28 nov 2016 | Geluk, Mindfulness, Sport, Stress

Mindful sporten

Soms ben je zo druk dat je weinig tijd hebt om te na te denken over datgene wat je aan het doen bent. Je planning is strak en alles past precies in één dag: ontbijten, werk, afspraken, sporten, sociale activiteiten en slapen. Check! Wanneer je dag in dag uit zo aan het rennen en vliegen bent van activiteit naar activiteit, kun je last krijgen van verschillende stressklachten: hoofdpijn, vermoeidheid of mentale problemen. Het is goed om af en toe meer rust te nemen of om de dingen met meer aandacht te doen. Dit laatste wordt mindfulness genoemd.

Mindfulness staat voor het aandacht hebben voor de dingen waar je mee bezig bent. Deze aandacht kan uitgaan naar de dingen die zich in je hoofd afspelen, maar het kan ook aandacht zijn voor de dingen die je doet en dat wat je ziet, hoort, voelt en ruikt. Bij mindfulness is het belangrijk dat je niet oordeelt over datgene wat je voelt, ruikt, ziet en hoort. Je laat alles als het ware langs komen en probeert feitelijk op te merken wat je tegenkomt.

Mindfulness kun je ook toepassen tijdens het sporten. Niet alle sporten lenen zich hier goed voor, maar het zou in principe bij iedere sport mogelijk moeten zijn. Het is maar net hoe je er met je aandacht ‘bij’ bent. De meest logische sport om met aandacht te doen, is dan ook yoga en alle varianten hierop. Ook pilates en bodybalance zijn sporten waarmee je heel mindful en aandachtig bezig bent met je lijf. Je raakt bewust van spanning en ontspanning in je lijf en er wordt vaak veel aandacht besteed aan ademhaling.

Ook bij verschillende vormen van cardio is mindfulness mogelijk. Allereerst kun je denken aan wandelen. Wandelen is al heel erg mindful van zichzelf. Vooral als je wandelt zonder doel. Dus niet omdat je naar de supermarkt moet of omdat je een afspraak hebt in de stad. Je kunt alles opmerken wat je voelt in je lijf, wat je tegenkomt aan gedachten, maar vooral wat je ziet, hoort, ruikt en voelt om je heen. Probeer eens niet met een smartphone in je handen te wandelen en wees eens bewust van alles om je heen en in je lijf. Zelf probeer ik dit steeds vaker te doen. Ik heb gauw de neiging om mijn telefoon erbij te pakken, maar dan mis je echt de bewustwording van alles om je heen en in je lijf.

Een iets intensievere vorm van cardio, hardlopen, kan ook uitstekend op een aandachtige manier worden uitgevoerd. Mindful hardlopen is zeker mogelijk. Aangezien ik zelf een fervent hardloper ben, heb ik ook meerdere malen gemerkt dat ik niet eens besef waar ik ben of loop tijdens mijn trainingen. Soms zit ik met mijn gedachten zo in mijn hoofd: ‘Wat zal ik vanavond eten?’, ‘Ik moet die persoon nog even terug mailen’, ‘Ik moet mijn was nog ophangen’, ‘Ik moet niet vergeten om straks die vriendin te bellen’, enz. enz. enz. Soms gaan deze gedachten maar door en is het een oneindig gesprek in mijn hoofd: juist tijdens het hardlopen! Achteraf vind ik dat zo zonde, omdat ik graag wat ontspanning had willen vinden, in plaats van gestrest te worden door alles wat ik nog moet.

De oplossing hiervoor kan mindfulness zijn. Observeer tijdens het hardlopen eens wat je voelt in je lijf. Concentreer je op je ademhaling. Probeer dit allemaal te doen zonder te oordelen. Dus niet: ‘Wat loop ik langzaam of wat is mijn ademhaling snel’. Oordeel niet, maar merk het op, dan ben je veel liever voor jezelf. Je kunt ook heel bewust opmerken wat je houding en je loopritme is. Naast deze dingen in je lijf, kun je ook bewust opmerken wat je ziet om je heen: merk de ondergrond op, of juist de lucht, kijk naar de bomen, de planten of het gras.

Het klinkt misschien voor sommige mensen wat zweverig en ik vond zelf mindfulness ook altijd maar een vaag begrip. Maar sinds ik besef dat het je echt rustig en ontspannen kan maken, ben ik er wel een voorstander van. Zelf heb ik het alleen toegepast tijdens het hardlopen, fietsen en het wandelen. Ik kan niet oordelen of het binnen andere takken van sport mogelijk is. Waarschijnlijk is het bij alle vormen van cardio gemakkelijk toe te passen. Of het bij krachttraining haalbaar is, vind ik lastig in te schatten. Zelf werk ik mijn krachtoefeningen thuis af en hierbij zou ik ook eens kunnen oefenen met het aandachtig waarnemen. Sommige oefeningen voer ik langzaam uit en dan kan ik natuurlijk wel nauwkeurig voelen wat er gebeurt. Het is het proberen waard.

Heb jij wel eens aan mindfulness gedaan? Pas je dit ook toe tijdens het sporten? Wat zijn jouw ervaringen met mindful sporten?