8 x tips voor hardlopen in de regen

8 x tips voor hardlopen in de regen

Het is herfst en niet zo’n beetje ook. De herfst laat zich momenteel vooral van zijn minder mooie kant zien. In principe ben ik dol op de herfst, maar niet wanneer het veel regent en hard waait. Doordat het zo nat is buiten, komt het nogal eens voor dat ik genoodzaakt ben om in de regen te rennen. Niet altijd erg, maar het is wel handig om rekening te houden met bepaalde dingen. In dit artikel geef ik 8 tips voor hardlopen in de regen.

Laat ik vooraf duidelijk zijn dat ik hardlopen in de regen meestal heel fijn vind. Ik houd er alleen niet van in combinatie met wind en kou. Zo blij als ik in de zomer ben met regen tijdens het hardlopen, zo moeilijk vind ik het in de herfst of winter. De drempel ligt voor mij echt iets hoger om naar buiten te gaan. Gelukkig heb ik voor mezelf een aantal tips verzameld waardoor het echt gemakkelijker wordt om te rennen in de regen. Hieronder lees je ze!

1. Regenjas

Een regenjasje vind ik heel prettig wanneer het met bakken uit de lucht komt. Zelf doe ik niet heel snel een regenjasje aan, maar wanneer ik zeker weet dat het de komende uren niet stopt met regenen, kies ik ervoor om het aan te trekken. Zeker in de herfst heb ik het graag aan, omdat je hierdoor meteen een stuk warmer blijft. Het enige nadeel van regenjasjes is dat ze meestal niet ademen en dat je daardoor heel erg kan gaan zweten. Zelf heb ik van GORE-TEX de Shakedry mogen ontvangen. Inmiddels heb ik het jasje meerdere keren aangehad tijdens flinke regenbuien en ik moet eerlijk zeggen dat ik echt onder de indruk ben! Het jasje is juist wél ademend en het het heeft me compleet droog gehouden van de regen. Daarnaast is het jasje ook nog eens heel licht, waardoor het gemakkelijk loopt. Wat mij betreft echt een aanrader als je nog een goed regenjasje zoekt!

2. Schoenen

Zoals ik in dit artikel al schreef worden je hardloopschoenen niet heel blij van nat en vochtig weer. Zeker de zool en de demping gaat er niet op vooruit wanneer het nat is buiten. Doordat het zo regenachtig is, betekent dit dat je bijna na iedere training natte of vochtige schoenen hebt. Zelfs wanneer het niet regent, kan het zijn dat het wegdek nog erg nat is. Droog je schoenen in ieder geval niet op de verwarming, want dit is vaak veel te warm voor de schoen. Op deze manier droogt de schoen en zool sneller uit en kun je er minder lang plezier van hebben. Zelf doe ik altijd kranten in mijn schoen en soms haal ik het zooltje eruit. Vaak zijn de schoenen dan na een dag droog. Het is zeker in deze periode van het jaar prettig om meerdere hardloopschoenen te hebben. Dan hebben ze langer om te ”herstellen” na je training.

3. Telefoon

Wanneer er op ieder moment kans is op een flinke regenbui zorg ik er altijd voor dat ik mijn telefoon zorgvuldig verpak in een plasticzakje. Meestal pak ik gewoon een boterhamzakje, maar je hebt er natuurlijk ook hele fancy hoesjes voor. Ik vind het in ieder geval niet fijn wanneer m’n telefoon nat wordt. Echter schijnen sommige telefoons waterbestendig te zijn. Dat is helemaal handig.

4. Spreek af om samen te gaan

Ik weet hoe moeilijk het is om naar buiten te gaan wanneer het koud is, hard waait en keihard regent. Het kan de drempel behoorlijk hoog maken. Je kunt het voorkomen door gewoon met iemand af te spreken om te gaan. In het verleden deed ik dit ook vaak samen met mijn hardloopmaatje. Dan maakten we er juist een uitdaging van. En samen door de regen rennen voelt toch minder erg dan alleen.

5. Make-up

Dit is een tip speciaal voor alle vrouwelijke lopers. Ik ga niet altijd met make-up de deur uit. Zeker wanneer ik in de ochtend ga hardlopen, ga ik me niet eerst opmaken. Indien ik aan het eind van de dag ga rennen, is het vaak wel zo dat ik al make-up op heb. Als het dan buiten keihard regent, is het niet zo prettig om als een panda terug te komen van je training. Ten eerste ziet het er niet heel florissant uit, maar ook kan het best vervelend zijn voor je ogen. Ik haal het dus altijd van te voren alvast van mijn gezicht af wanneer het met bakken uit de lucht komt. Natuurlijk kun je ook gewoon waterproof make-up gebruiken. Echter vind ik dit zelf niet zo prettig.

6. Pet

Als het echt heel hard regent, kan dat vervelend zijn voor je ogen. Veel water in je ogen kan pijnlijk zijn en zelfs schade aanrichten. Persoonlijk doe ik het niet zo vaak, maar een petje kan hiervoor ideaal zijn! Het houdt het grootste deel van de regen uit je ogen. Ook in de zomer, wanneer je veel zweet, kan een pet overigens ideaal zijn.

7. Mentaal

Hardlopen in deze weersomstandigheden is de beste mentale training. Je wordt sterker, zelfverzekerder en je kunt echt trots op jezelf zijn als je het hebt gedaan. Het is goed voor je eigenwaarde. Hoe heerlijk is het om na zo’n loopje in de regen onder een warme douche te springen en daarna lekker te gaan relaxen op de bank? Je voelt je waarschijnlijk meer voldaan dan wanneer je een training in de zon hebt gedaan.

8. Tempo

Tot slot vind ik het altijd leuk om tijdens een regenachtige training het tempo hoog op te voeren. Ik maak er vaak een tempoloopje van. Ten eerste word je dan wat sneller warm en hoef je het de eerste kilometers niet koud te krijgen door de regen. Daarnaast ben je gewoon simpelweg sneller thuis wanneer je het tempo wat hoger opvoert. Je zult zien dat een tempoloopje in de regen echt gemakkelijker is dan wanneer het droog is. Probeer het eens uit!

Genoeg redenen om gewoon te gaan dus. Houd jij van hardlopen in de regen? Heb je nog aanvullingen op mijn tips? Laat het hieronder weten in de reacties.

3 Reacties

 1. november 27, 2017 / 3:54 pm

  Goede timing… ik heb vandaag overgeslagen, geen zin, teveel.. Regen

 2. november 27, 2017 / 4:53 pm

  Ja mijn schoenen waren echt nat na gisteren. Niet fijn. Ik vind het ook niet erg om in de regen te rennen maar mijn haar raakt altijd zo in de knoop dat is iets minder fijn!

 3. Mandy
  november 27, 2017 / 8:18 pm

  Gisteren een stukje in de regen gerend. Ik was net begonnen en wilde omkeren. Blij dat ik het niet heb gedaan, het werd mijn langste loop. En ook de zon liet zich nog even zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?