7 jun 2017 | Wielrennen

5 x leuke hotspots tijdens het wielrennen

Hopelijk wordt dit een nieuwe categorie op mijn blog. Ik houd er namelijk wel van om tijdens het fietsen ergens een pitstop te maken. Het geeft niet alleen een richting en doel aan je fietstocht, maar je hebt ook echt even een relax moment. Het is zo fijn om even bij te tanken op het terras (in de zon!). Het liefst met gebak, maar een goede lunch is ook fijn. In dit artikel deel ik 5 random, maar leuke hotspots tijdens het wielrennen.

Vooraf moet ik nog wel even bekennen dat ik nog niet heel veel hotspots heb ontdekt. Dat lijkt me echter wel een hele leuke uitdaging: op zoek naar leuke hotspots voor tijdens het wielrennen. Mijn doel is om halverwege, of aan het eind van de zomer, weer een artikel te schrijven met een aantal leuke plekjes. Dat houden jullie van me te goed. Voor nu deel ik een aantal restaurants en cafeetjes waar ik graag tijdens het wielrennen mijn pitstop maak.

1. Spaak (Groningen)

IMG_5766

Bijna alle wielrenners in Groningen kennen dit café. Spaak is hét wielercafé van Noord-Nederland. Als je nog niet enthousiast was over wielrennen, dan word je dat wel wanneer je dit café binnenstapt. Het is misschien geen handige pitstop halverwege je fietstocht, maar na een ritje kun je hier zeker aanschuiven voor heerlijke koffie met goed gebak. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een verse lunch. Wat zo fijn is aan dit café is dat je jouw racefiets gewoon binnen op kunt hangen in een speciaal rek aan de muur. Hierdoor staat je fiets helemaal veilig. Ideaal! Er is zelfs een werkplaats waar je geholpen wordt met je fiets. Tot slot staat de televisie hier altijd aan. Je hoeft op deze manier niks te missen van alle belangrijke wielerkoersen.

2. Garnwerd aan Zee (Groningen)

Deze plek is absoluut favoriet. Garnwerd is een dorpje aan de noordkant van Groningen. Als je er in een rechte lijn naar toe zou fietsen, vanaf de stad, is het slechts 10 kilometer. Nabij de molen van dit dorpje ligt een prachtig paviljoen aan het water: Garnwerd aan Zee. Er is een groot terras waarbij je heerlijk uit de wind kunt genieten van het uitzicht. Niet alleen veel fietsers kiezen hier voor een pitstop, je ziet er ook veel motorrijders. Laatst ben ik er op een zondag gaan zitten met mijn vriend en schoonmoeder. Natuurlijk namen we gebak bij de koffie en de Red Velvet viel erg goed in de smaak. Zeker een aanrader!

3. Gasterij Inkies (Groningen)

Deze hotspot heb ik laatst ontdekt na circa 60 kilometer wielrennen. Op de terugweg wilden we nog even gaan relaxen op een terrasje. Deze mooie Gasterij ligt op een ideale locatie langs leuke fietsroutes in de buurt van Leek. Je kunt je fiets gemakkelijk tegen de heg parkeren. Daar staat je racefiets veilig en mooi in het zicht. Omdat het al lunchtijd was, had ik zin in een broodje. De lunchkaart zag er verrassend leuk uit. Er stonden hele lekkere lunchgerechten bij en eigenlijk kon ik niet eens kiezen. Ik koos uiteindelijk voor de tosti van boeren landbrood met oude kaas, pesto en tomaat. Het was een hele lekkere tosti en de portie was veel groter dan verwacht (vanwege de dikke plakken brood). Met een goed gevulde maag kon ik de laatste 12 kilometer naar Groningen gemakkelijk afleggen.

4. Picknickers (Friesland)

IMG_4981

Een paar weken geleden ging ik tijdens mijn lunchpauze fietsen met een vriendinnetje. We besloten om naar Picknickers te gaan. Dit leuke restaurantje ligt aan het Sneekermeer. Hier was ik al eens eerder geweest, maar nog nooit met de fiets. En dat beviel erg goed! Het is een relaxte foodbar, waar (h)eerlijke en bijzondere gerechten op de kaart staan. Zowel het eten als de drankjes zijn homemade. Zo genoot ik van een verse smoothie, met onder andere grapefruit en munt. Daarbij aten we een sandwich met parmaham en oude kaas. Het is trouwens ook een prima plek voor een diner in de avond.

5. ’t Hijgend Hert (Limburg)

Ik eindig met een hotspot ver weg van Noord-Nederland, omdat ik het jullie niet wil onthouden. Wie weleens fietst in Limburg kent dit restaurantje misschien wel. En als je het nog niet kent, moet je er zeker heen! ’t Hijgend Hert noemt zichzelf ‘de enige berghut van Nederland’. Ik moet eerlijk zeggen dat we het café lastig konden vinden de eerste keer. Het ligt midden in de Vijlenerbossen aan een zandweg ergens tussen Vijlen, Epen en Vaals. Het café bevindt zich op 260 meter hoogte. Er is voldoende plaats op het grote terras in de zomer. Je kunt dan genieten van koffie met echte Limburgse vlaai of een goed speciaalbiertje. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een lekkere lunch of diner.

Waar maak jij graag een pitstop tijdens het fietsen? Ken je nog meer leuke restaurants of cafés die geschikt zijn voor een koffiepauze of lunchbreak tijdens een fietstocht?

De uitgelichte foto is gemaakt door Leon van Leeuwen – Specialized.