8 dec 2017 | Review

Review: Garmin Vivoactive 3

Wat ben ik ontzettend verwend de afgelopen tijd. Ik kan wel merken dat we rondom de feestdagen zitten. Van diverse merken mocht ik hele mooie producten testen. Heel gaaf, bedankt daarvoor! Zo ontving ik van Garmin de nieuwste smartwatch, Vivoactive 3*. Vandaag vertel ik wat ik van dit horloge vind. Ik deel niet alleen mijn eigen ervaringen, maar ik geef in dit artikel ook antwoord op alle vragen die ik van jullie kreeg over deze Garmin Vivoactive 3. Benieuwd? Lees gauw verder. Dan heb je nog net genoeg tijd om het op je verlanglijstje te zetten.

De kennismaking met Garmin

Al eerder ontving ik een prachtig sporthorloge van Garmin, namelijk de Forerunner 935. Ook daar schreef ik een review over en die lees je hier. Ik had dus al een bepaald beeld van Garmin gecreëerd. Ik ben heel erg tevreden over mijn Forerunner 935. Het horloge heeft een prachtig design en veel en erg uitgebreide functies. Eigenlijk kan ik weinig minpunten van dit horloge ontdekken. Toen ik de Vivoactive 3 voor het eerst binnenkreeg, zag ik meteen hetzelfde prachtige design.

Het valt op dat de Vivoactive een stuk kleiner en fijner is dan de Forerunner 935. Waar dit laatste horloge vrij groot én duidelijk een sporthorloge is, ziet de Vivoactive er uit als een normaal horloge. Dit maakt het horloge een stuk meer draagbaar. De Vivoactive 3 is er in drie verschillende varianten: zwart/RVS, wit/RVS en zwart/grijs. De eerste twee zijn te verkrijgen voor €329,99, de zwart/grijze variant kost €359,99.

Functies van Vivoactive 3

Als ik de informatie over het horloge doorlees, merk ik op dat er ontzettend veel functies opzitten. Allereerst kun je er allerlei verschillende sporten mee beoefenen: van yoga tot cardio, maar ook wandelen en krachttraining kan geregistreerd worden als training. Eigenlijk meet het horloge, zoals de beschrijving zegt, alles wat je doet. Het horloge heeft daarnaast een volledig geïntegreerde sensor voor een hartslagmeting die 24/7 meet en informatie registreert. Het brengt niet alleen je hartslag in beeld, maar ook je hartritme (zoals een cardiogram).

Tijdens krachttrainingen kan het horloge je oefeningen, herhalingen, sets en rusttijden vastleggen. Dus voor in de sportschool of een fijne work-out in huis kan dit horloge alles bijhouden. Zelfs dit heb ik even getest, hoewel ik totaal niet van krachttraining houd. Ik moet eerlijk toegeven dat deze functie erg handig is.

Aan de hand van je hartslag kan het horloge ook in beeld brengen hoe het zit met je stressniveau. Is de spanning of stress te hoog? De Vivoactive 3 biedt ademhalingsoefeningen aan zodat je weer tot rust komt. Ook dit kende ik al van mijn Forerunner 935. Ik heb dit al een aantal keren gebruikt. Het is een gemakkelijke manier om heel even tot ”rust” te komen en het werkt voor mij zeker. Je kunt zelf de timer instellen. Het horloge geeft door middel van trilling en beelden aan of je moet inademen of uitademen. Voor mij is dit een handige stok achter de deur om af en toe even een rustmomentje te nemen op een drukke werkdag.

Mijn ervaringen met de Garmin Vivoactive 3

Mijn ervaringen zal ik beschrijven door antwoord te geven op jullie vragen. Ik denk dat ik daarmee namelijk al heel veel kan zeggen over wat ik van dit horloge vind. Tot slot geef ik een korte samenvatting met een aantal plus- en minpunten.

Voor welke sporten is deze Vivoactive geschikt?
Dit horloge is eigenlijk geschikt voor iedereen die dit interessant vindt. Als je het leuk vindt om je activiteiten te laten registreren, is het een zeer nuttig horloge. Daarvoor zou je niet eens sportief hoeven zijn. Het registreert alles wanneer je bezig bent. Qua sporten kun je heel wat instellen. Ik verbaasde me erover dat er zelfs je yogales kunt registreren. Verder kun je ermee hardlopen (indoor en outdoor), fietsen (indoor en outdoor), wandelen (indoor en outdoor), traplopen, zwemmen, kracht, cardio, crosstrainer, stair stepper, roeien, indoorroeien, golf, skiën (heel benieuwd naar, maar helaas nog niet kunnen testen), snowboarden, XC-ski, SUP en Yoga. Tot slot kun je ook zelf nog activiteiten aanmaken.

Is het horloge waterdicht?
Ja, het horloge is waterdicht.

Kun je het horloge met je telefoon verbinden?
Ja, dit horloge kun je verbinden met je telefoon. Hierdoor kun je muziek luisteren, je e-mails lezen, telefoontjes en tekstberichten bekijken. Ook het weerbericht kun je hierdoor checken. Tot slot is het zelfs mogelijk om in de nabije toekomst met dit horloge (via je telefoon) te betalen.

Kun je muziek op het horloge zetten?
Via je telefoon kun je wel muziek luisteren met het horloge.

Hoe is dit horloge te vergelijken met bijvoorbeeld de Forerunner?
In veel opzichten hebben de horloges vergelijkbare functies. Toch merk ik wat verschillen op. Ik vind de Forerunner echt meer een hardloophorloge. Indien je een horloge puur voor het hardlopen wilt, zou ik de Forerunner aanraden. Deze heeft net wat meer uitgebreide opties voor het hardlopen. Het geeft een meer nauwkeurig beeld van je hartslag. Ook berekent het je hersteltijd en geeft het aan wat je prestatiemogelijkheden zijn.
De Vivoactive is wat dat betreft meer een ”allround” horloge. Je kunt het voor heel veel gebruiken, maar alleen puur voor het hardlopen is het (let op: vergeleken met de Forerunner) basic. Als je het vergelijkt met een ander gps-sporthorloge doet deze Vivoactive het dan wel weer goed. Met de Forerunner heeft Garmin het niveau gewoon vrij hoog gelegd. Ik denk ook niet dat dit het doel is geweest met deze Vivoactive. Het is echt meer een horloge voor al je dagelijkse activiteiten en minder toegespitst op één sport.

Gaat de batterij snel leeg?
Ja, mijn batterij gaat snel leeg. Ik moest het horloge na twee dagen alweer opladen. Dat vind ik wel jammer, want hier moet je dan echt even rekening mee houden. Dat de batterij snel leeg is, komt -denk ik- doordat het een touchscreen heeft. Het beeld licht hierdoor vrij snel en vaak op. Het scherm is erg gevoelig. Zelfs ’s nachts licht het scherm op door m’n dekens, maar ook tijdens het douchen raakt het horloge in de war van de waterdruppels. Het touchscreen is overigens heel handig en ik vind het echt een toegevoegde waarde. Je kunt net even makkelijker naar een volgend scherm.

Zit er GPS in dit horloge en werkt dit goed?
Ja, er zit GPS in dit horloge en ik vind dat het goed werkt. Ik heb vrij snel mijn GPS te pakken en ik vind het nauwkeurig (ook in vergelijking met de Forerunner).

Hoe nauwkeurig is het horloge? Qua hartslag, stappen- en trappenteller?
Over de nauwkeurigheid heb ik nog wel een paar opmerkingen. Ik heb soms mijn twijfels bij de nauwkeurigheid. Zo meet deze Vivoactive meer en sneller stappen dan mijn Forerunner 935. Dit kan overigens ook aan de minder goede nauwkeurigheid van mijn Forerunner liggen. Die meet bijvoorbeeld binnen, in huis, niet altijd mijn stappen. De Vivoactive doet dit wel. Dat is top.

Qua hartslag vind ik de Vivoactive niet erg nauwkeurig. Tijdens het hardlopen geeft het horloge geen range aan, maar enkel mijn hartslag. Ik betwijfel of dit altijd klopt. Inmiddels ken ik mijn lijf een beetje en soms geeft hij een beduidend lagere hartslag aan dan dat ik op dat moment heb. Nu is deze polsregistratie altijd minder goed dan wanneer je gewoon een hartslagband zou dragen. Wil je dus echt een nauwkeurige hartslag? Dan zou ik dat aanraden.

Samengevat

Samengevat kan ik zeggen dat de Vivoactive een heel veelzijdig en prachtige smartwatch is. Het design is mooi, de functies zijn zeer uitgebreid en het meet eigenlijk al je activiteiten. Dat maakt dit horloge ook draagbaar voor bijna iedereen. Er zijn slechts een paar minpunten. Zo twijfel ik af en toe aan de nauwkeurigheid van het horloge, qua hartslag en qua stappen- en trappenteller. Daarnaast gaat de batterij sneller leeg dan gemiddeld. Als je hier zelf goed rekening mee houdt, levert dat denk ik niet zoveel problemen op. Een telefoon moet je ook dagelijks opladen tegenwoordig.

Ik zou het horloge dus zeker aanraden. Vooral wanneer je veel verschillende sporten beoefent. Wanneer je echt alleen een horloge wilt aanschaffen voor het hardlopen, zou ik kiezen voor een andere variant. De Forerunner 935 biedt dan bijvoorbeeld net even iets uitgebreidere functies aan. Daar hangt dan ook wel weer een ander prijskaartje aan. Wat dat betreft is deze Vivoactive 3 qua prijs en kwaliteit zeer gunstig. Zet maar gauw op je lijstje dus!

En zou jij dit horloge op je verlanglijstje zetten? Of heb je het al? Wat zijn jouw ervaringen?

*Deze Garmin Vivoactive 3 heb ik gekregen.