Hardlopen onder uitdagende omstandigheden + winactie

Hardlopen onder uitdagende omstandigheden + winactie

Hardlopen in harde wind, flinke regen, kou, sneeuwval of hagel. Hardlopen door de duinen, over bruggen, door het mulle zand en de modder of in de bergen. Ik houd ervan. Ik ben niet vies van een uitdaging en ik merk dat ik ook betere prestaties lever, wanneer de omstandigheden extremer zijn en het weer minder ‘perfect’ is.

Uitdagende weersomstandigheden

Al sinds ik bezig ben met hardlopen weet ik dat de iets extremere omstandigheden voor mij goed werken. Misschien is het jullie al opgevallen dat ik vrij weinig moeite heb met mezelf motiveren. Of het nou regent, hard waait of heel erg zonnig is: hardlopen wil en kan ik altijd wel doen. Natuurlijk vind ik het ook weleens moeilijk om naar buiten te gaan wanneer het heel erg koud is, bijvoorbeeld.

Wat ik het mooie vind aan hardlopen is dat je jezelf altijd goed kunt kleden. Regent het? Doe dan een goed regenjasje aan. Is het het extreem koud? Trek dan een bodywarmer en handschoenen aan, maar vergeet ook je muts of hoofdband niet! Er is altijd wel naar te kleden. Een ander voordeel van hardlopen is dat je door het lopen heel erg snel warm wordt. Je hoeft dus niet lang kou te kleumen. Er zijn veel andere sporten waarbij dit veel moeilijker is, zoals wielrennen.

Wanneer ik een marathon ga lopen, duim ik ervoor dat het licht gaat regenen of in ieder geval maximaal 15 graden is. Dan weet ik zeker dat ik beter loop. De twee marathons in Rotterdam waren qua weer veel te warm, maar in Berlijn en New York waren de omstandigheden voor mij perfect. Het was tijdens beide marathons ongeveer 14 graden en het miezerde.

Gek genoeg kan ik veel meer geven wanneer het regent. Dan ga ik net even iets harder en dieper. Op één of andere manier krijg ik er gewoon meer energie van. Dit geldt overigens ook voor harde wind, sneeuw of hagel. Hoewel hagel natuurlijk nooit heel prettig is.

Uitdagend parcours

Naast uitdagende weersomstandigheden kan ook het parcours extremer zijn. De marathon in New York kende bijvoorbeeld meer hoogtemeters dan het parcours van Berlijn. Toch liep ik een hele goede marathon in New York met wederom een negatieve split. Ik heb het gevoel dat ik daarop veel beter kan presteren dan op een geheel vlak parcours.

Volgend weekend loop ik voor de derde keer de halve marathon tijdens de Adventurerun op Ameland. Deze halve marathon gaat voor de helft over het strand, met volle wind tegen (of mee) en door de duinen. Het is niet het gemakkelijkste en snelste parcours, maar toch liep ik daar mijn PR op de halve marathon. Ik houd echt van zo’n parcours. Toen ik, dankzij Mari, door Saucony benaderd werd om 14 januari de halve marathon van Egmond te gaan lopen, wist ik zeker dat dit iets voor mij zou zijn. Ook tijdens deze halve marathon zal ik grote delen over het strand en over onverharde wegen lopen. Natuurlijk zullen ook de nodige klimmetjes voorbijkomen. Ik kan niet wachten!

Het is grappig dat ik na een paar jaar ben gaan ontdekken dat dit soort omstandigheden mij heel erg aanspreken. Een evenement op een supervlak en snel parcours is veel minder mijn ding. Hardlopen over een snel en vlak circuit? Best geinig om eens te proberen, maar echt uitdagend vind ik dat weer niet.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe leuke evenementen waarbij ik mezelf fysiek lekker kan uitdagen. Zo lijkt het me altijd nog eens leuk om een trailrun in de bergen te gaan doen. Het draait dan even niet om de tijd, maar je komt wel flinke uitdagingen tegen onderweg.

Winactie

Een paar weken geleden werd ik door de organisatie van de Groene 4 Mijl benaderd of ik deel wilde nemen aan hun evenement. De Groene 4 Mijl is een hardloopevenement op zondag 21 januari door, wat mij betreft, het mooiste natuurgebied van Groningen. De meeste mensen kennen de normale variant van de 4 Mijl van Groningen, maar deze is net even iets uitdagender. Het is niet alleen in januari (dus een stuk kouder), maar je loopt ook niet door de stad. Ik wist meteen zeker dat ik dit loopje eens gedaan wilde hebben.

Het leuke is dat ik twee startbewijzen voor deze Groene 4 Mijl weg mag geven. Vind je het leuk om samen met je loopmaatje, vriend, broer, zus, vader, moeder, oom, tante of compleet iemand anders aan deze start te staan? Laat hieronder dan even een reactie achter. Misschien is het ook een leuk kerstcadeautje om weg te geven aan een loopfanaat. Het is in ieder geval een goede stok achter de deur om aan je goede voornemens te werken.

Binnenkort kies ik een winnaar die de twee startbewijzen zal ontvangen! Doe je mee?

Wat vind jij van hardlopen onder uitdagende omstandigheden? Krijg jij ook net even wat meer energie wanneer het regent? Houd je ook van duinen, wind, heuveltjes en rennen door de bossen? Of houd je toch meer van hardlopen in het zonnetje over een vlak parcours? Ik ben heel benieuwd!

De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.

22 Reacties

 1. Niels Wieringa
  december 10, 2017 / 10:27 am

  Ik heb ook met kou en regen dat ik net wat sneller ga inderdaad, heerlijk!! En helemaal als je thuis komt dat je dan toch maar weer bent geweest!

  Die twee startbewijzen voor de groene 4 mijl lijken me wel wat!! Zag het laatst voorbij komen en inderdaad het parcours gaat echt langs een mooi stukje Groningen en die route zou ik eigenlijk best graag willen lopen! :)

 2. Fenna Rademaker
  december 10, 2017 / 10:39 am

  Dat klinkt als een heel leuke wedstrijd!

 3. Marije
  december 10, 2017 / 11:12 am

  Ook ik loop denk ik het beste onder uitdagend omstandigheden. Tegen de wind in loopt voor mij makkelijker dan met de wind mee, ik weet dan nooit wat ik moet doen. Haha. Ik vloog ook over alle heuvels van de Zevenheuvelenloop. En finishte 6 minuten sneller dan vooraf gedacht. Ik train nu voor mijn eerste HM. Toevallig die op Ameland en ik heb er nu al de bibbers van. Want ga ik op zo’n pittig parcours de tijdslimiet wel halen? Maar stiekem weet ik van mezelf dat ik op de wedstrijddag en onder zulke omstandigheden echt kan knallen. Ik zal je absoluut niet inhalen volgende week, maar ik ga genieten en het wel halen! Die groene mijl lijkt me dan ook echt heel tof, vooral ook om die met een van mijn beste vriendinnen te lopen. Na een enorm tegenvallende Ladies run in Groningen (door de warmte en drukte) heeft ze geen wedstrijden meer gelopen. Ze is de moed daarin een beetje verloren. Dus hoe tof zou dit zijn! En gelukkig wordt het in januari geen 30 graden. 😉

 4. Marnix valk
  december 10, 2017 / 11:17 am

  Ik zou het heel erg leuk vinden om die startbewijzen te winnen aangezien ik het liefste loop door de bossen en niet door een stad. Ik studeer nu ook in Groningen en zou het super vinden om daar dan ook aan een hardloopwedstrijd mee te doen!

 5. Marjolein van boxtel
  december 10, 2017 / 11:41 am

  Ik zou graag met mijn zus aan deze wedstrijd mee willen doen. Ze is nu een jaar aan het hardlopen en blijft twijfelen aan zichzelf. Ze wil graag wedstrijdjes doen maar is bang dat ze daar nog niet goed genoeg voor is. We hebben ons ingeschreven voor kwart marathon in Rotterdam waar ze nu al zenuwachtig voor is! Vorige week heeft ze zichzelf verbaast door 10km in een uur te lopen. 😱 Ze had verwacht dat ze dan niet kon! 🙈 Ze lees je blog ook en volgt nog andere hardlopers op insta na het lezen van de wedstrijdverslagen zegt ze elke keer ik kan dat allemaal niet hoor… dus ik zou het super leuk vinden om met haar dit te gaan doen zodat ze zichzelf kan verbazen en kan zien dat ze het wel kan! Want dat weet ik zeker… Nu alleen mijn zus nog! ❤️

 6. Cor Hoogendijk
  december 10, 2017 / 12:12 pm

  Hoewel ik een echte liefhebber ben van zonvakanties en ik lopen in de zon beslist geen straf vind, gaat mijn voorkeur toch ook uit naar lopen in miezerige regen of in wind. Lopen in de natuur is heerlijk, inclusief omgaan met diverse uitdagingen (heuvels, wind, strand, etc.) Ik woon vlak bij de kust en loop dan ook veel in de duinen en op het strand. Maar ik loop ook graag door de polder. De laatste weken worden we behoorlijk ‘verwend’ door moeder natuur met veel regen en wind voor wat betreft uitdagende omstandigheden. Vanochtend heerlijk een frisse neus gehaald met een duurloop van 10 km . Ik kijk ook weer uit naar 14 januari als de Sauconyegmondhalvemarathon op mijn programma staat.

  Tip voor een andere uitdaging: de Groet uit Schoorlrun (zie https://www.youtube.com/watch?v=620GuNeAjiM)

 7. Marloes
  december 10, 2017 / 1:58 pm

  Ik train samen met mijn schoonmoeder voor de marathon van Rotterdam volgend jaar april. De groene 4 mijl lijkt ons mooi om te rennen, door de omgeving en omdat we zelf ook in de provincie Groningen wonen! Daarom lijkt het mij leuk om te winnen en haar een ticket cadeau te doen.

 8. Wendy Hendriks
  december 10, 2017 / 2:17 pm

  Hardlopen onder uitdagende omstandigheden is juist leuk! Als ik zie dat er sneeuw ligt wil ik zo snel mogelijk mijn hardloopschoenen aan doen. Juist als het regent of kouder is dan 14 graden loop ik beter. Samen met mijn hardloopmaatje hebben we al heel wat uitdagingen gedaan. Onze 1 halve marathon in onze eigen stad, een trail in Terschelling van 15 km (prachtig!!) Maar ook de 7heuvelenloop staat inmiddels op onze favorieten! Als ik het zo lees moeten we dus ook een x richting Groningen voor een mooie uitdaging dus kom maar op!

 9. Vera
  december 10, 2017 / 2:22 pm

  Ik wil mijn zusje weer eens uitdagen om haar remschoenen aan te trekken. En dit lijkt me zelf een mooie run! Hardloop motivatie heb ik wel, maar ik heb geen leuke run meer op de agenda staan dus dit klinkt top! En stiekem ook een leuke kans om een weekendje Groningen te doen aangezien dat toch voor ons een echt stedentripje is:)

 10. Edgar Bakker
  december 10, 2017 / 2:22 pm

  Ik loop dit jaar (ivm werken op Noorderslag) niet mee met De Groene 4 mijl, maar hij is idd erg leuk. Door het ontbreken van hoogtemeters is hij niet zo heel zwaar , maar er is wel genoeg blubber om het een loopje voor bikkels te laten zijn. Het zou tof als ik mijn vrouw Mariska Postma en Marjolein Balkema met een gewonnen startbewijs zou kunnen verblijden. Ze lopen allebei graag, maar doen nog niet zo vaak mee met een loopje. Dat moest maar eens veranderen. En dan ga ik hen (en jou) aanmoedigen!

 11. Sanne
  december 10, 2017 / 2:47 pm

  Lijkt me super tof om dit te winnen! Ik hou ook van uitdagingen en als k harde wind, snee, heuvels, zand, duinen etc. tegen kom ga ik altijd automatisch harder lopen, terwijl ik er wel tegenop zie haha😂 Volgende week ook de Amelandrun daar heb ik ook ontzettend veel zin in! Ik zou als ik dit win dit startbewijs aan mijn vader geven, door mijn vader ging ik hardlopen en hij motiveert mij nog steeds elke keer om te gaan hardlopen en tijdens het hardlopen op onze vaste 10km rondje op zondag praat hij mij er altijd doorheen als ik het moeilijk krijg, daar ben ik hem heel dankbaar voor😄

 12. Maartje den besten
  december 10, 2017 / 4:59 pm

  Heerlijk hapje dit weer, vooral die kou en sneeuw. Love it. Alleen als er regen bij komt kijken vind ik het minder haha. En wat een leuke winactie.
  Ik zou graag mee willen doen met mijn nieuwe loopmaatje Estherruns. We hebben elkaar op insta leren kennen en dat klikt zo Leuk, dat we nu al samen de midwinter 10 miles gaan lopen en ons ingeschreven hebben voor een trailrunclinic! Omdat we beiden traileun leuker binden dan de weg. Net wat jij zegt, het is uitdagender en zoveel spannender, omdat je niet precies weet wat komen gaat. Zou leuk zijn als we samen de groene 4 mijl konden gaan lopen!

 13. Annemieke
  december 10, 2017 / 5:36 pm

  Wat leuk om zo te horen indd en herkenbaar. Gedurende de donkere maanden heb ik veel meer energie tijdens het rennen. Vandaag ook een 12 km run gedaan in de natte sneeuw ☺️ Volgende week ga ik ook naar Ameland voor de 10 km, deze ga ik lopen met mijn oom, zusje en zwager. De tickets wil ik dan ook delen met één van deze om samen te genieten van de mooie omgeving! 😍

 14. Yael
  december 10, 2017 / 5:41 pm

  Mijn huisgenootje en ik zijn begonnen met hardlopen en de eerste uitdaging die we onszelf hebben gesteld is de groene vier mijl! Tijdens het beginnen met lopen hebben we veel gehad aan jouw tips!
  Lijkt mij heel leuk om die startbewijzen te winnen!!

 15. Ilona Joesten
  december 10, 2017 / 5:54 pm

  Hoi,
  Die runs klinken echt super! Ik zou mijn moeder wel mee willen nemen. Ze traint momenteel voor de 4 mijl van Emmen en ik ben daar echt super trots op. Sporten is moeilijk voor mijn moeder na een jarenlange strijd tegen borstkanker en de gevolgen ervan, maar ze zet stug door. Zou dit graag samen met haar doen en samen die finish over gaan.
  Liefs,
  Ilona

 16. Anke
  december 10, 2017 / 7:41 pm

  Leuk zeg! Koud of warm weer maakt mij opzich niet zo veel uit. Het enige waar ik minder van houd is als ik deur uit moet terwijl het regent. Maar moet wel zeggen dat het steeds beter gaat ;) Ik zou graag de startbewijzen winnen en met mijn vriend de run lopen! We zijn net begonnen met trainen voor onze eerste halve marathon en dit zou een mooie run zijn in onze voorbereiding!

 17. Angela Sikken
  december 10, 2017 / 10:30 pm

  De Groene 4 Mijl zou ik graag met mijn schoonzusje Jobke lopen. Zij woont in Assen, ik in een dorpje op de Veluwe. Door de afstand zien we elkaar niet zo vaak,. Deze uitdaging samen aangaan, lijkt me erg leuk!

 18. Hanneke
  december 10, 2017 / 11:51 pm

  Super leuk een race voor januari.
  Ik ben herstellende van een blessure en wil in januari weer beginnen aan wedstrijden, zelf nu sinds januari bezig maar ken nog weinig mensen met dezelfde interesse. Ik zou graag meer mensen ontmoeten om meer wedstrijden mee te lopen. Werkt toch veel motiverende om met bekende te lopen. Daarnaast wil ik sneller worden en zoek ik mensen die me uitdagen, daarom lijkt het me leuk om deze twee startbewijzen te delen met een ander die reageert, gewoon om nieuwe mensen te ontmoeten.
  Groeten Hanneke

 19. Arjan
  december 11, 2017 / 12:55 am

  Ik woon aan ‘t randje van Rotterdam waar ik graag de aangrenzende natuur in duik voor mijn trainingen. Het gebied bestaande uit een rivier, recreatieplas en een stukje bos, kent vaak veel wind. M’n beste tijden loop ik eigenlijk alleen als het slecht weer is. Vandaag voor het eerst in de sneeuw gelopen. Maar dan ook echt in de harde sneeuwbuien met tegenwind waar het ijs m’n gezicht afdruipt. Heerlijk! In 2018 staan 2 halve marathons op het programma en dat wordt dus de hele winter door trainen. Door weer en wind! Juist de extreme omstandigheden geven een enorme runnershigh na afloop :) Ik heb wat vrienden wonen in het ‘Hoge Noorden’ dus zou graag de uitdaging aan gaan! Heb er de trip zeker voor over :)

 20. Hannah
  december 13, 2017 / 1:04 pm

  Op de een of andere gekke manier zijn mijn huisgenootje en ik hardlopen heel leuk gaan vinden! -was redelijk ondenkbaar- De Groene 4 Mijl in onze hometown lijkt ons een goede eerste uitdaging!! (Stiekem hebben we het al over een halve marathon. Ooit. 🙄)

 21. Dick Stada
  januari 8, 2020 / 2:11 pm

  De Groene 4 Mijl gaat niet door een van de mooiste natuurgebieden van Groningen maar door de Onlanden, en dat ligt in Drenthe. Ik kan het weten want ik woon praktisch aan het parcours (en zou best een startbewijs willen).

  • januari 9, 2020 / 10:42 am

   Bedankt voor de info! Dit artikel is echter van vorig jaar. De winactie is verlopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?