23 okt 2020 | Persoonlijk

Adios Amsterdam, Hallo Haarlem

Adios Amsterdam, Hallo Haarlem! Het is tijd om te verhuizen naar Haarlem en Amsterdam achter me te laten. En hoewel ik echt nooit iets met Amsterdam had, heeft het toch een beetje mijn hart gestolen. En ga ik me thuis voelen in Haarlem?

Toen ik nog in Groningen woonde, vond ik Amsterdam altijd maar druk en chaotisch. Ik had er helemaal niks mee en vond een dagje Amsterdam ook nooit echt leuk. Vanaf het moment dat ik in Utrecht woonde, kwam ik er vaker en begon ik het steeds meer te waarderen. Natuurlijk kende ik eerst vooral de toeristische kant van Amsterdam, zoals Amsterdam Centraal, De Dam en de Kalverstraat. Na een paar maanden in West te hebben gewoond voelt Amsterdam voor mij heel anders.

Rustig Amsterdam

Amsterdam zal nooit een rustige stad zijn, maar nooit eerder heb ik het zo stil gezien in de stad als de afgelopen maanden. Door corona blijven de toeristen weg en nu de horeca weer dicht is, is het ’s avonds heel stil op straat. Enerzijds voelt dat heel raar en heftig, omdat het niet hoort. Toch vind ik het ook heel bijzonder om dit zo in de stad te hebben meegemaakt.

Doordat ik een aantal maanden in West heb gewoond, heb ik gezien hoe Amsterdam ook kan zijn. Voor corona heb ik ontzettend genoten van de leuke restaurantjes, terrasjes, de drukte en leuke evenementen (want er is altijd iets te beleven of te doen).

Thuis voelen

Iets wat niet veel mensen weten, is dat ik moeite heb om me ergens thuis te voelen. Ik ben ontzettend gevoelig voor sfeer en prikkels (hallo HSP) en ik heb tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Ik had nooit, maar dan ook nooit, verwacht dat ik me in Amsterdam thuis zou kunnen voelen. Ik vond de stad veel te druk en chaotisch. Daarnaast was ik ook bang dat ik me hier anders zou voelen, als meisje uit het hoge Noorden.

Niets is minder waar. Nu ik de dozen aan het inpakken ben voor onze verhuizing, kom ik erachter dat ik me juist heel erg thuis heb gevoeld in dit kleine appartementje, vier hoog. Misschien dat corona hier ook een aandeel in heeft gehad. De eerste maanden van 2020 zijn we bijna alleen maar thuis geweest op deze 40 vierkante meter en hierdoor ben ik het juist gaan waarderen. Ik heb ervaren dat ik thuis zijn ook fijn kan vinden en ik ook me echt ergens thuis kan voelen. Toch nog iets goeds overgehouden aan corona.

Een nieuw thuis

Maar nu is het tijd om een nieuw thuis te creëren in Haarlem. Omdat ik dus zo’n moeite heb om me ergens thuis te voelen, vind ik dat ook heel erg spannend. De afgelopen dagen zijn dan ook niet makkelijk voor me geweest. Onbewust merk ik heel veel spanning op. Natuurlijk weet ik dat het helemaal goed gaat komen en dat we in Haarlem een heerlijke plek hebben. Ik moet mezelf gewoon even de tijd geven om daar aan te wennen.

Op naar Haarlem!