17 mei 2017 | Wielrennen

Wat zijn mijn fiets essentials?

Vorige week kon je in een artikel lezen wat mijn hardloop essentials zijn. Ik benoemde daarin dat je voor hardlopen eigenlijk weinig nodig hebt. Het leek me leuk om ook eens mijn fiets essentials voor jullie op een rijtje te zetten. Helaas heb je voor het wielrennen iets meer items nodig om te kunnen gaan, maar daarin kun je natuurlijk zelf altijd nog kiezen wat jij wel of niet nodig vindt. In dit artikel deel ik mijn fiets essentials met jullie!

Fietskleding

Goede fietskleding is echt aan te raden. Natuurlijk kun je prima op een gewone fiets in normale kleding, maar wanneer je op de racefiets stapt, zul je speciale en kwalitatief goede wielerkleding gauw gaan waarderen. Zeker een fietsbroek is belangrijk. Zoals ik in dit artikel al beschreef zit er zeem in een fietsbroek. Daar moet je in het begin aan wennen. Toch ben je dit zeem behoorlijk dankbaar na twee uurtjes op het zadel. Let er wel op dat je een vrouwenfietsbroek koopt, omdat dit zeem net een andere vorm heeft dan bij de man. Natuurlijk is een bijpassend fietsshirt wel zo leuk. Een fietsshirt heeft vaak handige vakken op de achterkant, zodat je spullen mee kunt nemen onderweg. Helaas is fietskleding best prijzig. Het kan dus een behoorlijke investering zijn. Echter wanneer je goede kleding hebt, is het dit geld (wat mij betreft) zeker waard.
Naast een fietsbroek en fietsshirt kun je ervoor kiezen om arm- en beenstukken aan te schaffen. Voor mij zijn dit ook echt essentiële onderdelen van mijn fietsoutfit. Vooral in Nederland is het soms prettig om je ritje te beginnen met arm- of beenstukken. Deze delen zitten los, waardoor je ze gemakkelijk halverwege aan of uit kunt trekken en mee kunt nemen.

Windstopper

Eigenlijk hoort dit nog bij het onderdeel fietskleding. Een windstopper is een dun mouwloos jasje, die -zoals de naam al zegt- de wind stopt. Hierdoor blijf je lekker warm. In tegenstelling tot hardlopen kun je tijdens het wielrennen best gauw koud worden. Dit heeft natuurlijk te maken met de rijwind, die veel groter is. Ook is fietsen een stuk minder inspannend dan hardlopen. Zo’n windstopper vind ik dan ideaal. Het is vaak een heel dun stofje. Dus wanneer je na een tijdje warm genoeg bent, kun je het gemakkelijk uittrekken en achter in je fietsshirt stoppen.

Fietsschoenen

Als je normale, platte pedalen op je racefiets hebt, kun je met sportschoenen gewoon fietsen. Echter hebben veel racefietsen zogenoemde klikpedalen. Hiervan heb je meerdere varianten. Bij een klikpedaal zit je fietsschoen als het ware vast in je pedaal. Op deze manier kun je in je trapbeweging zowel duwen als trekken, waardoor je nog gemakkelijker fietst. Speciale fietsschoenen zijn bij deze pedalen zeker nodig. Ik zou niet meer zonder kunnen!

Helm

Voor mij is dit niet echt een essential, maar meer een eis! Ga nooit fietsen zonder helm. Ik zie weleens mensen op een racefiets zonder, maar ik kan daar niet zo goed tegen. Eigenlijk ben je verplicht om een helm te dragen. Op een racefiets ga je soms ontieglijk hard en helaas gebeuren er nog al eens ongelukken met wielrenners. Een helm kan dan echt je leven redden. Er zijn meerdere mensen in mijn omgeving die heel erg blij zijn dat ze destijds een helm op hadden.

GPS fietcomputer

Vroeger vond ik het heel vervelend om met een fietscomputer te fietsen. Ik werd gek van dat tellertje en wilde niet onder een bepaalde snelheid komen. Dat frustreerde soms, zeker wanneer het mega hard waaide. Twee jaar geleden kocht ik de TomTom MultiSports. Eigenlijk was dit voornamelijk bedoeld voor het hardlopen, maar met dit horloge kon ik ook fietsen. Daar heb ik een de afgelopen twee jaar goed gebruik van gemaakt. Momenteel heb ik de Polar M460 in mijn bezit. Ik heb er pas één keer mee gefietst, maar wat een gaaf speelgoed! Het is heel handig dat deze fietscomputer voor op je stuur bevestigd wordt. Je kunt heel gemakkelijk in één oogopslag zien hoe hard je gaat, hoeveel kilometer je hebt gefietst en wat je gemiddelde snelheid is. Er zitten nog allerlei andere leuke en innovatieve functies aan, maar deze zal ik later uitgebreid in een review met jullie delen.

IMG_5483(1)

Strava

Al eerder schreef ik in een artikel welke apps ik gebruik rondom het hardlopen. In dat artikel schrijf ik ook dat ik Strava altijd al gebruikte voor het wielrennen. Het was zelfs zo dat ik Strava tot voor kort alleen voor het wielrennen gebruikte. Strava is een handige app waarmee je leuke routes kunt uitzoeken, segmenten kunt aanmaken en QOMmetjes kunt pakken. Het is ook leuk om andere mensen te volgen en zo weer ideeën voor nieuwe routes op te doen.

Pompje, reserveband en bandenlichters

Dit is wel zeer essentieel wanneer je gaat fietsen. Ik heb *even afkloppen* nog niet vaak meegemaakt dat ik met een lekke band langs de kant stond. Dit kan, met zulke dunne en gevoelige banden, wel snel gebeuren. Het is dan wel fijn wanneer je de juiste materialen bij je hebt. Lukt het je niet om zelf een band te vervangen? Op YouTube staan genoeg leuke en leerzame filmpjes (note to self!).

Bidon met water

Een ander voordeel van fietsen is dat je heel gemakkelijk eten en drinken mee kunt nemen onderweg. Een bidon met water is voor mij echt essentieel wanneer ik ga wielrennen. Deze bidon plaats je heel gemakkelijk in de bidonhouders op je frame. Wanneer ik hele lange tochten ga fietsen (van meer dan drie uur), gebruik ik isotone sportdrank.

Banaan

En last but not least: ik ga niet vaak de deur uit zonder een banaan in mijn achterzakje. Een banaan vind ik echt de ideale snack voor onderweg tijdens het wielrennen! Het is ook heel gemakkelijk mee te dragen in de vakjes achterop mijn rug.

Wat zijn jouw fiets essentials? Waar kun jij echt niet zonder tijdens het wielrennen? Laat het me hieronder weten in de comments!

De uitgelichte foto is gemaakt door Leon van Leeuwen – Specialized