10 x ergernissen tijdens het hardlopen

10 x ergernissen tijdens het hardlopen

Hardlopen vind ik geweldig. Ik kan genieten van de omgeving, van het lopen en na afloop ben ik vaak voldaan. Toch zijn er ook weleens dagen bij dat ik me heel erg kan ergeren aan bepaalde dingen. En ik ben vast niet de enige. Het leek me leuk om mijn ergernissen te delen en te kijken of er meer lopers zijn die hier weleens last van hebben. Dit wordt een lekker klaagartikel dus! Lees je mee?

1. Batterij leeg

Het is je vast weleens gebeurd: je wilt gaan hardlopen en net op dat moment geeft je sporthorloge aan dat de batterij bijna leeg is. Je gaat toch. Op hoop van zegen begin je aan je loopje en duim je dat het horloge het volhoudt. Wanneer je de hoek om bent, geeft je horloge zwart beeld. Aarhg! Dat wordt een training op gevoel dus. Een paar jaar geleden had ik geen sporthorloge en liep ik eigenlijk altijd op gevoel. Nu ik er aan gewend ben geraakt dat ik alles bijhoud, is het wel heel frustrerend wanneer het wegvalt.

2. Buienradar

Je wilt een training gaan doen en checkt even het weer. Het zal de komende anderhalf uur droog blijven. Fijn! Echter ben je de straat nog niet uit of het komt met bakken uit de lucht. Nu vind ik regen niet heel erg, hoor. Maar meteen helemaal doorweekt zijn aan het begin van mijn training, vind ik toch minder leuk. Het omgekeerde is trouwens ook niet fijn. Soms zit ik thuis te wachten totdat er een bui overkomt, die vervolgens niet eens valt. Zonde van de tijd!

3. Toeterende auto’s

Ik weet niet of ik de enige ben, maar het gebeurt mij weleens dat auto’s naar me toeteren. Om meerdere redenen vind ik dit vervelend. Ten eerste schrik ik me vaak wezenloos, omdat de auto’s precies toeteren wanneer ze naast me rijden. Ik verwacht het niet en daardoor maak ik vaak een heel knullig schrikgebaar. Verder ben ik gewend dat auto’s toeteren om je gedag te zeggen. Ik denk dus al gauw dat het bekenden zijn en probeer dan ook nog te kijken wie het zijn. Dat lukt nooit. Uiteindelijk zijn het vaak (onbekende) mannen, die even mijn aandacht willen onttrekken. Ik word er in ieder geval geïrriteerd van. Wil je me begroeten, doe het dan maar op een andere manier.

4. Mensen die zich met je training bemoeien

Al meerdere keren heb ik meegemaakt dat mensen zich ongevraagd met mijn training bemoeien. Wanneer ik sta uit te rusten na een intensief intervalblok: ‘Niet stoppen, hoor! Even doorzetten nog!’. Of wanneer ik een versnelling begin: ‘Nou, nou: jij gaat wel hard genoeg, hoor’. Op zo’n moment kan ik dat echt even niet aan. Laat me gewoon mijn training maar doen.

5. Veters die losgaan

Echt een ergernis! Het is me gelukkig tijdens een wedstrijd nooit gebeurd, maar tijdens een looptraining komt het weleens voor. Ik vind het zo irritant om dan te moeten stoppen en veters te gaan strikken. Het voelt ook altijd wat knullig.

6. Te lange teennagels

Zeker tijdens een lange duurloop kunnen lange teennagels heel vervelend zijn. Vaak begint het dan na een paar kilometer al wat pijnlijk te voelen aan mijn tenen. Nagels die in een andere teen prikken zijn nooit fijn tijdens het hardlopen.

7. Een klotsbuik

Heeft dit nog verdere uitleg nodig? Voor het hardlopen nog even dat glas water naar binnen gooien, is niet altijd verstandig. Het gebeurt me weleens dat ik met een klotsbuik moet rennen en dat is absoluut geen pretje.

8. Wanneer je favoriete hardloopkleding in de was zit

Soms zitten al mijn favoriete kledingstukken in de was: die goede sportbh, het fijnste broekje en het beste shirtje. Daar kan ik op zo’n moment echt van balen.

9. Wegversperringen op jouw route

Wanneer ik een rondje in mijn hoofd heb, wil ik dat ook graag lopen. Ik wijzig mijn route liever niet wanneer ik al onderweg ben. Het is misschien lichtelijk autistisch, maar wanneer ik onverwachts toch een andere weg in moet slaan, kan ik dat behoorlijk vervelend vinden. Ik moet me dan helemaal opnieuw oriënteren en bedenken waar ik langs zal gaan. Het hangt uiteraard wel een beetje van mijn dag af, want soms maakt het rondje me helemaal niets uit en vind ik het juist fijn om op onverwachtse en onontdekte weggetjes te belanden.

10. Een rondje dat te kort is

Dit is eigenlijk vooral een ergernis wanneer ik train voor de marathon. Tijdens mijn hele lange duurlopen wil ik graag dat de route ook precies lang genoeg is. Als ik 30 kilometer moet lopen, wil ik niet bij 25 kilometer alweer bij mijn huis staan. Ik vind het dan heel irritant om nog wat door de stad te zigzaggen om maar aan die 30 kilometer te komen.

Zo! Dit waren mijn 10 ergernissen tijdens het hardlopen. Waar erger jij je aan tijdens het rennen? Wat is irritant? Welke ergernissen zijn voor jou herkenbaar? Laat het me hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Anouk Mos.

12 Reacties

 1. Nicole
  augustus 18, 2017 / 10:22 am

  Leuk om te lezen. Ik erger me vooral aan stoplichten en omdat ik nog niet zolang in Breda woon weet ik nog steeds geen perfect hardlooprondje..

 2. Bas Huntjens
  augustus 18, 2017 / 10:34 am

  Wat ik het ergste vindt is een steentje in je schoen.
  Baterij bijna leeg, kan ik alleen een polar aanraden. Die doet het met 10%toch nog best lang. Want een run niet geregistreerd voeld als niet gelopen 😉

 3. Hardloper
  augustus 18, 2017 / 10:35 am

  De lussen van de strik van je veters weer onder de strakgetrokken veters van je schoen reigen, gaan ze nooit los!

 4. Emma
  augustus 18, 2017 / 12:42 pm

  Mijn haarelastiekje gaat altijd los. Soms maak ik wel 6 keer een nieuw staartje tijdens een training. Ook best irritant…

 5. Rianne
  augustus 18, 2017 / 12:50 pm

  Heel herkenbaar. Ik vind toeterende auto’s en mensen die je naroepen gewoon echt vervelend. Net als mensen die bijdehante opmerkingen maken, hou gewoon je mond als ik langskom.

 6. Vinnie
  augustus 18, 2017 / 1:21 pm

  Stoplichten inderdaad! Probeer zoveel mogelijk drukke wegen te mijden. Verder troep op de stoepen zoals kauwgom en hondenpoep!

 7. Gilbert
  augustus 18, 2017 / 1:35 pm

  Nummer 9… Heel herkenbaar! Hier ook zo’n lichtelijk autistisch persoon 😉. Ik kan me altijd ergeren aan paardenpoep op de weg. Liefst houd ik één tempo en wil ik niet hoeven te springen om die poep te ontwijken. Uitwijken kan niet altijd door ander verkeer

 8. Sybren
  augustus 18, 2017 / 2:46 pm

  Hoi Japke, leuk stukje dit! Hier zijn er nog tien:

  Lang moeten wachten voor stoplicht of brug
  Steentje dat onder de schoen blijft zitten
  Een brandende zon (terwijl je het al zo warm hebt)
  Te weinig water meegenomen bij lange duurloop
  Vervelende pijntjes / steken in de zij
  De verkeerde afslag nemen / de weg kwijt raken
  Loslopende honden
  Stille landweggetjes waar de auto’s heel hard rijden
  Een weg die scheef afloopt
  Dames die naar me toeteren (nog nooit meegemaakt :-) )

 9. Cynthia
  augustus 18, 2017 / 3:08 pm

  Haha mee eens met Sybren! Vooral die loslopende honden die enthousiast op je af komen… en ja daar moet je dan mij hebben met een lichtelijke fobie voor honden …

 10. Lisanne
  augustus 19, 2017 / 1:03 pm

  Jaa dat toeteren herken ik heel erg! Heel irritant. Ik schrik echt heel erg als iemand dat doet. Ik ken je niet eens, dus laat me lekker lopen…

 11. sanne
  september 11, 2017 / 8:05 pm

  Haha toeterende auto’s , vind dat ook zo vervelend. Vooral omdat ik altijd zwaai en achteraf dan zie dat het een paar jongen kereltjes zijn die dan in de auto zitten…

 12. Eric
  oktober 17, 2017 / 10:21 am

  Over die laatste…. stel je moet volgens het schema een duurloop van 20 km op wedstrijdtempo. Zou je die in je schema kunnen vervangen door een pittige trailrun van 16,6 km? Of zou jij dat niet snel doen? Ik denk dat je van een trailrun juist sterker wordt, maar heb niet zoveel ervaringen met het volgen van een schema. Weet dus niet of het handig is om zo’n wijziging aan te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?