14 mei 2017 | Hardlopen, Raceverslag

Run van Gieten 2017

Gisteren stond ik aan de start van de 25 km tijdens de Run van Gieten. De marathon van Rotterdam is amper een maand geleden, maar toch voelde ik me fit genoeg voor dit loopje door het prachtige Drenthe. Ik had me niet helemaal goed voorbereid op een 25 km en zag het eigenlijk vooral als een leuke (duur)training. Uiteindelijk ging het veel beter dan verwacht en kon ik zelfs meedoen om de prijzen! Ben je benieuwd hoe ik heb gelopen en wat ik van dit loopevenement vond? Lees dan gauw verder.

Dit loopevenement werd me getipt door een aantal volgers op Instagram. Na het lezen van de website schreef ik me meteen in. Met name het bosrijke parcours sprak me aan. Natuurlijk twijfelde ik wel even aan de afstand. Is 25 kilometer niet een beetje veel, zo’n een maand na de marathon? Ik ging het zien als een duurtraining en fysiek zou ik het wel aan moeten kunnen. De afgelopen weken heb ik dus ook niet bewust getraind voor de Run van Gieten. Vorige week liep ik één keer een 20 kilometer om te kijken of ik dat duurvermogen nog wel een beetje in me had. Dat ging gelukkig prima.

Afgelopen week deed ik gewoon waar ik zin in had. Ik liep voorafgaand aan de Run van Gieten vier keer hard. Op maandag deed ik een fijne 8 kilometer en op dinsdagavond liep ik een intervaltraining van 10 kilometer. Woensdag deed ik een relaxte 7 kilometer en op donderdag ging ik tijdens mijn lunchpauze fietsen met een vriendinnetje. We maakten een heel rustig rondje van 35 kilometer. Vrijdag liep ik nog even mijn benen los voor de Run van Gieten. Het was de bedoeling dat ik rustig zou gaan lopen, maar omdat de regen met bakken uit de lucht kwam, liep ik veel harder dan gepland. Mijn benen voelden in ieder geval wel goed!

Gisterochtend kon ik lekker rustig opstaan, omdat de start pas om 11:15 zou zijn. Mijn ontbijt bestond uit maisbrood met hagelslag. Als outfit koos ik voor dezelfde als tijdens de marathon (never change a winning team): het fluorgele hemdje van New Balance en het korte broekje van Nike. Ook trok ik weer mijn LunarTempo schoenen van Nike aan. Deze vind ik zo fijn tijdens wedstrijdjes! Na een (voorlopig) laatste plaspauze stap ik in de auto om richting Gieten te rijden. Ik besef me dat dit de eerste keer is dat ik alleen naar een loopevenement ga. Normaal gesproken gaat er wel iemand mee als support of ken ik mensen die ook meedoen. Dit was nu niet het geval. Ergens vind ik dit ook wel lekker. Dan hoef je met niemand rekening te houden!

Aangekomen in Gieten kan ik lekker dichtbij de start parkeren. Ik haal mijn startnummer op en bevestig het aan mijn hemdje. Na nog twee plaspauzes (toch wat zenuwen!?) loop ik richting de start. Daar kom ik iemand tegen die mij herkende via mijn blog en Instagram. Dankzij hem kwam ik ook bij deze Run van Gieten terecht! Super leuk om zo iemand te leren kennen.

Om 11:00 starten de handbikers en om 11:05 klinkt het startschot voor de 50 (!) kilometerlopers. Nog tien minuten en dan gaan er 70 lopers van start op de 25 kilometer. Ik ga voorin het startvak staan en wacht tot het startschot klinkt. Daarna komt al gauw de hele groep in beweging. Een groepje lopers gaat in een behoorlijk tempo van start. Ik ga de eerste meters mee, maar na circa 500m besef ik me al dat ik rustig moet gaan beginnen. Dan loop ik vaak mijn beste wedstrijden. Ik kies dus mijn eigen tempo. Dit keer vind ik dat extra moeilijk. De groep lopers is namelijk niet zo groot en al snel loop ik alleen. Dat vind ik jammer, maar het is wel beter om mijn eigen tempo te houden.

De eerste kilometers gaan in een pace rond de 4:58 minuut per kilometer. Na acht kilometer is mijn gemiddelde 4:55 minuut per kilometer. Dat is voor mij het moment om mijn tempo iets op te schroeven. Ik besef me dat het nog ver is, maar een kleine versnelling kan ik al maken. Ondertussen geniet ik van de prachtige, bosrijke omgeving. Het begint op dat moment wat te miezeren. Doordat het behoorlijk warm is, komt die verkoeling als geroepen. Op het tien kilometerpunt neem ik een gelletje van SIS. Die valt goed en meteen versnel ik door. Ook heb ik weer een aantal mannen voor me in het vizier, waar ik me op kan gaan richten.

De echte versnelling zet ik na 12 kilometer verder in. Ik zie personen voor me lopen waarvan ik me herinner dat ze bij de start als een speer wegvlogen. Het is altijd fijn om die weer bij te halen. Sommige lopers haal ik met een flink tempoverschil in. Ik loop nu rond de 4:45 minuut per kilometer. Ik voel me eigenlijk nog heel fris en merk dat ik dit tempo nog uit kan bouwen. Uiteindelijk loop ik met een gehele negatieve split. De laatste kilometers gaan in een tempo rond 4:35 minuut per kilometer. De finish komt al snel in zicht en uiteindelijk loop ik een tijd van 1.58.24.

Al snel krijg ik te horen dat ik hiermee ook nog in de prijzen ben gevallen. Deze 25 kilometer tijdens de Run van Gieten is namelijk een Open Noordelijk Kampioenschap. Ik ben als tweede dame gefinisht. Wauw! Dat is nog eens een leuke bijkomstigheid. Heel tevreden neem ik mijn bosje bloemen, mijn beeldje en het prijzengeld van 100 euro in ontvangst!

IMG_5201

Al met al was dit dus een zeer geslaagd loopje. Het parcours was prachtig. Ook was het evenement goed georganiseerd. Onderweg fietsten veel mensen van de organisatie mee, waardoor je altijd een richtpunt had. Ik heb absoluut genoten en ik zou volgend jaar graag weer meelopen tijdens de Run van Gieten.

Bedankt voor alle lieve berichtjes via Instagram en Facebook! De Runner’s High houdt zo lekker stand. Heb jij dit weekend nog een wedstrijdje gelopen? Hoe ging het bij jou? Laat het me hieronder weten in de reacties.