3 apr 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #11

Nog maar 6 nachtjes slapen tot de start van de marathon van Rotterdam. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op de marathon. Het echte aftellen is begonnen! De afgelopen week was ik veel in twijfel over wat ik moest gaan doen. Wel lopen? Extra rust nemen? Ik probeerde me erg vast te houden aan mijn schema, maar heb sommige trainingen wel aangepast. Ben je benieuwd hoe deze één-na-laatste week is gegaan? Lees dan gauw verder.

Deze week begon ik op maandag met een rustig rondje van 8 kilometer. Het was heerlijk zonnig. Vorig jaar was het tijdens de marathon eigenlijk de eerste echte warme dag. Nu hebben we er gelukkig al een aantal gehad. Dan kan mijn lijf alvast wennen aan de warmte. In de weersvoorspelling lijkt het tijdens de marathon zonnig en 17 tot 19 graden te worden. Dat vind ik niet heel fijn, maar ik kan er natuurlijk niks aan veranderen. Ik kleed me zo koel mogelijk en door veel te drinken en goed te eten, hoop ik er minder last van te hebben.

IMG_1002

Op dinsdag had ik een rustdagje en op woensdag deed ik wat core-stability oefeningen. Van te voren liep ik even een paar kilometer in. Uiteindelijk werd dit twee kilometer heen en twee terug. Het was een hele snelle vier kilometer en vervolgens deed ik mijn plank oefeningen en een aantal lichte squats.

Donderdag stond er een interval op mijn programma. Ik moest 10 keer twee minuten-twee minuten doen. In de eerste twee minuten is het de bedoeling om op tempo te lopen. De tweede twee minuten mogen rustig. Ik liep redelijk. Hoe dichter ik bij de marathon kom, hoe meer spanning ik voel. Het brengt me aan het twijfelen over wat ik moet doen qua trainingen. Doe ik niet teveel? Of doe ik juist te weinig? Het houdt me veel bezig.

IMG_1198

Doordat mijn benen niet heel uitgerust voelden, heb ik ervoor gekozen om mijn training op vrijdag aan te passen. Er stond eigenlijk een snelle 10 op het programma en voor zondag nog een 12. Persoonlijk vond ik dit teveel. Ik koos ervoor om op vrijdag een rustige zes kilometer te doen. Ik liep twee kilometer en ging vervolgens een stukje wandelen. Dit deed ik drie keer. Het voelde heel relaxt en ontspannen om dat te doen als training.

IMG_1437
Op zaterdag nam ik weer een rustdag en op zondag sloot ik de week af met 12 rustige kilometers. Ik heb me niet gefocust op mijn snelheid. Mijn benen voelen nog steeds niet uitgerust. Het lijkt alsof ik met meer rust juist vermoeider begin te raken. Herkent iemand dit? Ik ben gewend om veel te lopen en veel op snelheid. Nu probeer ik juist minder ver te lopen en rustiger aan te doen, maar ik lijk ook steeds minder gemakkelijk vooruit te komen. Of komt dit vanwege spanning? Ik ben heel benieuwd.

De komende week staan er nog twee of drie trainingen op het schema. Ik kies ervoor om nog zoveel mogelijk uit te rusten. Ik schaf de laatste benodigdheden aan voor Rotterdam. Tot slot kan ik alleen nog maar vertrouwen hebben in mijn goede voorbereidingen en genieten van de hele marathon beleving. Ik weet wat ik anders zal gaan doen dan vorig jaar, maar het blijft ontzettend spannend. De lat voor mezelf laag houden is ook lastig. Ook vind ik het moeilijk om dit bespreekbaar te maken, omdat het nog meer spanning oplevert. Het is aftellen en gewoon gaan! Daarna spreek ik jullie wel weer ;).

Voor degene die het nog niet gelezen heeft: gisteren schreef ik in een artikel wat ik aan zal doen tijdens de marathon van Rotterdam. Het is nog onder voorbehoud, maar het hoort toch ook zeker bij mijn Road to Rotterdam. Wie loopt de marathon van Rotterdam ook dit jaar? Ben je er klaar voor? Laat het me hieronder weten in de reacties.