22 mei 2019 | Hardlopen, Marathon

7 x wat het lopen van een marathon je oplevert

Er zijn niet veel mensen in mijn omgeving die staan te popelen om een marathon te lopen. De meeste mensen verklaren me zelfs voor gek. Toch is het lopen van een marathon ook populair bucketlist-materiaal. Voor de mensen die nog twijfelen: ik vertel je wat het lopen van een marathon je oplevert!

1. Een doel om voor te trainen

Het eerste wat een marathon je direct na inschrijven al op gaat leveren, is een doel om voor te trainen. Dat is heel fijn, maar kan ook wat lichte druk en spanning geven. Het is jouw stok achter de deur om te gaan hardlopen. Wanneer jij de finish wilt gaan halen, zul je echt wel wat loopuren moeten maken.

2. Honger

Tijdens zo’n zware trainingsperiode verbruik je behoorlijk veel energie. Je zult dus flink bij moeten eten om alle tekorten aan te vullen. Een goede reden om veel een vaak te gaan eten, maar het is wel verstandig om te kiezen voor goede producten en ook je spieren van voldoende eiwitten te voorzien.

3. Een goede reden voor nieuwe hardloopschoenen

Wanneer je gaat trainen voor een marathon ga je, als het goed is, heel veel kilometers maken. Een paar hardloopschoenen gaat circa 1500 kilometer mee. Door de lange duurtrainingen voor een marathon zit je daar veel sneller op. Het is ook altijd goed om, tijdens zulke intensieve trainingsperioden, meerdere paar hardloopschoenen te gebruiken. Ren maar vast naar de winkel!

4. Grenzen verleggen

In de voorbereidingen op een marathon zul je steeds weer grenzen moeten verleggen. Wellicht begin je met 10 of 15 kilometer, maar uiteindelijk zul je duurlopen gaan maken van 30 kilometer en meer. Hiervoor zul je steeds weer een grens verleggen. Dit sterkt je niet alleen lichamelijk, maar zeker ook mentaal.

5. Zelfvertrouwen

Tijdens het lopen van de marathon, en wellicht ook in de voorbereidingen, kun je last krijgen van twijfels en onzekerheid. Kan ik het wel? Ga ik de finish wel halen? Ook tijdens de marathon zelf kunnen dit soort gedachten opspelen en heb je misschien de neiging om op te geven. Zelf heb ik dit heel sterk ervaren tijdens mijn eerste marathon in Rotterdam.  Ik wilde na 30 kilometer echt de handdoek in de ring gooien. Toch heb ik doorgezet. Dat geeft zoveel kracht en ook een goede reden om achteraf trots op jezelf te zijn. Je hebt het gewoon gedaan!

6. Runner’s high

Hoger dan na een marathon gaat je runner’s high niet worden. Het gevoel wanneer je over de finish gaat is onbeschrijflijk en het is tijdens geen ander loopevenement zo te ervaren. Na al het bloed, zweet en tranen heb je het gehaald. Alle emoties kunnen er op zo’n moment uitkomen en het is iets dat je jouw leven lang zult blijven herinneren.

7. Onvergetelijke ervaring

Het lopen van een marathon is sowieso een onvergetelijke ervaring. Of het nou heel goed is gegaan of juist minder: het levert je altijd iets op. Je leert ervan en je zult het niet gauw vergeten. Inmiddels heb ik zeven marathons gelopen, maar iedere keer was het weer bijzonder en uniek.

Wat heeft het lopen van een marathon jou opgeleverd? Kun je dit rijtje aanvullen? Laat het me dan hieronder weten in de comments!