11 dec 2020 | Sport

Hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen?

De dagen worden nog altijd korter en daarnaast is het buiten steeds vaker koud en nat. Dat is niet de meest aantrekkelijke combinatie om gemotiveerd naar buiten te gaan en in beweging te komen. Daarnaast speelt ook corona misschien nog mee. Want wat is jouw motivatie om te gaan trainen als veel doelen wegvallen? Dit is volgens mij de meest gestelde vraag aan mij: hoe blijf je gemotiveerd om te bewegen? Vandaag geef ik een aantal tips.

Voor de één is het vinden van motivatie om te bewegen heel gemakkelijk, maar een ander vindt het misschien moeilijk om vol te houden. Zelf heb ik zoveel positieve effecten van bewegen ondervonden dat ik mezelf meestal heel makkelijk in beweging krijg. Soms komt dit doordat ik train voor een doel of omdat ik weet hoe veel fijner ik me na dat rondje wandelen, hardlopen of fietsen voel.

Doelen stellen

Dit is dan ook meteen mijn eerste tip om meer te gaan bewegen. Stel jezelf doelen! Nu zit dat op dit moment misschien niet direct in een fysieke sportwedstrijd of evenement, maar laat je motivatie niet daarvan afhangen. Je kunt ook voor jezelf leuke challenges of doelen bedenken. Zet bijvoorbeeld een stappendoel voor iedere dag of week, werk een leuke hardloopchallenge uit of fiets iedere week een nieuwe route in jouw omgeving. Het hoeft overigens niet per se in sporten te zitten, want het kan ook laagdrempeliger. Zo kun je bijvoorbeeld als doel stellen om minder vaak de auto te pakken en je boodschappen op de fiets of lopend te doen. Wat wordt jouw doel voor de komende tijd?

Beloon jezelf

Om meer bewegen nog makkelijker te maken heeft a.s.r. Vitality* een handig programma bedacht. Met dit beweegprogramma via de app word je namelijk beloond voor de doelen die je hebt behaald. Zet je voldoende stappen? Dan krijg je een toffe beloning. Dit kan in de vorm van een cadeau, een cashbak op je aanvullende zorgverzekering of je kunt het aankoopbedrag van je Apple Watch of Fitbit terugverdienen. Hoe tof is dat?

Natuurlijk kun je ook jezelf nog op andere manieren belonen na je beweegmoment. Neem een lekker warm bad, koop je favoriete tijdschrift of geniet van je favoriete serie.

Belonen werkt altijd goed. Het geeft je net even die extra motivatie om toch dat doel te halen. Hierdoor ga je meer bewegen, houd je het gemakkelijker vol en voel je je energieker en fitter. Een win-win situatie!

Schrijf de positieve effecten op

Was je van plan om eigenlijk nog te gaan bewegen vandaag? Maar lukt het echt niet om over die drempel te komen? Schrijf voor jezelf op waarom het zo fijn is om wel te gaan. Wat levert het je allemaal op? Denk niet alleen aan de voordelen op korte termijn, maar juist ook op lange termijn. Zo vind ik het zelf altijd fijn dat ik rust krijg in mijn hoofd door te bewegen, ik lekkerder in mijn vel zit en me fijn voel. Op lange termijn blijf ik gezond en fit en natuurlijk is buiten bewegen ook nog heel goed voor de weerstand.

Door dit zwart op wit te hebben staan, kan het je op de moeilijke momenten overtuigen om toch te gaan. Het kan net even die stok achter de deur zijn of die schop onder je kont. Maar uiteindelijk denk ik vooral dat je ook goed naar jezelf moet blijven luisteren. Heb je echt even geen zin of motivatie? Wees niet te streng voor jezelf. Morgen is er weer een nieuwe dag!

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft om te gaan bewegen? Beloon jij jezelf ook na het sporten? Kende jij de app van a.s.r. Vitality al?n

*Dit artikel is in samenwerking met a.s.r. Vitality tot stand gekomen.