20 mei 2019 | Persoonlijk

Over doen wat je leuk vindt

Inmiddels is het alweer ruim een jaar geleden dat ik ervoor koos om fulltime bezig te gaan met mijn eigen bedrijf Japkejanneke.nl en niet meer te werken als orthopedagoog. Mensen die mij langer volgen, weten wellicht dat dit geen gemakkelijke keuze is geweest. Hoe gaat het nu? Hoe kijk ik terug op dit besluit en welke kant wil ik nu op?

Al heel wat artikelen heb ik geschreven over het vinden van je passie, doen wat je gelukkig maakt en je hart volgen. Dit deed ik voornamelijk, omdat ik zelf heel erg zoekende was in waar ik blij van word. Wat geeft mij nou echt energie? Waar word ik gelukkig van? Wat is mijn missie? Welke kant wil ik op?

Je hebt altijd een keuze

Nog vaak denk ik terug aan de coaching die ik kreeg van Marielle, van Like a Bird Coaching. Zij heeft echt mijn ogen geopend. Ik stond immers zelf aan het roer, ik had zelf een keuze en ik mocht zelf beslissen. Waar word ik blij van? Wat wil ik doen? Ze liet me inzien dat ik zelf alles in handen had en dat alles mogelijk was. Op dat moment was ik niet blij met de plek waar ik zat, maar ik zag niet meteen in dat ik daarin zelf ook een keuze had. Het heeft me heel erg geholpen om dit uit te spreken en op te schrijven.

We plakten een heel groot vel papier op de deur en bovenaan schreef ik: ”Iets doen waar ik blij van word en geld mee verdien”. Dit laatste is niet iets wat ik per se wil, maar uiteindelijk heb je geld toch nodig om te kunnen leven. Alleen maar doen wat je leuk vindt, is natuurlijk ook niet realistisch. Toen ik heel bewust het besluit nam om mijn baan als orthopedagoog op te zeggen, gaf ik daarmee natuurlijk een bepaalde ”zekerheid” op. Toch heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Vanaf dat moment openden andere deuren. Ik koos heel bewust voor de dingen waar ik energie van kreeg en door dit meer te doen, kwam er ook meer op mijn pad. Het is een hele mooie wisselwerking.

Van stip naar stroming

Een lange tijd heb ik gezocht naar die stip aan de horizon. Om me heen hoorde en zag ik veel mensen zo’n stip aan de horizon hebben, een soort van einddoel. De één wil arts worden, maar een ander heeft als doel om een groot bedrijf op te richten of de zorg te verbeteren. Wat wilde ik? Nu ik terugkijk, weet ik dat ik niet echt een stip aan de horizon nodig heb. Hoe cliché het ook klinkt: het gaat om de weg er naar toe. Door constant te kiezen voor de dingen waar ik blij en gelukkig van word, kom ik in de juiste ”stroming” terecht en dit brengt me weer verder naar andere mooie punten.

Een paar jaar geleden was ik daar veel mee bezig. Waar ga ik heen? Wat wordt mijn bestemming? Wat wordt het eindpunt? Nu geniet ik van de dingen die op mijn pad komen en vind ik het juist heel fijn niet te weten waar ik precies heen ga. De weg die ik nu bewandel, vind ik mooi genoeg. Iedere dag kies ik bewust voor de dingen waar ik blij van word. Natuurlijk is het ook hard werken, geeft het soms onzekerheid en moet ik ook weleens minder leuke dingen doen. Dit hoort erbij en neem ik heel graag voor lief.

Ik word blij van de vrijheid die ik heb, maar het zijn vooral de bevrijdende gedachten in mijn hoofd die het verschil maken. Er is niet een einddoel of een carrière waar ik me nu op richt. Ik kan genieten van de kleine dingen. Zo word ik blij van de mooie dingen die ik mag schrijven, de bijzondere plekken die ik mag bezoeken en de fijne bedrijven waarmee ik mag samenwerken.

Het zijn hele mooie ervaringen en inzichten, die ik het afgelopen jaar heb opgedaan. Dat is ook de reden dat ik dit met jullie deel. Ik gun het iedereen om te doen wat je leuk vindt. Hoewel ik ook begrijp dat het niet altijd een makkelijke keuze is. Been there, done that.

Doe jij wat je leuk vindt? Of ben je, net als ik vorig jaar, nog erg zoekende? Ik ben heel benieuwd! Laat je het weten in een reactie hieronder?