12 aug 2020 | Persoonlijk

Over verhuizen naar Haarlem

Yes! Het is gelukt! Wij hebben een huis gekocht. En ja dat betekent dat ik (wéér) ga verhuizen naar Haarlem. Over twee maanden krijgen we de sleutel en ik zal jullie in dit artikel een korte update geven.

Een huis kopen in coronatijd

Een huis kopen in coronatijd is best een beetje gek. De huizenjacht wilden we starten na onze reis door Japan. Deze reis ging uiteraard niet door, maar onze huizenjacht wel. De bezichtigingen konden gelukkig coronaproof op anderhalve meter afstand doorgaan.

In de eerste weken, vanaf begin maart, kwamen er weinig huizen online. Echter bleef de grote vraag naar huizen wel. Dit resulteerde in een bizarre situatie en een hele overspannen markt. Dat was voor corona natuurlijk al zo, maar corona heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. De huizenmarkt in Haarlem is inmiddels te vergelijken met Amsterdam (hoewel daar de prijs per vierkante meter nog wel eens stukje hoger ligt uiteraard).

Een huis kopen in deze tijd vond ik dan ook niet altijd even leuk. Alles ging op inschrijving en daarbij wordt flink overboden. Wat is nog een reëel bod in zo’n situatie? Gelukkig hadden wij een aankoopmakelaar in de arm genomen, zodat we hierin niet alleen hoefden te staan. Dat hielp enorm en dit zou ik dan ook iedereen aanraden.

Na een paar biedingen op mooie huizen kwam ons huis voorbij en werd ons bod geaccepteerd. Dan volgt natuurlijk nog de spanning van een hypotheekaanvraag. Als ondernemer in coronatijd wordt er veel informatie bij je opgevraagd. Hoe gaat het met je bedrijf in deze tijd? Vallen er inkomsten weg? Kun je dit goed opvangen? Wat is de prognose? Gelukkig is uiteindelijk alles goedgekeurd en hebben we een offerte gekregen.

Nu is het afwachten tot het passeren bij de notaris kan plaatsvinden. Dit zal in oktober zijn en dan verwachten we ook redelijk snel te kunnen verhuizen naar Haarlem. We hoeven niet heel veel aan het huis te doen, maar willen het natuurlijk wel even goed opfrissen voor de verhuizing. En ja, dat wordt mijn vijfde verhuizing in twee jaar tijd.

Vijfde verhuizing

Via Instagram kreeg ik daar al veel opmerkingen over, maar laat ik vooropstellen dat ik verhuizen niet per se leuk vind. Sommige verhuizingen waren heel verdrietig en andere omdat mijn gevoel dit aangaf. De eerste verhuizing was vanwege het beëindigen van een relatie van ruim zes jaar. Ik verliet toen mijn allereerste koophuis in Groningen. Dat was uiteraard een moeilijk moment.

Na een paar maanden bij mijn ouders te hebben gewoond, vond ik een plekje in Utrecht. Helaas voelde ik me daar niet fijn en op mijn gemak. Een goede reden om op zoek te gaan naar een veiliger thuis en dat vond ik dan ook in het centrum van Utrecht. Dit was een heel fijn appartementje, maar helaas geen ruimte om samen te wonen. Vanwege corona besloten we iets sneller te gaan samenwonen. Ik vertrok eerder naar Amsterdam. Aangezien we op dat moment eigenlijk al constant samen waren, voelde dat als een logische stap. We konden het ons nauwelijks meer voorstellen om ”alleen” te wonen. En dubbele huur betalen is trouwens in Amsterdam en Utrecht ook een beetje zonde. Als je circa 1200 euro per maand kunt besparen samen, is dat heel fijn!

In oktober beginnen wij dus aan een nieuw hoofdstuk in Haarlem. Van Groningen, via Utrecht en Amsterdam, naar Haarlem. Het is een bizarre route, maar deze stad voelt zo goed! Het is er gezellig en ligt natuurlijk heel dicht bij het strand en de duinen. Ik kan niet wachten om daar leuke hardlooproutes en fietsrondjes te gaan ontdekken. Alle Haarlem tips zijn dan ook welkom!

Het duurt nog even, maar ik kan niet wachten om te gaan verhuizen naar Haarlem. Ook zal ik jullie de komende tijd via mijn blog en Instagram een beetje meenemen in ons verhuisavontuur!