16 jul 2017 | Hardlopen, Sport, Wielrennen

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #1

Via Instagram stellen mensen mij regelmatig vragen over het hardlopen en het wielrennen. Al eerder schreef ik een artikel waarin ik antwoord gaf op de 5 meest gestelde vragen op dat moment. Deze keer deed ik specifiek een oproepje via Instagramstories. Ik kreeg ontzettend leuke vragen. Bedankt! In dit artikel heb ik een aantal vragen gebundeld en geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven.

Alvast een kanttekening vooraf: ik ben geen expert! Ik heb geen bewegingswetenschappen gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Wat is je favoriete afstand om te lopen?

Dit hangt er vanaf of het om een training of een wedstrijdje gaat. In een wedstrijd vind ik een halve marathon absoluut het leukst! Deze afstand is niet te kort, zoals een 5 km of een 10 km. Het geeft me voldoende uitdaging en ik voel me altijd voldaan na afloop. Daarnaast is het ook niet te ver en een te grote uitdaging, zoals de marathon. Natuurlijk vind ik een marathon ook heel leuk, maar de weg er naar toe is lang en het bezorgt mij altijd veel spanning vooraf. Daarom loop ik (nu nog) het liefst een halve marathon. Tijdens een training zijn de afstanden tussen de 15 en de 20 kilometer favoriet.

Hoe bevalt je trainingsschema tot nu toe?

In de Road to Berlin & NYC artikelen deel ik mijn eerste ervaringen. Morgen komt deel twee online van deze serie en zal ik uitgebreider reageren op mijn trainingsschema. Het is voor mij heel erg wennen. Dat maakt het best pittig. Doordat ik echt moet leren om langzamer te lopen, wat heel tegenstrijdig voelt, is het niet altijd leuk. Maar, hé: dit trainingsschema is ontwikkeld door iemand die hier enorm veel verstand van heeft en ervaring mee heeft. Ik moet leren om daarop te vertrouwen en niet meteen af te haken bij iets nieuws.

Hoe word je sneller?

Hier heb ik al eens een uitgebreid artikel over geschreven. De link vind je hier!

Wat vind je leuker: hardlopen of fietsen?

Dit is eigenlijk een onmogelijke keuze. Het heeft beide zoveel leuke aspecten. Er zijn veel overeenkomsten tussen de sporten, maar ook wel weer kleine verschillen. Fietsen geeft mij net iets meer een gevoel van vrijheid, maar hardlopen is weer veel praktischer: ik heb sneller een voldaan gevoel en het kan altijd en overal. Als ik puur naar de sport zelf kijk, vind ik denk ik fietsen leuker. Het zorgt voor een fijn en vrij gevoel en het is minder inspannend. Ik kan beter mijn hoofd leeg fietsen dan dat ik het leeg kan lopen.

Hoe combineer je een paar dagen sporten achterelkaar? (met name verschillende sporten: de ene dag fietsen, een dag later hardlopen)?

Ook hier heb ik al eerder een artikel over geschreven. Je kunt het hier lezen!

IMG_9968

Hoe motiveer je jezelf op dagen dat je echt geen zin hebt? Wat is je motivatie om te gaan hardlopen of fietsen als er geen doel is?

Motivatie is heel belangrijk wanneer je gaat sporten. Wat is je doel van het sporten? Wil je sneller worden? Wil je een betere conditie opbouwen? Wil je afvallen? Of wil je het doen voor je plezier? Ik bedenk me altijd goed wat het hardlopen en fietsen mij oplevert. Is dat voor mij belangrijk genoeg? Ik zorg op deze manier dat ik altijd een doel heb met het sporten. Dat hoeft echt niet altijd een wedstrijd te zijn. Voor mij is ontspanning ook een doel, of plezier hebben. Mijn hoofd leeg lopen of fietsen is ook een belangrijk doel voor mij.

Waar haal je energie vandaan om nog te sporten na een lange en drukke dag?

Ook dit heeft, wat mij betreft, heel veel te maken met motivatie. Wat is je doel van een training na een lange en drukke werkdag? Voor mij is dat echt even de rust opzoeken en mijn hoofd leeg sporten. Dit werkt voor mij heel ontspannend en dat heb ik eigenlijk juist nodig na zo’n dag. Ook bedenk ik vaak dat ik me daarna zoveel beter en fitter zal voelen. Als ik meteen op de bank plof na mijn werk, blijf ik vermoeid en zal ik de rest van de avond me niet echt fit en vrolijk voelen. Als ik lekker heb gesport ben ik meestal energiek en fris. Wel let ik er altijd op dat ik niet een hele intensieve of lange training plan na een drukke werkdag. Pas je trainingen aan op je werktijden. Dat maakt het veel makkelijker om alsnog de deur uit te gaan.

Wat is je favoriete fietskleding merk?

Ik heb nog weinig ervaring qua fietskleding. De meeste wielerpakjes waren vanuit de tijd dat ik nog schaatste. Deze kleding heb ik nooit zelf uitgezocht. Tot nu toe bevalt de Specialized kleding mij het best. Deze fietskleding is kwalitatief top. Na vaak wassen blijft het mooi en het zeem in de fietsbroek is perfect.

Wat is je favoriete hardloopkleding merk?

Het liefst loop ik op Nike hardloopschoenen. Daarnaast ben ik, afgelopen april, in aanraking gekomen met de producten van New Balance en ik ben daar ook van onder de indruk. Het is mooie kleding en het blijft lang goed! Verder ben ik dus vrij trouw aan Nike. Ik zal niet zo heel gauw ergens anders mijn hardloopkleding gaan kopen.

Wanneer weet je of je teveel hardloopt en wanneer je rust moet nemen?

Zelf herken ik dit meestal aan mijn hartslag. Wanneer je rusthartslag in de ochtend niet meer heel laag is en je hartslag tijdens trainingen niet zo gemakkelijk omhoog gaat, kun je merken dat je vermoeid bent. Natuurlijk moet je ook goed luisteren naar je lijf. Wat geeft het aan? Hoe voelen je benen? Daarnaast kun je ook heel realistisch kijken naar je trainingsbelasting. Heb je veel gedaan de afgelopen dagen? Plan dan een rustdag in. Zelf plan ik mijn week altijd van te voren in met trainingen en rustdagen. Op deze manier voorkom ik dat ik teveel doe.

Hoelang moet je je voorbereiden op een marathon?

Dit is echt afhankelijk van hoe ”ver” je al bent en wat je lijf al is gewend. Ik ben na drie halve marathons voor een eerste hele marathon gaan trainen. Dat raad ik eigenlijk iedereen wel aan. Probeer eerst eens een halve marathon en kijk dan of je door wilt gaan voor een hele. Als je een halve marathon al met gemak loopt, kun je je in drie maanden tijd gemakkelijk voorbereiden op een hele marathon.

Dit waren de eerste vragen met antwoorden! Ik heb nog veel meer vragen gekregen, maar dan wordt het artikel iets te lang. Ik denk dat het leuk is om dit over een tijdje te herhalen en dan ook antwoord te geven op de rest van de vragen. Als je nog vragen voor me hebt, mag je me altijd een berichtje of mailtje sturen: info@japkejanneke.nl. Je mag natuurlijk ook hieronder in een reactie je vraag achterlaten. Wie weet beantwoord ik deze dan volgende keer in een Q&A!

De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.