24 jan 2018 | Sport

De meeste gestelde hardloop- en fietsvragen #6

Het werd weer eens tijd voor een artikel waarin ik vragen van volgers beantwoord. Via Instagram en per mail krijg ik regelmatig vragen binnen. In deze reeks meest gestelde vragen bundel ik daar een aantal van. Soms heb ik over een bepaald onderwerp al vaak geschreven en zal ik daar naar terugverwijzen. Hopelijk staat het antwoord op jouw vraag erbij! Zo niet? Stel jouw vraag dan opnieuw hieronder in een reactie. 

Net als in de vorige artikelen van deze reeks wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Hoe vaak per jaar zou je een marathon kunnen lopen?

Zo vaak als je maar zou willen en kunnen? Ik zou vooral aanraden om te doen waar jij je goed bij voelt. Maar om deze vraag toch even serieus te beantwoorden: ik heb weleens gelezen dat twee marathons per jaar ideaal zijn. Dit betekent één marathon in het voorjaar en eentje in het najaar. Dit zou mogelijk ook beter zijn dan één per jaar, omdat je dan goed in training blijft, maar alsnog voldoende rust tussen beide hebt. Wanneer je één marathon per jaar zou lopen, raak je eigenlijk het tweede deel van het jaar iets uit je ritme.

Hoe zorg je ervoor dat je hartslag laag blijft tijdens het hardlopen?

Hardlopen op hartslag is ontzettend moeilijk. Misschien vind ik dit wel het moeilijkste van het hele hardlopen. Ik vind het heel lastig om mijn lange duurlopen heel erg langzaam te lopen en in deze laagste zones te blijven. Uiteindelijk is het heel simpel. Wanneer je jouw hartslag laag wilt houden, moet je gewoon rustig lopen. Begin rustig en eindig rustig. Mijn valkuil is namelijk dat ik vaak snel begin, omdat mijn hartslag dan nog lekker laag is. Na een halfuur ongeveer begint mijn hartslag te stijgen en stopt dan ook niet meer. Het kan daardoor zo zijn dat ik in de hoogste zones eindig. Eigenlijk is dit helemaal niet goed wanneer je een rustige duurloop gepland had. Voor mij is dit dus ook absoluut een aandachtspunt. Ik heb tijdens mijn trainingen voor Berlijn mezelf gedwongen om rustiger te lopen. Toen merkte ik op dat het wel gemakkelijker ging na een aantal keren. Het is dus zeker ook te trainen en een kwestie van gewenning.

Hoe ga je om met ongesteldheid tijdens het hardlopen?

Heel eerlijk gezegd heb ik hier nooit heel erg veel last van. Ik heb nooit klachten rondom mijn menstruatie en hoef voor het hardlopen weinig aan te passen. Het belangrijkste is ook hier dat je goed luistert naar je lijf. Heb je veel klachten of voel je je niet fit genoeg om te trainen? Sla het dan gerust over. Er komen wel weer dagen waarop je lijf het allemaal iets beter aan kan.

Waar vind je goede hardloopschema’s?

Schema’s zijn overal op internet te vinden. Een schema is pas goed wanneer het past bij jouw niveau en doel. Uiteindelijk gaat een schema ook alleen maar werken als jij er op een goede manier mee om kunt gaan. Dit betekent dat je luistert naar je lijf, een training over kunt slaan indien nodig, maar ook eens af kunt wijken. Zelf heb ik weleens een schema van Runner’s World en Run2Day gebruikt. Verder heb ik nu ervaren wat een persoonlijk schema voor je kan betekenen. Toen ging er een wereld voor me open. Het is ontzettend fijn wanneer iemand helemaal met jou en je doel meedenkt. Misschien is het even een investering, maar het helpt zeker om op een goede en gezonde manier aan jouw doelen te werken.

Hoe word ik sneller?

Ik denk dat ik deze vraag wekelijks binnenkrijg. Ik schreef er al eens een artikel over en dat lees je hier.

Wat te doen bij scheenbeenblessures?

Ook voor het antwoord op deze vraag wil ik je graag doorverwijzen naar dit artikel. Gelukkig heb ik zelf geen last meer van deze vervelende blessure.

Hoe ga jij om met een toenemende eetlust rondom de trainingen?

Gek genoeg merk ik er niet altijd heel veel van. Ik ben eigenlijk wel gewend om veel te bewegen of te trainen. Ik zorg er altijd voor dat ik zowel voor als na mijn training voldoende eet. Na de training neem ik iets van eiwitten, zodat ik goed kan herstellen. Ook schreef ik in dit artikel al eens iets over mijn voeding voor, tijdens en na het hardlopen. Als aanvulling daarop schreef ik over het eten en drinken tijdens de marathon.

Heb je nog last van eetgestoorde gedachten of gedrag?

Ook hier heb ik al heel vaak over geschreven. Mijn eetstoornis ligt (gelukkig) al jaren achter me. Op mijn 17e begon dit en ik heb het rond mijn 20e echt af kunnen sluiten. Dat betekent dat ik inmiddels alweer zes jaar volledig hersteld ben. Ook ben ik heel eerlijk in mijn proces. Eetgestoord gedrag heb ik nooit meer. Gedachten rondom mijn eten of mijn zelfbeeld? Dit komt zeker nog weleens voor. Ik handel er nooit meer naar. Voor mij zijn de gedachten rondom het eten of mijn zelfbeeld niet anders dan datgene wat een gemiddelde vrouw zal ervaren. Ik denk dat het heel normaal is om als vrouw soms onzeker te zijn over je lijf of eens een dag niet tevreden te zijn. Echter kan ik me niet voorstellen om ooit weer terug te grijpen in die eetstoornis. Natuurlijk weet ik niet wat er gaat gebeuren indien ik zware periode door zou moeten maken. Het is ooit een overlevingsmechanisme geweest en een manier om met dingen om te gaan. Nu heb ik daar andere handvatten voor, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik ben er in ieder geval niet bang voor.

Wat zijn jouw fietsdoelen komend jaar?

Tot slot nog een vraag over het wielrennen: wat zijn jouw fietsdoelen? Eigenlijk is er maar één doel dit jaar: meer fietsen dan vorig jaar. Dat is niet zo heel moeilijk. Ik wil ook voornamelijk meer gaan fietsen in het buitenland. Daar hoop ik binnenkort meer over te kunnen delen dus houd mijn blog zeker in de gaten!

Staat jouw vraag er niet tussen, maar zou je nog wel graag een antwoord willen? Laat het me weten! Dan kan ik dit meenemen naar een volgend artikel of ik geef je direct persoonlijk antwoord.