22 jan 2018 | Sport

Hoe ga je om met wedstrijdspanning?

Van kriebels in je buik tot slapeloze nachten. Spanning voor een wedstrijd kan je op scherp zetten, maar het kan je ook volledig verstijven en heel veel energie kosten. Wat is wedstrijdspanning precies en hoe kun je hiermee omgaan? In dit artikel vertel ik er meer over. Ook deel ik mijn eigen ervaringen met wedstrijdspanning.

Voorafgaand aan een wedstrijd kun je behoorlijk last van zenuwen en spanningen hebben. De één heeft hier meer last van dan een ander. Zelf herken ik het in ieder geval wel. Er spoken dan allerlei gedachten door mijn hoofd: ‘Kan ik het wel? Heb ik wel voldoende getraind? Ga ik mijn streeftijd wel halen? Wat als..?’. Voor echt spannende wedstrijden, zoals mijn eerste marathon, kon ik nachtenlang piekeren. Ook de nacht voor zo’n marathon slaap ik vaak slecht.

Op een wedstrijddag zelf uit het bij mij zich in vaak naar het toilet moeten, weinig eetlust, weinig rust in mijn lijf hebben en erg gefocust zijn. Dit laatste is misschien niet zo erg, omdat je op die manier in ieder geval goed voorbereid aan je wedstrijd begint. Natuurlijk kan dit ook doorslaan en is enige ontspanning tijdens een wedstrijd ook wel lekker.

Waar komt die angst eigenlijk vandaan? Mogelijk komt deze spanning doordat je iets van jezelf verwacht, maar twijfelt aan je eigen kunnen. Ook kan het ontstaan doordat je iets compleet nieuws gaat doen. Voor mij was die eerste marathon bijvoorbeeld echt iets buiten mijn comfort zone. Ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Dat zorgde voor heel veel wedstrijdspanning. Daarbij had ik ook nog een doel in mijn hoofd wat ik wilde behalen. Ik had er zelfs een bepaalde streeftijd aangekoppeld. Overigens herken ik ook dat wedstrijdspanning groter kan worden, indien je juist weet dat je iets wel kunt. Binnen het langebaanschaatsen had ik hier ook vaak last van. Als je weet dat je één van de snelste meiden bent, wordt bij mij de spanning nog groter. Je moet het dan namelijk kunnen laten zien en misschien spelen dan de verwachtingen van de omgeving ook nog mee.

Er zijn in ieder geval genoeg redenen waarom een wedstrijdje best spannend kan zijn. De kunst is alleen om hier goed mee om te gaan. Een beetje wedstrijdspanning is echt niet erg, maar het is zonde als je hierdoor minder plezier hebt of wanneer het je prestaties negatief beïnvloedt. Daarom geef ik hieronder een aantal tips om met jouw wedstrijdspanning om te gaan.

  •  Wees voorbereid

Indien je van jezelf weet dat je vaak last hebt van spanningen voor een wedstrijd kan het helpen om jezelf goed voor te bereiden. Wat heb je allemaal nodig voor je wedstrijd? Wat moet je allemaal nog doen? Laat in ieder geval geen spanning ontstaan, doordat je op het laatste moment nog van alles moet gaan regelen. Desnoods maak je een planning van je wedstrijddag. Hoe laat sta je op? Hoe laat ga je eten? Hoe laat moet je vertrekken van huis? Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en deze voorbereiding scheelt je misschien heel veel gepieker.

  • Accepteer jouw zenuwen

Wees niet bang voor wedstrijdspanning. Dat klinkt misschien raar, maar indien je ook nog eens bang of zorgen hebt over het feit dat je wedstrijdspanning hebt, werkt dat dubbelop. Accepteer dus dat je zenuwen hebt voor een wedstrijdje. Dat is ook helemaal niet erg. Het kan zelfs helpen om je scherper te maken en het helpt om te focussen. Door een bepaald gevoel te accepteren, wordt het vaak ook meteen minder heftig. Dat is een mooie win-winsituatie.

  • Neem de regie

Focus je vooral op de dingen waar jij wel controle op hebt. Je hebt nu eenmaal niet alles zelf in de hand en dat zorgt misschien ook voor een heleboel spanning. Kies voor kleine, haalbare doelen waar jij je tijdens een wedstrijd op focust. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om niet voor je op de grond te gaan kijken, maar voornamelijk om je heen of een focuspunt in de verte. Je kunt ook je focus leggen op een bepaalde hartslagzone of een versnelling inzetten bij een bepaald kilometerpunt.

  • Denk positief

Het is je eigen keus geweest om mee te doen aan een wedstrijd. Waarschijnlijk lijkt het je dus leuk en probeer dit dan ook in je achterhoofd te houden. Niets moet, alles mag. Geniet van zo’n dag! Kijk naar de dingen die goed gaan en praat op een positieve manier tegen jezelf. Ook tijdens de wedstrijd is het fijn om te kijken naar wat goed gaat. Hierdoor zul je alleen maar beter gaan presteren en wordt het ook nog eens veel leuker.

Heb jij weleens last van wedstrijdspanning? Wat helpt jou om hiermee om te gaan? Laat het hieronder weten in de reacties.

De foto is gemaakt door Andy Astfalck.