18 aug 2017 | Hardlopen

10 x ergernissen tijdens het hardlopen

Hardlopen vind ik geweldig. Ik kan genieten van de omgeving, van het lopen en na afloop ben ik vaak voldaan. Toch zijn er ook weleens dagen bij dat ik me heel erg kan ergeren aan bepaalde dingen. En ik ben vast niet de enige. Het leek me leuk om mijn ergernissen te delen en te kijken of er meer lopers zijn die hier weleens last van hebben. Dit wordt een lekker klaagartikel dus! Lees je mee?

1. Batterij leeg

Het is je vast weleens gebeurd: je wilt gaan hardlopen en net op dat moment geeft je sporthorloge aan dat de batterij bijna leeg is. Je gaat toch. Op hoop van zegen begin je aan je loopje en duim je dat het horloge het volhoudt. Wanneer je de hoek om bent, geeft je horloge zwart beeld. Aarhg! Dat wordt een training op gevoel dus. Een paar jaar geleden had ik geen sporthorloge en liep ik eigenlijk altijd op gevoel. Nu ik er aan gewend ben geraakt dat ik alles bijhoud, is het wel heel frustrerend wanneer het wegvalt.

2. Buienradar

Je wilt een training gaan doen en checkt even het weer. Het zal de komende anderhalf uur droog blijven. Fijn! Echter ben je de straat nog niet uit of het komt met bakken uit de lucht. Nu vind ik regen niet heel erg, hoor. Maar meteen helemaal doorweekt zijn aan het begin van mijn training, vind ik toch minder leuk. Het omgekeerde is trouwens ook niet fijn. Soms zit ik thuis te wachten totdat er een bui overkomt, die vervolgens niet eens valt. Zonde van de tijd!

3. Toeterende auto’s

Ik weet niet of ik de enige ben, maar het gebeurt mij weleens dat auto’s naar me toeteren. Om meerdere redenen vind ik dit vervelend. Ten eerste schrik ik me vaak wezenloos, omdat de auto’s precies toeteren wanneer ze naast me rijden. Ik verwacht het niet en daardoor maak ik vaak een heel knullig schrikgebaar. Verder ben ik gewend dat auto’s toeteren om je gedag te zeggen. Ik denk dus al gauw dat het bekenden zijn en probeer dan ook nog te kijken wie het zijn. Dat lukt nooit. Uiteindelijk zijn het vaak (onbekende) mannen, die even mijn aandacht willen onttrekken. Ik word er in ieder geval geïrriteerd van. Wil je me begroeten, doe het dan maar op een andere manier.

4. Mensen die zich met je training bemoeien

Al meerdere keren heb ik meegemaakt dat mensen zich ongevraagd met mijn training bemoeien. Wanneer ik sta uit te rusten na een intensief intervalblok: ‘Niet stoppen, hoor! Even doorzetten nog!’. Of wanneer ik een versnelling begin: ‘Nou, nou: jij gaat wel hard genoeg, hoor’. Op zo’n moment kan ik dat echt even niet aan. Laat me gewoon mijn training maar doen.

5. Veters die losgaan

Echt een ergernis! Het is me gelukkig tijdens een wedstrijd nooit gebeurd, maar tijdens een looptraining komt het weleens voor. Ik vind het zo irritant om dan te moeten stoppen en veters te gaan strikken. Het voelt ook altijd wat knullig.

6. Te lange teennagels

Zeker tijdens een lange duurloop kunnen lange teennagels heel vervelend zijn. Vaak begint het dan na een paar kilometer al wat pijnlijk te voelen aan mijn tenen. Nagels die in een andere teen prikken zijn nooit fijn tijdens het hardlopen.

7. Een klotsbuik

Heeft dit nog verdere uitleg nodig? Voor het hardlopen nog even dat glas water naar binnen gooien, is niet altijd verstandig. Het gebeurt me weleens dat ik met een klotsbuik moet rennen en dat is absoluut geen pretje.

8. Wanneer je favoriete hardloopkleding in de was zit

Soms zitten al mijn favoriete kledingstukken in de was: die goede sportbh, het fijnste broekje en het beste shirtje. Daar kan ik op zo’n moment echt van balen.

9. Wegversperringen op jouw route

Wanneer ik een rondje in mijn hoofd heb, wil ik dat ook graag lopen. Ik wijzig mijn route liever niet wanneer ik al onderweg ben. Het is misschien lichtelijk autistisch, maar wanneer ik onverwachts toch een andere weg in moet slaan, kan ik dat behoorlijk vervelend vinden. Ik moet me dan helemaal opnieuw oriënteren en bedenken waar ik langs zal gaan. Het hangt uiteraard wel een beetje van mijn dag af, want soms maakt het rondje me helemaal niets uit en vind ik het juist fijn om op onverwachtse en onontdekte weggetjes te belanden.

10. Een rondje dat te kort is

Dit is eigenlijk vooral een ergernis wanneer ik train voor de marathon. Tijdens mijn hele lange duurlopen wil ik graag dat de route ook precies lang genoeg is. Als ik 30 kilometer moet lopen, wil ik niet bij 25 kilometer alweer bij mijn huis staan. Ik vind het dan heel irritant om nog wat door de stad te zigzaggen om maar aan die 30 kilometer te komen.

Zo! Dit waren mijn 10 ergernissen tijdens het hardlopen. Waar erger jij je aan tijdens het rennen? Wat is irritant? Welke ergernissen zijn voor jou herkenbaar? Laat het me hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Anouk Mos.