30 dec 2019 | Persoonlijk

Terugblik: mijn doelen voor 2019

Het jaar is bijna ten einde. Het is zo snel gegaan! Ik beleefde heel veel mooie hoogtepunten, maar ook een paar dieptepunten. In dit artikel blik ik terug. Heb ik mijn doelen behaald?

Aan het begin van dit jaar schreef ik in dit artikel mijn doelen voor 2019 op. Aan de hand van deze doelen blik ik terug.

MINDER KILOMETERS DAN IN 2018

In 2018 liep ik veel. Misschien wel iets teveel. Het lopen ging gemakkelijk en ik vond het leuk. Toch zou ik in 2019 wat meer tijd aan andere dingen willen besteden. Meer fietsen, meer yoga en meer tijd voor andere dingen. Mijn doel is dus niet om meer te lopen, maar misschien wel iets minder dan afgelopen jaar.

Dit jaar wilde ik minder loopkilometers maken. In 2018 liep ik in totaal 2764 kilometer, maar in 2019 ben ik toch ruim over dit aantal heen gegaan. De eindstand voor dit jaar staat op 3131 kilometer. Dit komt vooral door de eerste maanden van het jaar. Toen trainde ik bijna 100 kilometer per week voor de Boston Marathon. Ook na de marathon liep ik behoorlijk veel. In de zomer liep ik uiteindelijk veel minder dan ik gewend was, vanwege een overtraining. Toch had ik niet verwacht dat ik nog zoveel meer kilometers zou lopen als in 2018. Dit doel is dus niet behaald.

EÉN MARATHON LOPEN

Komend jaar wil ik (waarschijnlijk) maar één marathon gaan lopen. Dat zal de Boston Marathon worden, halverwege april. De trainingen voor deze marathon beginnen volgende week en natuurlijk neem ik jullie weer helemaal mee in mijn trainingsschema. Voor nu lijkt één marathon mij voldoende in 2019, maar ik sluit niet uit dat ik er eind april weer heel anders over denk.

Dit doel heb ik wel behaald! In 2019 liep ik slechts één marathon. Dat vond ik best even gek. In 2016 begon ik met mijn eerste. Vervolgens liep ik er in 2017 meteen drie en in 2018 weer twee. Echter was het dit jaar ook niet mogelijk geweest om voor een tweede te gaan trainen. In het najaar had ik nog teveel last van mijn overtraining en ik was dus nog niet klaar om te gaan trainen voor die hele. Inmiddels ben ik goed hersteld en lekker aan het opbouwen. De marathon van Tokyo in 2020 komt op het juiste moment!

PR OP DE 10 KM

Eigenlijk wil ik in 2019 een beetje de druk van het hardlopen afhalen. Toch zou ik wel weer wat sneller willen worden op bepaalde afstanden. De afgelopen jaren liep ik vooral halve en hele marathons. Mijn laatste officiële 10 kilometer wedstrijd was in 2016! Dat kan natuurlijk niet. Komend weekend ga ik mijn eerste 10 kilometer lopen en ik hoop er de komende maanden wat vaker één te lopen.

Dat PR op de 10 kilometer heb ik gelopen in de eerste week van januari (40.32). Dat werd ook wel tijd! Mijn oude PR liep ik in 2016. Echter is het slechts bij één 10 kilometer gebleven dit jaar.

PR OP DE HALVE MARATHON

Mijn laatste loopje van 2018 was een halve marathon op Ameland. Onder pittige omstandigheden en een hele slechte voorbereiding liep ik toch een tijd van 1:31. Dat moet harder kunnen! Komend jaar wil ik mijn tijd op de halve marathon verbeteren. Zou het lukken om onder de 1:30 te lopen?

Na een PR op de 10 kilometer heb ik ook mijn PR op de halve marathon aangescherpt. En het lukte zeker onder de 1:30! In maart van dit jaar liep ik een prachtig PR van 1:27 in Leek. Dat was een lekkere gevoel zo vlak voor de Boston Marathon. Vervolgens raakte ik dus overtraind en had ik nooit verwacht dat ik dit jaar nogmaals dit PR zou verbreken. Toch was het ruim een week geleden zo ver. In Linschoten liep ik, geheel onverwachts, een nieuw PR van 1:26! Dit geeft zoveel vertrouwen richting Tokyo.

ALTERNATIEVE TRAININGEN

Naast het hardlopen wil ik weer vaker andere trainingen doen. In 2018 liep ik gemiddeld 6 keer per week hard. Dat is natuurlijk teveel. Ik wil terug naar 5 looptrainingen per week en een krachttraining erbij. Daar ben ik in de laatste maand van 2018 al mee begonnen. Verder wil ik ook weer een yoga poging gaan wagen. Dat betekent een nieuwe strippenkaart aanschaffen en gewoon gaan! Zou ik het nu wel vol kunnen houden?

Naast het hardlopen ga ik ook het fietsen natuurlijk weer oppakken. Ook dit jaar is mijn doel om meer te gaan fietsen dan vorig jaar. Ik kan niet wachten tot de dagen weer langer, zonniger en warmer worden.

Helaas is dit niet helemaal gelukt. Yoga vind ik heerlijk om te doen, maar met de verhuizing naar Utrecht vond ik het lastig om een nieuwe fijne yogaschool te vinden. Na een paar pogingen heb ik dat opgegeven. Wel is het een goed idee om daar in 2020 weer mee verder te gaan. Fietsen heb ik zeker meer gedaan! Toen ik overtraind was, ging ik graag een ritje maken op de fiets, omdat dit iets minder belastend voor me was. Ook heb ik hele toffe ritjes in het buitenland gemaakt, met als hoogtepunt natuurlijk de l’Etape du Tour!

DOORGROEIEN MET JAPKEJANNEKE.NL

Sinds januari 2018 heb ik besloten volledig aan mijn eigen bedrijf te gaan werken. Tot nu toe bevalt dit heel erg goed. De eerste maanden heb ik vooral geïnvesteerd en ik merk dat ik nu meer rust kan gaan inbouwen. Toch wil ik door blijven groeien en daar heb ik wel wat leuke ideeën voor. Naast mijn eigen blog en social media werk ik momenteel ook als freelancer binnen andere bedrijven. Ook dit vind ik heel erg leuk en wil ik komend jaar blijven doen.

Naast het doorgroeien met Japkejanneke.nl wil ik mijn werk ook meer kaderen. Een eerste stap hiervoor was het vinden van een geschikt kantoor. Dit heb ik inmiddels gevonden bij Hashtag Workmode in Groningen. Vanaf half december zit ik hier een dag per week, samen met andere ambitieuze onderneemsters. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik werk en privé iets meer kan scheiden en ook meer rust vind in het ondernemen. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk en inspirerend om andere ondernemende vrouwen te ontmoeten!

Dit doel is zeker behaald! Ik heb zoveel mooie stappen gezet met Japkejanneke.nl. Zo heb ik meerdere opdrachten als freelancer mogen doen, maar heb ik ook hele fijne samenwerkingen voor mijn blog en Instagram op kunnen zetten. Vanwege de verhuizing naar Utrecht zat ik tijdelijk zonder kantoor en dat heb ik geweten. Ik heb het zo gemist om samen te werken met andere onderneemsters! Inmiddels heb ik een nieuw huurcontract bij Hashtag Workmode in Utrecht en dat is echt ontzettend prettig werken. Ook in Utrecht heb ik zo heel veel inspirerende ondernemers kunnen ontmoeten.

MEER OFFLINE

Tot slot wil ik in 2019 meer offline zijn. Dit is met mijn werk natuurlijk ontzettend moeilijk, maar in mijn vrije tijd kan het natuurlijk wel. Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat het ook ten koste kan gaan van mooie dingen en dat wil ik absoluut niet. Ik wil meer rust nemen wat dat betreft en meer tijd met de lieve mensen om mij heen spenderen.

Als ik het zo allemaal bekijk, hoop ik vooral dan 2019 een iets relaxter en rustiger jaar gaat worden. Het vorige jaar was overweldigend. Ik liep heel hard (letterlijk en figuurlijk) van hoogtepunt naar hoogtepunt. Nu wil ik iets meer stilstaan, genieten, kijken waar ik al sta, maar ook rustig kijken waar ik heen wil. Ik wil minder moeten en meer genieten. Ik wil vooral meer tijd met de belangrijkste mensen in mijn leven doorbrengen en nieuwe avonturen beleven.

Dit is echt heel goed gelukt! Ik ben meer offline geweest en heb het ”online” zijn ook meer los kunnen laten. Wellicht heeft dit ook te maken met grote veranderingen in mijn leven. Wat dat betreft is 2019 niet een heel rustig jaar geweest, want ik ben twee keer verhuisd en ik heb een nieuwe relatie. Dat zijn grote veranderingen! Toch heb ik meer stil kunnen staan, gemediteerd en leg ik mijn telefoon ’s avonds en met vrienden of familie vaak weg. Dit ga ik zeker meenemen naar 2020!

Al met al heb ik dus best veel doelen kunnen behalen in 2019! Het was een prachtig jaar voor mij, maar ik kijk ook heel erg uit naar het nieuwe jaar. Op 1 januari zal ik dan ook mijn plannen met jullie gaan delen. Voor nu wil ik jullie een hele mooie jaarwisseling wensen. Blik vandaag of morgen nog even terug en kijk dan vooruit naar een nieuw jaar vol met nieuwe kansen!

Heb jij jouw doelen voor 2019 behaald?