12 nov 2017 | Hardlopen

Wat zijn mijn hardloopplannen voor de rest van het jaar?

Ik kan het bijna niet geloven, maar het einde van het jaar is alweer in zicht. In dit artikel ga ik zeker nog niet terugblikken op 2017, maar ik wil wel vertellen wat ik de laatste weken van dit jaar op de planning heb. Ga ik nog meedoen aan een loopevenement? Ga ik nog eens fietsen? Of neem ik echt even rust? Je leest in dit artikel wat mijn hardloopplannen zijn voor de rest van het jaar!

Wat was dit voor een geweldig (sport)jaar tot nu toe! Ik heb zoveel hardgelopen dat ik er op een gegeven moment bijna zat van werd. Steeds dacht ik: ‘Na New York ga ik echt even niets doen!’. Nu is de marathon van New York precies een week geleden en ik heb nu alweer honderdduizend verschillende hardloopplannen in mijn hoofd. Niet alleen voor de rest van dit jaar, maar ook voor 2018 heb ik alweer heel veel leuke ideeën. Daar horen jullie later meer over, want niets is zeker.

Dit jaar telt nog precies zeven weken. Je zou zeggen dat ik dan nog heel wat leuke hardloopevenementen zou kunnen plannen. Dat is ook zo, maar tot nu toe heb ik maar één loopje staan in 2017. Op zaterdag 16 december doe ik namelijk voor de derde keer mee aan de halve marathon tijdens de Adventurerun op Ameland. Vorig jaar liep ik daar de halve marathon in 1.38.01 en het jaar ervoor in een soortgelijke tijd. Beide zijn niet mijn snelste halve marathons ooit, want die liep ik tijdens de Nacht van Groningen in 2016. Mijn tijd was toen 1.37.30. Ik weet zeker dat ik sneller moet kunnen dan dat ik tot nu toe heb gelopen. Of dat dit jaar op Ameland gaat lukken? Ik heb geen idee.

Tijdens de Adventurerun op Ameland heb je te maken met pittige omstandigheden: kou, regen, wind, zand en duinen. Het is dus niet een snel parcours. Als ik echt voor een PR zou willen gaan, is het gemakkelijker om dit bij een ander evenement te doen. Toch denk ik dat ik wel een minuutje (of twee) sneller kan lopen dan de voorgaande jaren. Op de hele marathon ben ik immers ook beter geworden.

Het leukste aan de Ameland Adventurerun vind ik het gezellige sfeertje op het eiland. Daarnaast doe ik dit loopje al voor de derde keer met vriendinnen en dat maakt het gewoon nog 10 keer leuker. Zij staan aan de start van de 10 kilometer.

Naast dit evenement heb ik dus niets gepland. Als iemand nog een leuke ”kerstrun” weet? Of een oudejaarsloop? Beide lijken me erg leuk om te doen. Ook zou ik graag weer #DOcember bijhouden. Een marathon lopen met de kerst in 2017? Dat ga ik denk ik niet nog een keer doen. Vorig jaar liep ik op eerste én tweede kerstdag een halve marathon. Uiteindelijk won ik hierdoor een tegoed bij Wehkamp én heb ik er een blessure aan overgehouden. Dat laatste was iets minder prettig.

Ik weet nu wel dat ik absoluut niet stil kan zitten en dat ik nog lang niet klaar ben met het hardlopen. Sinds New York heb ik alweer wat kleine loopjes gedaan. Mijn lijf voelt heel goed en lijkt zo snel te herstellen. Daar ben ik heel blij mee. Ik moet daardoor wel heel bewust rustdagen inplannen. Het lopen van een marathon is echt een aanslag op m’n lijf en moet ik niet onderschatten. Ik neem dus af en toe echt wel wat extra rust.

Wat ga ik naast het hardlopen doen?

Fietsen in deze maanden vind ik behoorlijk pittig. Ik ben echt een mooi weer fietser. De zon hoeft heus niet de hele tijd te schijnen, maar met wind, regen en kou trek ik liever mijn hardloopschoenen aan. Wat ik wel heel leuk vind om te doen in deze maanden is mountainbiken. Helaas heb ik zelf geen mountainbike, maar af en toe één huren is ook heel gemakkelijk. Dat is iets wat ik de komende maanden nog eens wil gaan doen.

Verder ben ik na de zomer begonnen met een beginnerscursus yoga. Nooit eerder deed ik aan yoga en zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het mij heel goed bevallen. Ik zal hier zeker een vervolg aan gaan geven. Misschien wel handig dat ik weer begin met de basics, maar ik vind het ook leuk om verschillende soorten yoga te gaan proberen. Ik ben benieuwd hoe lang ik dat vol ga houden. Het fijne is dat ik het samen met een vriendin kan doen, want dan heb je toch een soort stok achter de deur. De drempel om te gaan vind ik bij yoga vaak wat hoog. Best grappig hoe dat werkt, want met hardlopen is de drempel bij mij net wat te laag.

Zoals je leest, ben ik nog lang niet klaar met het hardlopen en andere sporten. De komende maanden ga ik lekker door, maar wel op een iets rustiger niveau. Hopelijk ben ik dan in 2018 weer helemaal fris en fruitig voor een nieuw hardloopjaar met weer hele toffe marathons en andere evenementen. Ben je benieuwd welke marathons ik in 2018 op het oog heb? Houd mijn blog dan goed in de gaten!

Welke loopevenementen heb jij nog gepland in 2017? Laat het hieronder weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

De foto is gemaakt door Andy Astfalck.