5 x tips om te beginnen met wielrennen

5 x tips om te beginnen met wielrennen

In dit artikel gaf ik al aan dat het wielrennen nog niet zo populair is (onder vrouwen) als hardlopen. Daar mag wat mij betreft verandering in komen! Hardlopen en wielrennen zijn mijn meest favoriete sporten. Soms vind ik wielrennen zelfs fijner, maar we hebben er in Nederland helaas niet altijd het goede weer voor. Vandaag deel ik 5 tips om te beginnen met wielrennen. Want zo gemakkelijk het is om te beginnen met hardlopen, zo lastig kan de eerste stap in het wielrennen zijn. Met deze tips help ik jou heel graag op weg, want het is zeker de moeite waard om het te proberen. Een waarschuwing vooraf: het lezen van dit artikel is op eigen risico. Wanneer je eenmaal in aanraking bent geweest met wielrennen, willen en kunnen de meeste mensen niet meer zonder.

1. Schaf een fiets aan

Natuurlijk begint het wielrennen bij de aanschaf van een fiets. En even een kanttekening vooraf: racefietsen zijn duur. Het is dus aan te raden om niet meteen het duurste en nieuwste materiaal te gaan gebruiken. Ik zou kiezen voor een tweedehands fiets om eerst eens het wielrennen te gaan ervaren. Zo ben ik zelf ook begonnen. Indien het dan toch niets voor jou blijkt te zijn, is de investering niet zo groot geweest. Wel raad ik aan om je goed te laten adviseren in het aankopen van een racefiets. Het is heel belangrijk dat je een fiets in de juiste framemaat aanschaft. Hiervoor kun je ook naar een fietsenzaak gaan. Zij verkopen meestal ook tweedehands racefietsen. Indien ze niet een geschikt model voor jou hebben staan, kunnen ze in ieder geval kijken naar wat voor soort framemaat je nodig hebt. Laat je in ieder geval goed voorlichten. Ook is het heel belangrijk dat je in een goede houding op de fiets zit. Hiervoor zou je een bikefit kunnen doen. Daar vertel ik je binnenkort alles over! Houd mijn blog in de gaten.

2. Investeer in de juiste fietskleding

Fietskleding is, net als hardloopkleding, heel belangrijk. Het kan, net als de aanschaf van de fiets, best prijzig zijn. Toch is het dit geld dubbel en dwars waard. Doordat je al gauw wat tijd doorbrengt op je fiets, is het belangrijk dat de kleding goed zit. Eén van de belangrijkste kledingstukken is dus ook de fietsbroek. In een fietsbroek zit zeem. Wanneer je zo’n broekje voor het eerst aan hebt, voelt dit heel vreemd. Toch ben je dit zeem behoorlijk dankbaar na twee uurtjes op het zadel. Let er wel op dat je een vrouwenfietsbroek koopt, omdat dit zeem net een andere vorm heeft dan bij de man. Natuurlijk is een bijpassend fietsshirt wel zo leuk. Een fietsshirt heeft vaak handige vakken op de achterkant, zodat je spullen mee kunt nemen onderweg. Tot slot: fiets altijd met een helm!

3. Neem de tijd

Wanneer je begint met wielrennen zul je erachter komen dat het meer tijd kost dan een rondje hardlopen. Voordat je goed en wel klaar bent om te vertrekken, moet er vaak nog een bandje worden opgepompt of een bidon worden gevuld. Ook het fietsen zelf duurt vaak langer. Waarbij je als hardloper na een halfuurtje al een runner’s high hebt, ben je als fietser vaak langer onderweg. Je zit al gauw een uur op de fiets. Het kan ook nog wel eens zijn dat je verdwaald bent en hierdoor via een omweg terug naar huis rijdt. Neem hier dus de tijd voor en probeer niet op een drukke dag tussendoor gauw even te gaan fietsen.

4. Neem altijd eten, drinken en geld mee

Wanneer ik ga fietsen heb ik altijd eten, drinken en geld bij me. Meestal is dit uit voorzorg. Zoals ik in punt drie al schreef, kost wielrennen meer tijd en neem je nog wel eens een omweg. Je weet nooit precies hoe laat je weer thuis bent. Ook verbrand je met wielrennen behoorlijk veel energie. Dit zul je goed moeten aanvullen. Het geld gebruik ik meestal voor een eventuele koffie met gebak op een terrasje. Dat hoort er natuurlijk wel een beetje bij.

5. Zoek een fietsmaatje

Alleen fietsen kan fijn zijn, maar samen fietsen is nog leuker! Zelf heb ik gelukkig best veel vriendinnen die ook van wielrennen houden. Heb je meer moeite om iemand te vinden? Zoek dan via internet of sociale media naar fietsgroepen bij jou in de buurt. Er zijn vaak in iedere stad wel groepjes te vinden die bijvoorbeeld in de weekenden een toertocht maken. Woon je toevallig in het Noorden van Nederland? Dan zou je aanstaande zondag nog kunnen aansluiten bij het Women on Wheels evenement. Zelf ben ik daar ook aanwezig (samen met twee meiden van de winactie).

Fiets jij ook? Of zou je graag willen beginnen met wielrennen? Laat het me hieronder weten in de reacties! Ook als je vragen hebt over wielrennen, hoor ik ze graag. Wellicht kan ik binnenkort een artikel schrijven met antwoorden op de meest gestelde vragen.

12 Reacties

 1. Jorien
  april 21, 2017 / 11:11 am

  Leuk artikel! Vorig jaar heb ik een racefiets overgenomen van een vriendinnetje. Ik ben sindsdien helemaal fan en kan niet wachten om deze zomer kilometers te gaan maken! Het lijkt mij leuk om dit samen met anderen enthousiaste mensen te gaan doen, binnenkort maar even kijken naar groepjes in Groningen! Tips? Oja, en op zoek naar een leuke en matchende outfit die lekker zit, die ontbreekt nog! Tips qua merk? Winkel in Groningen? Dus.. nog een paar voorbereidingen en dan let’s go!

  • Japke Janneke
   april 22, 2017 / 9:31 am

   Hi Jorien,
   Wat leuk! Ik ben net bezig met het opzetten van een groepje in Groningen, dus hopelijk is dat iets voor jou?
   Qua outfit zou ik eens bij Belga in Groningen gaan kijken of bij Fietsen en Koffie of Stouwdam (beide in Assen).
   Succes!

 2. Nicky
  april 21, 2017 / 5:09 pm

  Jaa, ik ben zelf net begonnen met een mooie nieuwe bike! Gisteren weer een rondje gedaan, het waaide flink…..flinke frustratie na toch best hard te trappen dat er een grijze duif bijna fluitend mij voorbij kwam op z’n fiets met trapondersteuning en fietstassen! Goede motivatie om harder te trainen zodat dit niet meer gaat gebeuren!
  Heb je nog tips voor een goede en ook beetje leuke bril die ik ook met rennen kan gebruiken?

  • Japke Janneke
   april 22, 2017 / 9:34 am

   Hi Nicky,
   Hahaha zo herkenbaar! Die e-bikes zijn echt oneerlijk, he. Tof dat je zo fanatiek bezig bent.
   Qua bril gebruik ik altijd één van Oakley. Met hardlopen gebruik ik nooit een bril dus daar heb ik geen ervaringen mee.
   Succes!

 3. Tessa
  april 23, 2017 / 6:33 pm

  Ik ben heel blij met dit stuk! Heb jij nog aanraders voor instapmerken qua fiets?

  • Japke Janneke
   april 24, 2017 / 9:16 am

   Fijn, Tessa! Qua fiets zijn er zoveel fijne merken. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Ik ben zelf begonnen op een Ridley, maar deze zijn in verhouding vrij prijzig. Je zou kunnen kiezen voor een Specialized, dan heb je kwalitatief gezien een hele goede en mooie fiets. Cube zit bijvoorbeeld qua prijs weer iets gunstiger.

   • Tessa
    april 25, 2017 / 5:41 pm

    Thanks! En wat betreft tweedehands, zou je dat aanraden?

    • Japke Janneke
     april 25, 2017 / 7:39 pm

     Als je echt beginner bent, is het begrijpelijk dat je wilt beginnen met een tweedehands fiets. Let er dan wel op dat je de goede framemaat kiest. Ook is een vrouwenzadel heel erg belangrijk. Qua merken kom je dan op hetzelfde uit. Wat het voordeel dan van Specialized is, is dat zij speciale vrouwenmodellen waarbij rekening is gehouden met het vrouwenlichaam. Hierdoor ervaar je meer fietsplezier. Ik denk dat dit uiteindelijk het belangrijkste is. Je fiets moet gewoon goed passen bij je lichaam, want dan houd je het langer en beter vol en is het natuurlijk veel leuker! Je kunt altijd naar een fietsenzaak gaan en eens rondvragen. Er is genoeg keus en er zijn genoeg goede en mooie merken. Succes!

 4. Lynn
  april 25, 2017 / 7:32 pm

  Haai !

  Ik wil heel graag actief gaan wielrennen. Ik ben nu op zoek naar een fiets. Welke afmontage raad jij aan?
  Weet je nog groepen in het zuiden van nederland? (lees Limburg)

  • Japke Janneke
   april 25, 2017 / 7:46 pm

   Hi Lynn,
   Wat leuk dat je actief wilt gaan wielrennen! Heb je al een fiets op het oog? Ik denk dat het namelijk het belangrijkste is dat je een fiets koopt die goed past. (Zoals hierboven al geschreven in reactie op Tessa). Qua afmontage zijn er niet specifieke merken die ik je zou aanraden. Indien je niet heel vaak fietst, merk je wellicht weinig verschil. Je hebt wel veel verschil in prijsklasse, maar wellicht kan een fietsenzaak je hierin beter adviseren.
   Een vrouwenfietsgroep in Limburg is Ladies-First. Dit kun je wel even googlen. Dan vind je er meer informatie over.
   Succes!

 5. september 11, 2019 / 2:54 pm

  Ik overweeg om te gaan wielrennen. Ik houd erg van fietsen en het zou goed zijn wat meer aan sport te doen. Wielrennen is daarom de perfecte combinatie. Fijn dat je ook via sociale media een fietsmaatje kan vinden, want in mijn vriendenkring zou waarschijnlijk niemand willen meedoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?