19 jun 2017 | Hardlopen, Marathon

7 x waarom ik de marathon van Berlijn wil lopen

Dat ik de marathon van Berlijn ga lopen, mag nu wel duidelijk zijn. Al een aantal keer eerder schreef ik hierover een artikel. Maar waarom wil ik zo graag in Berlijn lopen? Er zijn honderdduizend verschillende opties en waarom kies ik precies voor Berlijn? Waarom niet in een andere stad in Europa? Je leest het in dit artikel.

1. Nieuwe omgeving

Waarschijnlijk is dit heel erg zonde, maar ik ben dus nog nooit in Berlijn geweest. Van iedereen hoor ik dat het een prachtige stad is. Ik vind het dus ook best vreemd dat het nooit in me opgekomen is om een citytrip Berlijn te gaan boeken. Meestal neig ik dan toch al snel naar mijn favoriete steden zoals Londen of Parijs. Het wordt dus echt tijd om Berlijn te gaan ontdekken. En op wat voor manier kun je nu beter een stad verkennen dan lopend? Doordat ik 42 kilometer lang door deze prachtige stad mag lopen, kan ik meteen alles bekijken. Ideaal!

2. Snel parcours

Het is een snel parcours. In 2014 is op dit parcours het wereldrecord gelopen in een tijd van 2.02.57. Het is toch heerlijk om op een snel parcours te lopen? Dan kun je echt gaan voor een snelle tijd. Nu vind ik dat tegelijkertijd ook lastig. Het zorgt er ook voor dat ik behoorlijk veel druk voel. Want dan moet het in september dus echt gaan gebeuren. Ik wil graag zo snel mogelijk lopen. Hopelijk lukt het me om de lat niet te hoog te leggen en ook te relativeren. Het zou mooi zijn wanneer ik weer een PR kan lopen, maar het is niet het allerbelangrijkste.

3. Historie

Berlijn ademt historie. De stad heeft een natuurlijk een behoorlijk verleden. Het lijkt me geweldig om hier nog delen van te kunnen zien tijdens het lopen van de marathon. Ik denk dat dit het lopen van de marathon een extra dimensie geeft en heel bijzonder maakt.

4. Route

Dat brengt me meteen bij punt vier. De route van deze marathon is namelijk echt heel tof gekozen. Je komt namelijk echt langs alle hotspots van Berlijn. Zo loop je kort na de start op de brede Strasse des 17. Juni langs de imposante ‘Siegessäule’ en vervolgens passeer je de immens hoge televisietoren in het voormalige Oost-Duitsland. Het laatste deel van de marathon gaat langs bekende winkelstraten, zoals Kurfürstendamm, langs de Gedächtnis-kirche over Potsdamer Platz en de Gendarmenmarkt. De finish is net na de wereldberoemde Brandenburger Tor. Ik kan niet wachten om al dit moois te bewonderen.

5. Periode

Nog een reden waarom ik heel graag in Berlijn wil lopen is de tijdsperiode. De marathon van Berlijn is in het najaar. Dit betekent dat ik de hele zomer mag trainen en het (hopelijk) gemakkelijker is om te lopen in eventuele warmte. Al twee keer liep ik in het voorjaar in Rotterdam. Beide keren vond ik het heel zwaar om met die eerste warme dagen hard te lopen. Mijn lijf was nog helemaal niet gewend aan de hoge temperaturen. Door een marathon in het najaar te lopen, ben ik hopelijk beter voorbereid.

6. World Marathon Majors

Mijn ultieme hardloopdoel of droom is om de zes World Marathon Majors te lopen. De marathons die hierbij horen zijn: Londen, Berlijn, Chicago, Boston, Tokyo en New York. Berlijn hoort hier gewoon bij. Dat is dus ook een reden waarom ik liever Berlijn loop dan een marathon in een willekeurige andere stad in Europa.

7. Mooi begin

Berlijn is een mooi begin voor een eerste marathon buiten Nederland. Zoals jullie wellicht wel in de gaten hebben, bouw ik het heel rustig op. Na twee keer Rotterdam kies ik voor een marathon in het buurland Duitsland. Zo kom ik vanzelf in Tokyo uit, toch?

Ben jij weleens in Berlijn geweest? Lijkt de marathon van Berlijn je ook wat? Of zou je liever voor een andere stad kiezen? Laat het me hieronder weten in de comments!

De foto is gemaakt door Anouk Mos.