26 nov 2017 | Review

Review: Saucony Triumph ISO 4

Inmiddels heb ik al een aantal paar hardloopschoenen van Saucony mogen testen. De vorige schoenen, de Ride 10, bevielen me heel erg goed. Nu kreeg ik de vraag of ik de Triumph ISO 4, uit de Life On The Run – Inspired by Denim collectie, wilde testen. Natuurlijk! Ik ben altijd op zoek naar goede hardloopschoenen en ik vind het heel leuk om af en toe wat nieuws te proberen. In dit artikel lees je mijn eerste ervaringen met deze toffe schoen van Saucony.

De kennismaking met Saucony

Saucony leer ik steeds beter kennen als merk. Zelf liep ik nooit echt op dit merk, maar doordat ik al vaker schoenen heb mogen testen, ben ik echt onder de indruk. Begin augustus was mijn eerste echte kennismaking met Saucony. Toen stond het Endless Summer event van Runner’s World in mijn agenda. In de Run2Day van Rotterdam kregen wij uitleg over de nieuwste schoen van Saucony. Vervolgens kreeg ik de kans om de Saucony Heathered Chroma Ride 10 te proberen. Deze schoen bevalt me nog steeds heel erg goed. Het is, naast de Nike LunarTempo, mijn favoriete hardloopschoen op dit moment.

Vandaag gaat het over een heel ander soort schoen van Saucony. Ik heb namelijk de Triumph ISO 4 uit de Life On The Run – Inspired by Denim collectie getest. De ISO 4 is een serie met neutrale schoenen. In principe is dit voor mij altijd goed. Wat ik tot nu toe kan lezen over deze Triumph ISO 4 is dat het zorgt voor een goede demping. Door een speciale ISO fit zou de schoen tevens als een soort sok om je voet heen moeten sluiten. Dit klinkt als een hele comfortabele schoen. De schoen is verder licht en stabiel.

Ook deze schoen heeft de -voor Saucony kenmerkende- ”Everun” zool. Deze speciale zool zorgt voor een verbeterd energierendement. Het schijnt zo te zijn dat de energie die vrijkomt tijdens het lopen, eerder weer terugkomt in je benen. Op deze manier is je volgende stap nog krachtiger. Dat was ook zo aanwezig bij de vorige schoenen van Saucony die ik mocht proberen.

Deze schoen komt uit de Life On The Run – Inspired by Denim collectie. Dit zag ik natuurlijk meteen toen ik de schoen thuisgestuurd kreeg. De schoen heeft een toffe denim look, maar wel heel subtiel. Daar houd ik wel van. De schoen is heel donkerblauw met zwart en koper/rosé goud kleurige elementen. Zo zijn de letters van Saucony en de serienaam in die kleuren afgedrukt. Ook zijn er stiksels in het rosé goud. Dit vind ik de schoen net even wat chiquer en vrouwelijker maken.

Toen ik de schoenen voor het eerst zag, was ik eigenlijk meteen verkocht. Ik ben echt onder de indruk van de kleuren en de vorm. Ze zien er niet ”lomp” uit en ze zijn stoer en vrouwelijk tegelijk. Het denim effect is ook wel tof. Ik vind het origineel en hierdoor heb je echt een unieke schoen in handen. De schoen voelt licht en luchtig aan. Hopelijk lopen ze ook zo! Natuurlijk gaat het niet om de looks, maar vooral om hoe de schoen loopt. Daarom ben ik de schoen zo snel mogelijk gaan testen.

Mijn eerste indruk

Ik heb de Saucony Triumph ISO 4, uit de Life On The Run – Inspired by Denim collectie, nu een aantal keren aangehad. Ik heb ze tijdens verschillende trainingen getest. Wat mij betreft net lang genoeg om mijn eerste indruk met jullie te delen. Of het echt een schoen is die voor een langere tijd prettig is, kan ik vandaag nog niet zeggen. Mijn eerste ervaringen kan ik al wel beschrijven.

Toen ik de schoen aantrok, moest ik heel erg wennen. Zo licht en luchtig als ze zich voordeden, zo lomp en breed voelden ze toen ik ze aantrok. Misschien komt het doordat de schoen vrij vast, als een soort sok, om je schoen heen zit. Ze voelen heel zacht en instabiel aan. Dit was voor mij echt even wennen. Na een paar keer voelt het juist wel heel prettig. Het is eigenlijk heel zacht en voelt letterlijk als een sok. Voornamelijk om mijn middenvoet sluit de schoen mooi aan. Het bovenwerk is zacht en soepel. Dit keer heb ik trouwens een halve maat kleiner genomen dan de vorige keer. Ik heb het idee dan de Saucony schoenen iets kleiner vallen dan andere merken. Toch heb ik nu met mijn ”gewone” maat een goede pasvorm.

Tijdens verschillende loopjes heb ik de schoen kunnen testen. Dit doe ik altijd bewust, omdat ik op deze manier een zo goed mogelijk beeld krijg van een schoen. Sommige schoenen zijn namelijk meer geschikt voor lange en rustige duurlopen. Andere schoenen passen beter bij korte intensieve trainingen. Ik was benieuwd in welke categorie ik deze schoenen het liefst zou gebruiken.

De langste duurloop die ik tot nu toe met de schoen heb gedaan, is 14 kilometer. Dat is natuurlijk nog lang geen marathon, maar ik kan al wel iets zeggen over deze schoen. De schoen is prima voor een dergelijke duurloop. Wat ik meteen opmerk, is dat de schoen licht en neutraal is, maar ik vind de stabiliteit iets minder. Hierdoor was ik blij dat ik na 14 kilometer thuis was. Ik voelde dat mijn voeten erg moe werden van deze schoen. Alsof ze extra moesten werken. Wel merkte ik weer het voordeel van de everun zool op. De extra energie die vrijkomt, voelde ik zeker. Voor een langere duurloop is de schoen voor mij dus niet helemaal geschikt. Ik denk dat ik er van trainingen, niet langer dan een uur, prima op kan lopen. Daarna zou ik iets meer stabiliteit nodig hebben.

De volgende training die ik op deze schoenen heb gelopen was een tempoloop. Ik deed een korte, maar hele snelle 6 kilometer. Ik heb geen moment getwijfeld om deze schoenen aan te trekken. De schoen is namelijk licht én voelde snel aan. En dat is gebleken. Meteen had ik een lekker ritme op deze schoen te pakken. Uiteindelijk liep ik zes kilometer met een gemiddelde pace van 4:31 minuut per kilometer. Zo snel heb ik een lange tijd niet gelopen. Of het helemaal dankzij deze schoenen kwam, weet ik natuurlijk niet. Toch weet ik wel zeker dat dit een schoen is waar ik korte en snelle trainingen heel goed op kan lopen. Ze geven als het ware een extra zetje energie mee bij iedere stap. Dat voelde ik echt. Daarnaast blijft de schoen heel comfortabel en zacht aanvoelen.

Naast deze duurloop en dit snelle tempoloopje heb ik meerdere neutrale loopjes op deze schoen gedaan: een keer 9 kilometer en een keer 12 kilometer en nog een keer 8 kilometer. Al deze loopjes waren gewoon op een rustig tempo. Toch merkte ik weer de snelheid van deze schoen op. Ze geven echt iets mee en dat voel ik. Ook is het gewoon een schoen die lekker en comfortabel aanvoelt. De stabiliteit blijf ik toch een beetje missen.

Tot zo ver mijn eerste indruk van de Saucony Triumph ISO 4 uit de Life On The Run – Inspired by Denim collectie. Zou ik de schoen aanraden? Ja! Absoluut. Het merk Saucony, en dit model, heeft mij wederom verrast. De schoen zit ontzettend comfortabel en sluit als een soort sok om je voet heen. Verder voelt het tijdens het lopen licht en snel aan. Voor mij geeft de schoen echter iets te weinig stevigheid en stabiliteit. Na een uur krijg ik hier ”last” van doordat ik dan vermoeide voeten krijg. Ik moet namelijk heel hard werken om mijn looptechniek goed te behouden. Toch vind ik de schoen heel geschikt voor korte en snelle trainingen. Ook intervaltrainingen op deze schoen zijn goed te doen. Door de everun zool krijg je als het ware steeds een beetje extra energie mee. Hierdoor loop je lekker licht en snel. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk snelheid genereert en een krachtige afzet behoudt. Tot slot vind ik het uiterlijk van de schoen ook heel tof. De schoen is uniek door de denim look. Daarnaast blijft het vrouwelijk door de subtiele details in de koper of rosé gouden kleur. Ik zal de schoen dus zeker nog vaker gaan dragen tijdens mijn korte en snelle loopjes. Een marathon zal ik er zeker nooit op gaan lopen, maar dat doe ik gelukkig ook niet zo vaak.

Bedankt, Saucony, voor het mogen testen van deze schoen!

Disclaimer: een hardloopschoen is heel persoonlijk. Bovenstaand artikel is slechts mijn ervaring met deze hardloopschoen. Indien de schoen voor mij prettig is, betekent dat niet dat dit voor jou ook zo is. Ook omgekeerd is waar. Wanneer ik een schoen verschrikkelijk vind, kun jij het alsnog een hele fijne schoen vinden. Met dit artikel wil ik slechts mijn ervaringen met jullie delen om zo iets over het merk en de schoen te kunnen vertellen.

Op wat voor merk hardloopschoen loop jij het liefst? Wat zijn jouw ervaringen met Saucony? Ik ben benieuwd!