6 mrt 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #7

Vandaag is het nog 33 dagen tot de marathon van Rotterdam van start gaat. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op de marathon. De afgelopen week heb ik eindelijk weer een beetje vertrouwen in mezelf gevoeld. Ik liep op vijf dagen hard, waarvan één een wedstrijdje was. Ook werd het tijd om me te gaan voorbereiden op andere zaken, zoals voeding en outfit. Zo heb ik deze week mijn marathonschoenen aangeschaft. Ben je benieuwd welke? Lees dan gauw verder!

Op maandag besloot ik een herstelrondje te gaan lopen. Het regende heel hard en er was, volgens de weersvoorspelling, een storm op komst. Net voorafgaand aan de grotere buien liep ik een klein rondje van zes kilometer. Dat vind ik altijd heel erg fijn. Vooral als het een beetje miezert, kan ik daar echt van genieten. Het was trouwens de bedoeling dat dit een herstelrondje zou worden, maar ik liep zo fijn op een bepaald tempo dat het eerder een tempoloopje is geworden. Ik liep met een gemiddelde pace van 4:43 minuut per kilometer.

IMG_8960

Een dag later zou ik eigenlijk een tempoloop moeten doen, volgens het schema. Dit vond ik niet zo geschikt, omdat ik maandag al op een vrij hoog tempo had gelopen. Toch ging ik hardlopen, maar ik koos voor wat meer tempowisselingen. Ik liep een intervaltraining van in totaal 9 kilometer met een gemiddelde pace van 4:40. Op woensdag nam ik een rustdag.

Donderdag wilde ik nog wel iets doen voordat ik zaterdag zou deelnemen aan de Nacht van Groningen. Ik liep 7,5 kilometer, maar het ging niet zo rustig als ik had verwacht. Op één of andere manier bleef het tempo in mijn benen zitten. Het liep gewoon erg fijn. Een dag later deed ik thuis mijn core programma. Naast een aantal squats trainde ik vooral mijn buik-, rug- en armspieren. Ik blijf spierpijn houden van deze krachtprogramma’s, dus ik zal wel iets goed doen.

Die middag besloot ik eens een kijkje te gaan nemen in de nieuwe Nike store in Groningen. Eigenlijk had ik geen doel, maar het leek me wel leuk om alvast te kijken naar een outfit voor de marathon. Ik was nog aan het twijfelen over nieuwe hardloopschoenen. Als ik die zou willen aanschaffen, zou dat wel nu ongeveer moeten. Dan heb ik nog voldoende tijd om ze in te lopen. Na wat kleding te hebben gepast (geen succes), liep ik langs de schoenen. Mijn oog viel meteen op de Nike LunarTempo. Deze wilde ik bestellen voor de marathon! Online waren ze al gauw tegen de 100 euro. In de Nike store kon ik ze kopen voor slechts 48 euro. Ik ben nu al blij met deze nieuwe Nike store!

IMG_8973 IMG_9020

Op zaterdagochtend had ik geen looptraining op het programma, maar toch liep ik heel wat meters in hardloopkleding. Ik had namelijk een fotoshoot samen met fotografe Anouk Mos. Ze had mij een aantal weken geleden benaderd of ze mooie hardloopfoto’s van mij mocht maken. Het was geweldig om te doen! Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou kunnen vinden om voor ”model” te spelen. Anouk gaf heel goed aan wat ik wel en niet moest doen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en hierdoor voelde ik mij ook op mijn gemak. We zijn heel wat uren op pad geweest en de eerste resultaten zijn prachtig (de uitgelichte afbeelding is een eerste sneak peek).

Die avond stond de Nacht van Groningen op het programma. In dit artikel kun je lezen hoe het mij is vergaan. Nog geen 12 uur later had ik wederom mijn hardloopschoenen aan. Op zondagochtend begon ik namelijk vol goede moed aan mijn langste duurloop van het schema tot nu toe. Ik had 30 kilometer op mijn planning. Het eerste deel van de duurloop ging eigenlijk heel erg goed. Net over de helft begon het voor mij moeilijk te worden. Niet mijn benen hadden het zwaar, maar mijn bovenlijf. Ik was (net als tijdens mijn vorige lange duurloop) heel erg misselijk. Ik had het gevoel dat mijn maag erg vol zat. Ook werd mijn ontbijt af en toe door mijn slokdarm heen omhoog gestuwd. Dat was heel erg vervelend, want daardoor moest ik een aantal keren stoppen. Dit is natuurlijk wel een mooi leermoment voor mijn volgende lange duurloop. Ik ga variëren met mijn ontbijt en proberen om iets lichter te eten voor vertrek. Tijdens mijn andere loopjes heb ik er nooit last van. Ik denk dat dit komt doordat ik die loopjes vaker ’s middags doe of aan het eind van de dag. De lange duurlopen plan ik in de ochtenden en meestal al binnen een uur na mijn ontbijt. Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om hiermee te gaan oefenen voor de marathon.

IMG_9187

Train jij ook voor een marathon? Hoe gaan jouw voorbereidingen? Laat het me weten in de comments hieronder!