15 mei 2017 | Hardlopen

Mijn favoriete hardlooproutes in Groningen

Hoewel ik op de hele wereld wel hard zou willen lopen, loop ik toch het meest in Groningen. Maar hardlopen in Groningen is absoluut geen straf. Groningen vind ik een heerlijke woonplaats en het heeft prachtige hardlooprondjes. Vandaag deel ik mijn favoriete hardlooproutes in Groningen. Voor de Groningers onder ons zal het herkenbaar zijn. Voor lezers uit de rest van het land: onthoud de tips voor als je een weekendje Groningen gaat doen.

Noorderplantsoen

Toen ik nog maar net in Groningen woonde, ging ik altijd hardlopend naar het Noorderplantsoen. Daar maakte ik dan een rondje en vervolgens liep ik terug naar huis. Dan had ik precies 5 kilometer gelopen. Nu woon ik aan dit park en moet ik wel meerdere rondjes lopen, wil ik die vijf kilometer aantikken. Voor de niet-Groningers: het Noorderplantsoen is het bekendste park van Groningen. Het ligt in het hartje van Groningen en is zeer populair in de zomer. Dan liggen alle velden vol met kleedjes en staan er overal barbecues. Ook kun je er heerlijk eten. Zo vind je aan de vijver, middenin het plantsoen, restaurant Zondag, maar naast ons huis kun je ook eten bij Anat (vegan).

Qua hardlopen kun je meerdere onverharde weggetjes kiezen. Er zijn ook leuke heuveltjes te vinden, waardoor je gemakkelijk intervaltrainingen zou kunnen doen. Een rondje om het hele park is ongeveer 2,5 kilometer. Dit park is dus vooral geschikt voor kortere loopjes.

Stadspark

Iets verder van mijn huis, en van het centrum, ligt het Stadspark. Het Stadspark van Groningen is qua oppervlakte een stuk groter dan het Noorderplantsoen. Je kunt er dus heen gaan voor langere loopjes. Ook hier heb je onverharde weggetjes en veel kleine verharde routes, kronkelend door het park. Er is één heuveltje te vinden, maar deze is volgens mij iets minder hoog dan die in het Noorderplantsoen. Verder wordt het Stadspark veel gebruikt voor grote evenementen (zoals o.a. Kingsland en bevrijdingsfestival) en voor diverse sporten. Ook is er een kinderboerderij en een groot wok restaurant te vinden.

De Onlanden

De Onlanden is een natuurgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Officieel is het een waterbergingsgebied. Hierdoor houden we in de stad Groningen droge voeten. Je ziet er ruige hooilanden en moerasbos. Veel vogels profiteren van deze waterrijke omgeving. Tijdens het hardlopen in dit natuurgebied tref ik naast de vele vogels ook vaak vogelspotters met hun camera. Dit gebied ligt op circa zes kilometer afstand van mijn huis. Ik loop hier dus alleen wanneer ik langere duurlopen op de planning heb.

Paterswoldsemeer

Een rondje om het Paterswoldsemeer is absoluut mijn favoriete halve marathon loopje. Het Paterswoldsemeer ligt ten zuiden van de stad Groningen. Er liggen veel restaurants en paviljoens langs het meer en je kunt er zeilen en surfen. Wanneer ik een duurloop plan van circa 20 kilometer kan ik precies om dit meer heen lopen. Je hebt er hele mooie weggetjes langs het water. Er komen ook weinig auto’s, maar het is vaak wel druk met wandelaars en wielrenners. Deze route is dus ook alleen geschikt wanneer je een langere duurloop gaat doen.

Kardinge

Kardinge ligt ten noorden van de stad Groningen. Vanaf mijn huis is het ongeveer drie kilometer. Voor loopjes van circa tien kilometer loop ik vaak richting Kardinge. Het is eigenlijk een sport- en recreatiegebied. Je hebt er een recreatieplas, Kardingerplas, waar in de zomer gezwommen wordt. Daarnaast is er een ijsbaan, een zwembad en een klimhal te vinden. Je kunt er ook tennissen, golven en er zijn voetbalvelden. Er is van alles te doen! Naast de recreatieplas is er ook een ‘berg’. Deze wordt de Kardingerbult genoemd. Het is, denk ik, het hoogste heuveltje van Groningen. Ik heb hier in het verleden heel wat tempo- en intervaltrainingen gedaan. Wanneer je ten noorden van Kardinge nog verder doorloopt, kun je ook nog een lusje door het Beijumerbos maken.

Reitdiep

Tot slot loop ik de laatste tijd graag richting Reitdiep. Reitdiep een gebied dat ten noordwesten van de stad Groningen ligt. Langs het Reitdiep (het water) loopt een fietspad waar je heel rustig kunt lopen. Ik vind het hier wel lastig om echt een rondje te maken. Het komt er soms op neer dat ik heen en weer loop. Meestal loop ik naar Reitdiep voor een training rondom de tien kilometer.

Dit zijn momenteel mijn favoriete hardlooproutes in Groningen. Waar loop jij graag?

De uitgelichte foto is gemaakt door Anouk Mos.