9 dec 2020 | Persoonlijk

Terugblik: wat ik leerde in 2020

Ieder jaar schrijf ik in december een aantal keer een terugblik. De ene gaat over een terugblik op mijn hardloopwedstrijden en een ander over de reizen die ik heb gemaakt. Toen ik aan zo’n terugblik wilde beginnen, bleek die erg kort te zijn. Reizen? Ik ben een paar keer naar het vakantiehuis in Italië geweest en vlak voor corona nog op Madeira. Voor veel mensen zal dit veel zijn, maar voor mij niet voldoende om er iets over te schrijven in een artikel. En hardloopwedstrijden? Dat was er maar één! Een andere terugblik schrijven leek me leuker. Vandaag blik ik terug op datgene wat ik leerde in 2020.

Meer, vaker en verder is niet per se beter

Dan heb ik het over sport. Dit is denk ik toch wel de belangrijkste les van 2020. Ik leerde namelijk dat meer, vaker en verder hardlopen of fietsen niet altijd beter is. Integendeel. Het heeft me begin dit jaar behoorlijk kapot gemaakt en daar heb ik opnieuw een balans in moeten vinden.

Mezelf thuis voelen op een nieuwe plek

Ook dit is iets dat ik afgelopen jaar heb geleerd. Mensen die me goed kennen, weten dat ik me niet snel ergens thuis voel. Sterker nog: ik heb best wel last van heimwee. Niet alleen als kind, maar nog steeds ga ik liever niet (alleen) weg van huis en slaap ik liever niet ergens anders. Tijdens vakanties valt dit vaak mee, omdat ik dan met mensen ben waarbij ik me op mijn gemak voel.

Nu ben ik in 2020 weer twee keer verhuisd. De eerste keer was eigenlijk mede door corona, omdat mijn vriend en ik zoveel samen waren dat dubbele huur ook echt zonde van ons geld was. Me thuis voelen in Amsterdam? Dat had ik echt nooit verwacht. Ik heb geleerd dat ik dit dus wel kan en dat geeft me ook weer zelfvertrouwen. De volgende stap was natuurlijk verhuizen naar Haarlem. Een heerlijke stad, maar tegelijkertijd is het een stad waar ik nog niet heel veel mensen ken. Dit vond ik heel spannend. Inmiddels wonen we er nog geen twee maanden en ik voel me al heel erg thuis. Ons huis voelt steeds meer als thuis.

Yoga en meditatie

Het kwam sporadisch weleens voor dat ik een yogales volgde of ging mediteren. Toch was het niet iets dat ik kon volhouden. Ik zag of voelde het nut ervan niet. Het had geen prioriteit. Maar toen kwam corona en dat heeft me toch laten inzien dat naar binnen keren soms heel fijn en helpend kan zijn. Wanneer de hele wereld op zijn kop lijkt te staan, is het fijn om rust en vertrouwen te vinden in jezelf. Door yoga toe te passen en af en toe te mediteren, merk ik dat ik positiever en meer in balans ben en beter naar mijn lichaam kan luisteren.

Gezondheid is niet vanzelfsprekend

Als er iets is dat we dit jaar misschien wel met zijn allen hebben geleerd, is het wel dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Dit maakt dat ik in ieder geval meer over mijn eigen gezondheid ben gaan nadenken. Ik kies bewuster voor wat goed is voor mijn lichaam, maar ben ook extra dankbaar dat ik gezond ben. Ik stelde het zelfs als doel en gebruik het als motivatie om minder vaak te gaan sporten en beter naar mijn lichaam te luisteren.

Geluk zit in de kleine dingen

Tot slot nog een cheesy afsluiter, maar wel iets dat echt waar is. Eerlijk gezegd wist ik wel dat geluk in kleine dingen zit, maar in 2020 heb ik dat weer ervaren. Vanaf het begin van de coronacrisis delen mijn vriend en ik dagelijks drie dingen waar we dankbaar voor zijn op die dag of waar we blij van werden. En je raadt het vast al. Dit zijn altijd de kleinste dingen: koffie drinken in de zon, een fijne avondwandeling, een rondje fietsen, lekker koken of een spelletje spelen. Natuurlijk zit het echte geluk uiteindelijk van binnen en niet per se in dingen doen of spullen, maar de kleine momenten maken je uiteindelijk dankbaar en dit helpt weer om je gelukkig te kunnen voelen.

Dit is wat ik onder andere leerde in 2020. Ik ben benieuwd wat 2021 ons gaat brengen. De doelen voor 2021 zal ik binnenkort met jullie gaan delen. Wat heb jij geleerd in 2020?