor volgend jaar! Wanneer ik bijna het eerste rondje heb volbracht, besluit ik weer iets te gaan versnellen. Bij kilometer zes lijk ik dit te kunnen doen. Ik haal nog een aantal vrouwen in en ik hoor van mijn support dat ik op plaats vier of vijf moet liggen. Er loopt al een langere tijd een vrouw voor mij. Helaas merk ik dat ik niet dichterbij kan komen. Ik loop behoorlijk op mijn max. Dit komt waarschijnlijk doordat ik toch iets te hard ben begonnen. Hierdoor lukt het me niet om een goede eindsprint in te zetten. Ik kom niet meer dichterbij de vrouw op plaats vier. Uiteindelijk word ik vijfde bij de dames in een tijd van 42:08. Dit is een kleine verbetering van mijn persoonlijke record, dus ik ben absoluut tevreden! En het belangrijkste van alles: ik heb genoten!

Heb jij ook meegedaan aan de Nacht van Groningen? Hoe ging het bij jou? Of heb je deelgenomen aan een ander loopje dit weekend? Ik ben heel benieuwd. Laat het me hieronder weten in de reacties.