10 dec 2017 | Hardlopen

Hardlopen onder uitdagende omstandigheden + winactie

Hardlopen in harde wind, flinke regen, kou, sneeuwval of hagel. Hardlopen door de duinen, over bruggen, door het mulle zand en de modder of in de bergen. Ik houd ervan. Ik ben niet vies van een uitdaging en ik merk dat ik ook betere prestaties lever, wanneer de omstandigheden extremer zijn en het weer minder ‘perfect’ is.

Uitdagende weersomstandigheden

Al sinds ik bezig ben met hardlopen weet ik dat de iets extremere omstandigheden voor mij goed werken. Misschien is het jullie al opgevallen dat ik vrij weinig moeite heb met mezelf motiveren. Of het nou regent, hard waait of heel erg zonnig is: hardlopen wil en kan ik altijd wel doen. Natuurlijk vind ik het ook weleens moeilijk om naar buiten te gaan wanneer het heel erg koud is, bijvoorbeeld.

Wat ik het mooie vind aan hardlopen is dat je jezelf altijd goed kunt kleden. Regent het? Doe dan een goed regenjasje aan. Is het het extreem koud? Trek dan een bodywarmer en handschoenen aan, maar vergeet ook je muts of hoofdband niet! Er is altijd wel naar te kleden. Een ander voordeel van hardlopen is dat je door het lopen heel erg snel warm wordt. Je hoeft dus niet lang kou te kleumen. Er zijn veel andere sporten waarbij dit veel moeilijker is, zoals wielrennen.

Wanneer ik een marathon ga lopen, duim ik ervoor dat het licht gaat regenen of in ieder geval maximaal 15 graden is. Dan weet ik zeker dat ik beter loop. De twee marathons in Rotterdam waren qua weer veel te warm, maar in Berlijn en New York waren de omstandigheden voor mij perfect. Het was tijdens beide marathons ongeveer 14 graden en het miezerde.

Gek genoeg kan ik veel meer geven wanneer het regent. Dan ga ik net even iets harder en dieper. Op één of andere manier krijg ik er gewoon meer energie van. Dit geldt overigens ook voor harde wind, sneeuw of hagel. Hoewel hagel natuurlijk nooit heel prettig is.

Uitdagend parcours

Naast uitdagende weersomstandigheden kan ook het parcours extremer zijn. De marathon in New York kende bijvoorbeeld meer hoogtemeters dan het parcours van Berlijn. Toch liep ik een hele goede marathon in New York met wederom een negatieve split. Ik heb het gevoel dat ik daarop veel beter kan presteren dan op een geheel vlak parcours.

Volgend weekend loop ik voor de derde keer de halve marathon tijdens de Adventurerun op Ameland. Deze halve marathon gaat voor de helft over het strand, met volle wind tegen (of mee) en door de duinen. Het is niet het gemakkelijkste en snelste parcours, maar toch liep ik daar mijn PR op de halve marathon. Ik houd echt van zo’n parcours. Toen ik, dankzij Mari, door Saucony benaderd werd om 14 januari de halve marathon van Egmond te gaan lopen, wist ik zeker dat dit iets voor mij zou zijn. Ook tijdens deze halve marathon zal ik grote delen over het strand en over onverharde wegen lopen. Natuurlijk zullen ook de nodige klimmetjes voorbijkomen. Ik kan niet wachten!

Het is grappig dat ik na een paar jaar ben gaan ontdekken dat dit soort omstandigheden mij heel erg aanspreken. Een evenement op een supervlak en snel parcours is veel minder mijn ding. Hardlopen over een snel en vlak circuit? Best geinig om eens te proberen, maar echt uitdagend vind ik dat weer niet.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe leuke evenementen waarbij ik mezelf fysiek lekker kan uitdagen. Zo lijkt het me altijd nog eens leuk om een trailrun in de bergen te gaan doen. Het draait dan even niet om de tijd, maar je komt wel flinke uitdagingen tegen onderweg.

Winactie

Een paar weken geleden werd ik door de organisatie van de Groene 4 Mijl benaderd of ik deel wilde nemen aan hun evenement. De Groene 4 Mijl is een hardloopevenement op zondag 21 januari door, wat mij betreft, het mooiste natuurgebied van Groningen. De meeste mensen kennen de normale variant van de 4 Mijl van Groningen, maar deze is net even iets uitdagender. Het is niet alleen in januari (dus een stuk kouder), maar je loopt ook niet door de stad. Ik wist meteen zeker dat ik dit loopje eens gedaan wilde hebben.

Het leuke is dat ik twee startbewijzen voor deze Groene 4 Mijl weg mag geven. Vind je het leuk om samen met je loopmaatje, vriend, broer, zus, vader, moeder, oom, tante of compleet iemand anders aan deze start te staan? Laat hieronder dan even een reactie achter. Misschien is het ook een leuk kerstcadeautje om weg te geven aan een loopfanaat. Het is in ieder geval een goede stok achter de deur om aan je goede voornemens te werken.

Binnenkort kies ik een winnaar die de twee startbewijzen zal ontvangen! Doe je mee?

Wat vind jij van hardlopen onder uitdagende omstandigheden? Krijg jij ook net even wat meer energie wanneer het regent? Houd je ook van duinen, wind, heuveltjes en rennen door de bossen? Of houd je toch meer van hardlopen in het zonnetje over een vlak parcours? Ik ben heel benieuwd!

De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.