20 aug 2017 | Geluk

Je bent de regisseur van je eigen leven

Deze quote kwam ik afgelopen week tegen op het Instagramaccount van Annic van Wonderen. Het is haar lievelingsquote stond erbij. Ik likete de foto en de woorden drongen nog niet echt tot me door. Toch bleven ze hangen, want deze quote kende ik. Ik kende het van jaren geleden. Heb ik dat niet tijdens mijn eetstoornis als motivatie gehad? Heeft het mij niet geholpen om mijn leven weer vorm te gaan geven? Ben ik niet gaan houden van mezelf door deze quote? Eigenlijk betekent deze quote alles voor mij. En juist op dit punt in mijn leven besef ik weer hoe belangrijk deze woorden zijn.

Eigenlijk staan deze woorden weer heel centraal in deze fase van mijn leven. Ik ben namelijk heel erg bezig met wat ik wil. Waar sta ik? Waar wil ik heen? De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt binnen een bepaalde sector, maar elke dag stel ik mezelf weer die vraag: is dit het? Wil ik dit? Past dit bij mij? Meer hierover kon je ook al lezen in het artikel waarin ik vertel over mijn passie. Ik ben zoekende. Ik heb een bepaalde drive in me, die steeds groter aan het worden is en die ruimte wil hebben.

Wat ik zo mooi vind aan deze quote is dat het precies de kern raakt voor mij. Om me heen zie ik veel mensen klagen, vastzitten of over hun eigen grenzen gaan. Ik heb dit ook regelmatig. Deze quote omvat precies waarom dit niet nodig is. Je kunt namelijk zelf kiezen. Je hebt altijd een keuze. Niet alles in het leven kun je bepalen. Er gebeuren vaak de meest verschrikkelijke dingen waar je helemaal geen invloed op hebt: ziekte, het missen van een geliefde, een ongeluk of het kwijtraken van een baan. Wanneer je in zo’n situatie naar deze quote kijkt, lijkt het een hele gemene. Maar dat is eigenlijk niet zo. Want je hebt altijd een keuze. Gebeurt er zoiets in je leven? Dan heb je altijd nog zelf de keuze hoe daar mee om te gaan. Wanneer je in de put komt te zitten, moet je er zelf uiteindelijk weer uitklimmen. Niemand anders kan dit voor je doen. Hoe erg sommige levensgebeurtenissen ook zijn; bij de pakken neer gaan zitten helpt niet. Probeer altijd te kijken naar oplossingen, naar de mogelijkheden en naar de opties die er zijn.

Hoe het mij heeft geholpen

Toen ik een eetstoornis had, was ik heel erg ongelukkig. Ik was niet tevreden met mezelf, ik was onzeker, ik raakte in een sociaal isolement en ik was angstig. Soms zag ik niet eens meer wat er leuk of mooi was in dit leven. Sommige momenten was ik heel sterk en kon ik bedenken dat ik zelf een keuze had: wilde ik leven of wilde ik dood? Sommige mensen hebben die keuze niet eens. Ik kon hem maken. Ik koos ervoor om te gaan leven. Het was soms ontzettend moeilijk met alle angsten die ik had. Toch ging ik ze aan. Ik was immers de regisseur van mijn eigen leven. Ik kan zelf kiezen en beslissingen nemen. Ik bepaal het zelf. Mijn eetstoornis was vanaf dat moment ook niet langer een excuus. Ik had het wel zwaar, maar ik wilde vechten. Zielig doen of bij de pakken neer gaan zitten hiep mij niet. Ook zoeken om aandacht of medelijden was niet de manier om beter te worden. Door iedere keer weer te bedenken dat ik zelf de keus had, hielp dit me.

Nog dagelijks is deze quote een hele fijne reminder. Soms baal ik ergens van of klaag ik ergens over. Als de zon niet schijnt, kan ik daar chagrijnig van worden, maar dan verpest ik mijn hele dag. Die zon kun je niet beïnvloeden, maar wel de manier hoe je hier mee omgaat. Misschien kies je er wel voor om dan lekker eens met een dekentje op de bank te gaan liggen. Baal je van je ongezonde eetgedrag? Dan is er maar één manier om hier mee om te gaan. Je kunt namelijk zelf kiezen voor andere producten. Maak keuzes die voor jouw belangrijk zijn.

Deze quote zegt niet dat je streng moet zijn tegen jezelf. Het zegt wel dat je voor jezelf moet kiezen. Natuurlijk mag je eens ergens van balen of lekker over klagen. Dat deed ik vrijdag nog in dit artikel. Maar laat jij je uit het veld slaan door ergernissen of irritaties? Ga je dan je eigen geluk verpesten? Want dat is wat er uiteindelijk gebeurd. Vaak heb je alleen jezelf er maar mee.

Het maakt me soms ook angstig. Want wat als je alles zelf kan en mag kiezen? Die maakbaarheid is best eng. Wat doe je dan als je niet weet wat je wilt? Als je niet eens weet wat voor leven je wilt leiden en als je niet weet wat goed is voor jou? Vaak is het een kwestie van zoeken naar je onderbuikgevoel. Diep van binnen weet je vaak wel wat je wilt of welke keuze je zou moeten maken. En ook een verkeerde keuze maken is niet erg, want het was op dat moment het beste wat je kon bedenken. In die situatie, op dat moment, leek dat de beste optie. Achteraf praten helpt dus niet. Dan is het ook weer de truc hoe je daar verstandig mee om kunt gaan.

Er is zoveel te zeggen over deze quote dat ik er gewoon een heel artikel over heb kunnen schrijven. Het is eigenlijk slechts een hersenspinsel, maar wel iets wat ik anderen mee zou willen geven. Soms kan zo’n simpele quote heel veel veranderen of betekenen in iemands leven. Dat heeft het voor mij destijds wel gedaan. En dat doet het nog steeds.

Hoe denk jij over deze quote? En wat is jouw favoriete quote? Laat het me hieronder weten in de reacties.