2 apr 2017 | Hardlopen, Marathon

Dit doe ik aan tijdens de marathon van Rotterdam

Precies over een week is het zover: de marathon. Met kriebels in mijn buik denk ik aan het moment dat ik in het startvak zal staan. Hoe zou het gaan? Hoe zou ik me voelen? Hoe zou ik over de finish komen? Aan de ene kant kan ik niet wachten, maar aan de andere kant ben ik er ook klaar mee. Ik verheug me op rust. Vandaag deel ik één van de laatste, belangrijke voorbereidingen in aanloop naar de marathon: mijn outfit! Wat doe ik aan tijdens de marathon? En wat neem ik mee? Je leest het in dit artikel!

Dit hele artikel is nog redelijk onder voorbehoud. Het kan best zijn dat ik nog ga switchen qua kleding. Het kiezen van een outfit vind ik namelijk niet zo gemakkelijk. Vorig jaar raakte ik oververhit tijdens het lopen van mijn eerste marathon. Het was de eerste echte warme dag van het seizoen. De zon was erg fel en hierdoor voelde het heel warm aan. Ik liep desondanks gewoon in een korte short en in een t-shirt met een thermohemd eronder. Achteraf viel het me op dat ik helemaal in het zwart gekleed was. Dat was misschien geen goede keuze. Zwart voelt altijd warmer aan dan een lichtere kleur. Verder had ik mijn thermoshirt weg kunnen laten, maar ik vind dit altijd wel prettig vanwege het zweten.

Wanneer ik wil beslissen welke outfit ik ga dragen, begin ik vaak bij de schoenen. Hardloopschoenen zijn natuurlijk wel het meest essentieel. Dit jaar had ik al vrij snel besloten welke schoenen mijn ”marathonschoenen” zouden worden. Een tijd geleden kocht ik in de Nike Store in Groningen een gloednieuw paar Nike LunarTempo. Dit model heb ik al vaker gehad en ze zijn heel fijn om in de wedstrijden te dragen. Het is een lichte schoen waar ik gemakkelijk op loop. De keus voor de schoen was dus snel gemaakt.

Dan komt eigenlijk stap twee: wat voor broek ga ik dragen? Tijdens mijn trainingen heb ik vooral in een lange tight gelopen. De meeste lange duurlopen waren natuurlijk in de winter. De temperatuur schommelde toen tussen het vriespunt en de 10 graden. Slechts één keer liep ik in een driekwart broek. Toch ga ik de marathon in een korte short lopen. De afgelopen dagen is de temperatuur heel hard gestegen. Hierdoor heb ik nog geen lange duurlopen in de short kunnen doen, maar de korte taper trainingen loop ik nu wel in mijn short. Ik loop de marathon dit jaar in dezelfde short als vorig jaar. Het is een korte short van Nike met daaronder pijpjes. Dit vind ik heel prettig zitten.

Het volgende onderdeel is het bovenlijf. Ik heb nog nooit een goede sport-bh aangeschaft. Dat werd weleens tijd. Vanwege regen en zweten kreeg ik steeds wonden langs de randen van mijn sport-bh. Ik vroeg op Instagram om hulp: ‘Welke sport-bh raad je me aan?’. Ik kreeg heel veel lieve en nuttige tips: bedankt daarvoor! Uiteindelijk heb ik gekozen voor twee verschillende sport-bh’s. De ene is van Under Amour en de andere van Nike. Beide bh’s heb ik besteld via Wehkamp*. Tijdens de marathon zal ik waarschijnlijk de sport-bh van Under Amour gaan dragen. Deze is tot nu toe favoriet!

IMG_1460 IMG_1461

Over deze sport-bh draag ik waarschijnlijk gewoon een simpel loopshirt. Zoals de voorspelling nu lijkt, wordt het warm! Over het shirt zelf heb ik nog wel wat twijfels. Ik heb een fijn (blauw) t-shirt van de Hema sportcollectie, maar deze is eigenlijk iets te wijd. Het klappert langs mijn lichaam. Een andere optie is een strakkere variant van de Hema in het fel oranje. Ook zou ik nog kunnen kiezen voor het marathonshirt van vorig jaar. Dit is een smal shirt van New Balance in zalm roze. De achterkant is wit. Deze kleuren zijn in ieder geval minder ”warm” dan het shirt van vorig jaar.

Om het af te maken zal ik mijn onmisbare haarbandje van Zenner dragen. Dit zorgt ervoor dat ik geen haren in mijn gezicht heb hangen. Ook draag ik natuurlijk mijn TomTom sporthorloge om mijn pols. Daarnaast neem ik gelletjes mee: één van Powerbar en de rest van Trisport Pharma. Ook zal ik een flesje water bij me hebben, want die uitdroging van vorig jaar vond ik niet erg prettig. Ik neem geen telefoon mee en ik luister ook geen muziek tijdens het lopen van de marathon. Voor mij is de omgeving en het publiek voldoende om gemotiveerd te blijven en niet verveeld te raken. Tijdens mijn lange duurlopen heb ik ook geen muziek bij me gehad.

Dit is, dus onder voorbehoud, wat ik zal dragen tijdens het lopen van de marathon. Ik zal de laatste weersverwachtingen nauwlettend in de gaten houden. Zoals het nu lijkt, wordt het warm. Daar baal ik eigenlijk heel erg van, want het liefst heb ik gewoon kou en regen. Dit kun je niet kiezen en het heeft natuurlijk ook voordelen wanneer het zonnetje schijnt!

Vind jij het ook lastig om een outfit te kiezen? Loop je ook een marathon binnenkort? Weet je al wat je aandoet? Laat het me hieronder weten in de comments!

*Deze producten heb ik gekregen van Wehkamp.