8 mei 2017 | Essentials

Wat zijn mijn hardloop essentials?

Al vaker heb ik geschreven dat je voor hardlopen weinig nodig hebt. Eigenlijk kun je met een paar goede hardloopschoenen zo beginnen. Toch heb ik, in de loop der jaren, een aantal items verzameld, waar ik stiekem niet zonder kan. In dit artikel deel ik deze hardloop essentials met jullie!

Hardloopschoenen

Zonder hardloopschoenen kun je eigenlijk niets. Ik hoor weleens mensen zeggen dat ze op gewone sneakers rennen, maar dat zou ik niemand aanbevelen. Goede hardloopschoenen zijn, wat mij betreft, echt een must. Zelf loop ik momenteel op drie verschillende hardloopschoenen: Nike Lunarglide 8, Nike LunarTempo en New Balance Vazee Prism V2. Voor ieder loopje kan ik beslissen welke schoen daar het beste bij past. De LunarTempo is een hele lichte schoen en gebruik ik, zoals de naam ook al aangeeft, voor tempoloopjes of wedstrijden. De twee andere schoenen gebruik ik het liefst voor herstelrondjes of duurlopen. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen maar één paar hardloopschoenen hebben. Zo ben ik ook begonnen. Wel merk ik dat het prettig is om schoenen af te wisselen. Dit schijnt ook beter te zijn voor je lijf. Het is minder blessuregevoelig als je af en toe eens op andere schoenen loopt. Ben je benieuwd hoe je de perfecte hardloopschoen vindt? Lees dan dit artikel eens.

Hardloopkleding

Hardloopkleding vind je in alle soorten, maten en prijsklassen. Je kunt tegenwoordig zelfs bij de Action of de Kruidvat hardloopkleding kopen. Zelf merk ik wel dat er verschil zit in kwaliteit. Ik draag het liefst hardloopkleding van H&M, Hema, Nike en New Balance. Zeker dit laatste merk heeft mij behoorlijk verbaasd. De kleding zit heerlijk en ziet er ook nog eens heel gaaf uit.

Hoeveel kleding ik draag, hangt af van het weer. In de winter is het vaak een lange tight. Daarboven draag ik dan een thermoshirt van Falke of Craft en eroverheen een jasje of lange mouwen shirt. In de zomer kies ik het liefst voor een short van Nike of New Balance met daarboven een t-shirt of hemdje.

Haarbandje

Zoals jullie wellicht wel weten, is hardlopen met een haarbandje echt mijn ding. Op veel foto’s op Instagram kun je dit haarbandje terugvinden. In de winter draag ik graag een warme, brede haarband. In de zomer is het enkel een bandje om mijn haar en wilde plukjes op z’n plek te houden. Als je goed hebt opgelet, draag ik dit bandje niet meer sinds de marathon van Rotterdam. Dat klopt. Ik ben mijn vertrouwde haarbandje namelijk vergeten in de medische tent. Misschien denk je nu: ‘Ach zo’n bandje, dat kost nog geen twee euro!’. Dat klopt ook. Maar op één of andere manier baal ik er toch heel erg van. Dat haarbandje had ik graag bewaard. Maar goed: het wordt dus tijd om een nieuwe aan te schaffen. Ik mis het!

IMG_1951

GPS sporthorloge

Sinds twee jaar loop ik met een GPS sporthorloge. Ik kocht destijds de TomTom MultiSports. Dit horloge was qua prijs en kwaliteit redelijk gunstig. Ik had weinig belang bij veel verschillende functies. Met dit horloge kon ik fietsen en hardlopen. Dat was voor mij genoeg. Echter heb ik sinds drie dagen de Polar M430 in mijn bezit. Qua functies heeft dit horloge echt alles! Wauw! Het is zo’n leuk speeltje dat mijn batterij al na twee dagen leeg is. Dat was vast niet de bedoeling. Ik heb het horloge nog niet getest tijdens het hardlopen, maar dat ga ik gauw proberen. Een uitgebreide review volgt natuurlijk nog.

Zonder een sporthorloge hardlopen kan ik me eigenlijk niet meer voorstellen. Ik vind het zo fijn om te weten hoe lang ik bezig ben, hoeveel kilometers ik al heb gehad, wat mijn hartslag is en hoe snel ik ga. Het hangt wel van je doel af of je zo’n horloge nodig hebt. Tijdens lange duurlopen en interval- of tempotrainingen kan ik het echt niet missen. Een herstelloopje of een rondje rennen om mijn hoofd leeg te maken kan best zonder sporthorloge.

Strava

Al eerder schreef ik in een artikel welke apps ik gebruik rondom het hardlopen. Ik gebruik nu vooral nog de Nike + Run Club en Strava. Zonder deze Nike app zou ik nog wel kunnen, maar Strava en ik zijn al een aantal jaren onafscheidelijk. Heel veel jaren geleden gebruikte ik Strava alleen voor het wielrennen. Sinds ik met mijn Tom Tom horloge ren, synchroniseer ik ook mijn hardlooprondjes op Strava. Ook deelde ik een aantal weken geleden voor het eerst op Instagram een run via Strava. Af en toe pak ik nog wel eens het loopje van de Nike app, maar helaas vertoont deze app steeds vaker haperingen en gebreken. Jammer!

Flipbelt

Mijn laatste essential is eigenlijk alleen nodig tijdens duurlopen. De Flipbelt gebruik ik sinds afgelopen winter en is voornamelijk handig tijdens langere loopjes. In aanloop naar de marathon van Rotterdam heb ik deze band heel vaak gedragen. Je kunt er van alles in kwijt: sleutels, telefoon, voeding en zelfs flesjes drinken! Ik ga deze Flipbelt zeker weer dragen tijdens mijn voorbereidingen op de marathon van Berlijn.

Wat zijn jouw hardloop essentials? Waar kun jij echt niet zonder tijdens het hardlopen? Laat het me hieronder weten in de comments!

De uitgelichte afbeelding is gemaakt door Anouk Mos.