Review: Jaybird X3

Review: Jaybird X3

Hardlopen doe ik het liefst in stilte. Of eigenlijk loop ik het liefst in de geluiden van de omgeving. Ik houd er dus niet zo van om met muziek te lopen. Nee, zelfs niet als ik 35 kilometer ga doen. Daarmee schijn ik vaak mensen te verbazen. Ik heb het heus weleens geprobeerd, hoor. Maar ik heb altijd ruzie met die draadjes en mijn oordopjes vallen tijdens het rennen vaak uit. Nu kreeg ik een aantal weken geleden de vraag of ik de draadloze sport-headphones Jaybird X3 wilde gaan testen. Daar was ik wel heel benieuwd naar. Zouden die oordopjes dan echt zo goed blijven zitten? Vandaag lees je mijn eerste ervaringen met de Jaybird X3.

De kennismaking met Jaybird

De Jaybird X3 is onlangs geïntroduceerd. Natuurlijk is het wel prettig om te weten wat voor product het precies is en wat voor beloftes ze hiermee doen. In het persbericht wordt beschreven dat de Jaybird X3 een nieuwe generatie draadloze in-ears heeft, die niet uitvallen tijdens het sporten, en geheel draadloos is. Daarnaast is de Jaybird zweetbestendig (wel zo handig). Ook biedt het een betere sound met aanpasbare audio-opties. In het persbericht pretenderen ze zelfs dat je op een nieuwe manier geniet tijdens je workout, zodat je altijd met veel zin gaat sporten. Dat zijn natuurlijk grote uitspraken. Ik ben heel benieuwd naar deze oortjes als ik dit zo lees. Daarom heb ik de Jaybird X3 (voor mezelf én voor jullie) getest.

Mijn eerste indruk

Toen ik het pakketje van Jaybird thuis kreeg was ik erg onder de indruk. Het ziet er heel mooi gestyled uit. De verpakking is degelijk en chique. Sommige mensen zijn hier niet gevoelig voor, maar bij mij doet dit altijd wel wat. Ik vind het prettig wanneer een product ook mooi verpakt is. Dat was dus zeker voor mij al een pluspunt.

IMG_4636

Zoals je kunt zien op de verpakking hebben de oordopjes een unieke vorm. Het in-ear deel van de Jaybird heb ik al wel eens eerder voorbij zien komen, maar die ‘vleugeltjes’ zijn voor mij nieuw. Ik vraag me meteen af hoe je zoiets in je oor krijgt. Gelukkig zit er een handig boekje bij met instructies.

Voor mij is het voornamelijk handig dat deze oordopjes draadloos zijn. Er zit nog wel een kabeltje tussen het linkeroortje en het oortje rechts, maar deze kabel kun je zelf helemaal verstellen. Hierdoor hangt het niet slap in je nek, maar blijft het goed op z’n plek zitten. Dit systeem is heel gemakkelijk om zelf af te stellen. Het is ook handig dat er meerdere oordopjes bijzitten. Hierdoor kun je deze nog eens verversen of kun je de oordopjes eens uitlenen.

Omdat ik de oordopjes heb getest tijdens het hardlopen heb ik mijn iPod uit het stof gehaald. Mijn iPod gebruik ik eigenlijk tijdens het reizen of vakanties. Gelukkig staan hier hele lange playlists en goede albums op. Ik kan me daar heel wat duurlopen mee vermaken als ik zou willen. Het maken van de connectie tussen de Jaybird en mijn iPod ging verrassend snel. Nadat ik de bluetooth had aangezet, pakte hij meteen het signaal van de Jaybird. Fijn!

Dat betekende dat ik klaar was om te gaan lopen. Natuurlijk moest ik nu nog de oortjes zo goed mogelijk in mijn oren krijgen. Je kunt ze twee verschillende manieren dragen. Deze worden duidelijk in een handleiding uitgelegd. Ik koos voor de eerste optie en begon met mijn run.

IMG_3993

Ik heb de Jaybird getest tijdens meerdere hardlooprondjes om zo een goede eerste indruk te kunnen beschrijven. Wat mij allereerst opvalt, is dat het geluid heel goed is. Ik ben soms wat huiverig als het gaat om een bluetooth verbinding. Eerder heb ik wel meegemaakt dat dit erg kan storen of schokken. Gelukkig is dat bij de Jaybird nog niet gebeurd! De verbinding is super en het geluid is goed.

Tijdens het rennen heb ik in het begin nog erg met de oortjes lopen prutsen. Op een gegeven moment heb ik ze maar laten zitten zoals ze zaten. Ik vond het best lastig om ze goed in mijn oor te krijgen. Als ze eenmaal zitten, vallen ze inderdaad niet uit. Dus deze belofte klopt. Toch moet ik zeggen dat het geluid van de muziek tijdens het lopen wel wat wordt verstoord door de demping en schokbelasting van het lopen. Op één of andere manier komt die dreun er toch steeds doorheen. Dat vind ik best storend. Ik weet niet het überhaupt mogelijk is om een oortje op de markt te brengen, die deze verstoring niet heeft. Tijdens de tweede en derde run bleef ditzelfde het geval. Ook tijdens die loopjes vond ik het lastig om de oortjes goed in te brengen. Misschien heb ik gekke oren?

Wat ik nu nog niet meegenomen heb, is mijn indruk tijdens het wielrennen. Echter kan daar al een stuk minder misgaan, want dan ontbreekt die schokbelasting, waardoor het oortje veel gemakkelijker blijft zitten. Dit zal ik binnenkort nog eens proberen. Voor nu kan ik zeggen dat ik de Jaybird X3 een prachtig product vind. Het ziet er mooi uit (is ook belangrijk!) en de kwaliteit van het geluid is top. Ook de bluetooth verbinding werkt er goed. Het inbrengen van de oortjes vind ik lastig en soms heb ik het gevoel dat het niet helemaal past. Wanneer ze eenmaal zitten, vallen ze niet meer uit. Dat is ideaal. Wel hoor ik constant het gedreun van het hardlopen, waardoor ik op een gegeven moment de oortjes liever uitdoe.

Luister jij muziek wanneer je gaat sporten? Wat voor oordopjes gebruik jij? Heb jij dezelfde struggles als ik? Ik ben benieuwd. Ik zou het leuk vinden als je dit hieronder in de comments laat weten!

Dit artikel is geheel vanuit mijn persoonlijke ervaring geschreven.
Jaybird: bedankt voor het mogen testen van dit product.

8 Reacties

 1. Michelle
  mei 7, 2017 / 10:36 am

  Hai Japke, ik ren wel met muziek. Ik had ook vaak last met oortjes, die met Bluetooth schokken inderdaad heel erg… Nu loop ik met mijn iPod nano met daaraan gewone oortjes die ik onder mijn shirt doe. Tot nu toe gaat dat erg goed!!

  • Japke Janneke
   mei 7, 2017 / 8:16 pm

   Hoi Michelle,
   Bedankt voor je reactie. Ah, fijn zeg. Misschien moet ik toch nog wat andere oortjes proberen.

 2. John
  mei 7, 2017 / 11:04 am

  Ik heb de Sony NW WS413 dit zijn oordopjes met een geïntegreerde MP3 speler en hier kun je alle sporten mee beoefenen, zelfs zwemmen, dus hij is ook waterdicht. Deze bevallen zeer goed en je hebt de optie om buitengeluiden te horen, bijvoorbeeld op drukke plekken of juist niet en dan hoor je de demping ook niet.

  • Japke Janneke
   mei 7, 2017 / 8:17 pm

   Hoi John,
   Bedankt voor je reactie. Klinkt als een goede optie. Fijn!

 3. Rolf
  mei 7, 2017 / 1:28 pm

  Ik loop ook liever zonder maar soms toch wel eens met. De oortjes van de TomTom spark bevallen mij erg goed, draadloos en blijven bizar goed zitten. Wat je beschrijft met schokken heb ik met deze set niet.

  • Japke Janneke
   mei 7, 2017 / 8:18 pm

   Hi Rolf,
   Bedankt voor je berichtje. Ja, dat heb ik dus ook. Over de TomTom Spark heb ik meerdere mensen gehoord. Misschien toch eens overwegen. Bedankt!

 4. Adrie Polack
  mei 7, 2017 / 8:34 pm

  Hoi JapkeJanneke,
  allereerst wil ik aangeven dat ik met veel interesse je blogs lees. Sinds kort “ontdekt” in de voorbereiding Berlijn ( ook 2017 )
  Om op je vraag terug te komen: ik loop echt altijd m’n lange duurlopen met muziek. Ik kan eigenlijk niet zonder…heb dan anders hinder dat ik naar m’n ademhaling luister en heb het idee dat ik met muziek ook mij meer kan ontspannen. Ik gebruik al zo’n 7 jaar m’n I pod nano. Voordeel is dat je er heel veel op kunt zetten, dus ook voldoende muziek voor 33km;-)
  De bijgeleverde oordopjes heb ik vorig jaar vervangen door SOL oordopjes; deze zijn erg fijn en blijven goed zitten. Ook halverwege een klipje waardoor je de draadjes nog kunt fixeren aan bijv. je shirt. Ook over de muziekkwalitieit…geen hinder van demping en verhoging geluid zeg maar. Al met al tevreden.

 5. Owen de Heer
  mei 9, 2017 / 9:34 am

  Ik doe altijd m’n oortjes achter m’n oor er overheen om die dreun tegen te gaan war best goed helpt. Zie ik het goed dat die rare vleugels van de jaybird dat een soortvan imiteren? Misschien zou je dat een keer kunnen proberen mocht je nog met oortjes willen lopen :P

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?