29 nov 2017 | Hardlopen

Trainen zonder schema

Het is al even geleden dat ik trainde zonder schema, maar de afgelopen weken moet ik er toch echt aan geloven. Voor het eerst dit jaar ben ik echt aan het freewheelen. Ik heb nog één loopevenement in 2017 gepland en verder is het doen waar ik zin in heb. Hoe doe ik dat: trainen zonder schema? En bevalt het me een beetje?

Het afgelopen jaar leefde ik eigenlijk iedere keer naar een groot evenement toe. Ik begon 2017 met het lopen van de marathon van Rotterdam in april. In januari begon ik eigenlijk meteen met het volgen van mijn schema. Dit schema had ik voornamelijk zelf samengesteld. Het was deels vanuit mijn eigen ervaring, maar ook grotendeels vanuit bestaande marathonschema’s gemaakt. Ik volgde hierin een vaste structuur. Zo deed ik vier of vijf trainingen per week, waarvan er altijd één een lange duurloop was. Daarnaast deed ik intervaltrainingen, tempoloopjes en hersteltrainingen. Op deze manier zorgde ik voor variatie en een opbouw richting de marathon. De laatste drie weken voor de marathon nam ik gas terug. Ik ging taperen en zo stond ik redelijk uitgerust aan de start van de marathon van Rotterdam.

Het was een fijn schema om te volgen, omdat het goed uitvoerbaar was en redelijk voorspelbaar. Hierdoor kon mijn lichaam het ook gemakkelijk aan. Ik had het schema namelijk al eens eerder gevolgd (een jaar eerder) tijdens het trainen voor de marathon van Rotterdam in 2016.

Na Rotterdam schreef ik dat ik ook ging freewheelen, maar al heel gauw veranderde dit. Begin juni kreeg ik te horen dat ik naast de marathon van Berlijn ook nog de marathon van New York mocht gaan lopen. Hiervoor werden we begeleid door Rob Veer. Hij schreef voor ieder van ons een persoonlijk trainingsschema. Voor het eerst in mijn hardloopleven kreeg ik een persoonlijk schema. Ik was er heel erg blij mee, want op deze manier kon er eens iemand mee kijken. Wat deed ik nou eigenlijk? Wat waren mijn doelen? En moest ik hiervoor niet op een andere manier gaan trainen?

Door Rob leerde ik op een andere manier trainen. Dit heeft goed uitgepakt. Want niet alleen in Berlijn liep ik een mooie tijd, ook in New York stond ik topfit aan de start en liep ik een hele fijne marathon. Mijn lijf voelde erg sterk aan. Ik had goed getraind en ik was op het juiste moment fit.

Hoe nu verder?

Nu is ook die laatste marathon van 2017 achter de rug en train ik de komende weken niet voor een groot doel. Daar hoop ik in 2018 weer voor te kunnen gaan. Welk doel dit zal zijn, horen jullie vast binnenkort. Het betekent in ieder geval dat ik momenteel geheel zonder schema loop. Oftewel: ik doe maar wat. Aan de ene kant is dat lekker. Het geeft vrijheid. Niets moet en alles mag. Ik kijk er ook vaak naar uit wanneer ik middenin mijn trainingsperiode voor een grote marathon zit. Toch moet ik bekennen dat ik nu de structuur mis. Ik mis het trainen naar een doel. Ik mis ook de opbouw, de voorspelbaarheid en de zekerheid.

Wanneer ik train zonder schema resulteert dit vaak in teveel en inefficiënt trainen. Ik doe namelijk waar ik zin in heb. Als je me al langer volgt, weet je dat ik het liefst iedere dag ga hardlopen. Dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor je prestaties. Rust is ook belangrijk en variatie in je trainingen aanbrengen ook. Daar heb ik zelf best wel moeite mee.

Hoewel ik dit nu even zo probeer vol te houden, ga ik voor 2018 op zoek naar nieuwe manieren van trainen. Zo zal ik in ieder geval eens een kijkje gaan nemen bij een Atletiek vereniging in de buurt. Daar hoop ik nieuwe trainingsprikkels te vinden, maar ook mensen met veel ervaring die me wellicht verder kunnen adviseren over trainingen en een schema. Ik vind het namelijk echt heel leuk om mezelf te verbeteren en op zoek te gaan naar nieuwe doelen en uitdagingen. Door eens wat nieuwe dingen te proberen, denk ik zeker verder te komen.

Het trainen zonder schema bevalt me dus momenteel niet heel goed. Om het voor mezelf enigszins gestructureerd te houden, probeer ik de trainingen vooraf in te plannen. Daarnaast heb ik nog één doel in 2017: de halve marathon op Ameland. Daar zal ik de komende weken mijn trainingen op aanpassen. Die marathon met kerst komt er dit jaar niet, maar ik zal beloven op beide kerstdagen een rondje te gaan rennen. Doe je met me mee? Verder kan ik tot het eind van dit jaar doen waar ik zin in heb. Misschien is dat ook wel even goed, want volgend jaar komen er weer genoeg grote (en minder grote) uitdagingen aan. En wie weet verlang ik dan wel weer terug naar deze ”vrijheid” en het trainen zonder schema.

Train jij met een schema? En hoe vind jij dat wanneer je even geen groot doel op de planning hebt? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Anouk Mos.