21 apr 2017 | Wielrennen

5 x tips om te beginnen met wielrennen

In dit artikel gaf ik al aan dat het wielrennen nog niet zo populair is (onder vrouwen) als hardlopen. Daar mag wat mij betreft verandering in komen! Hardlopen en wielrennen zijn mijn meest favoriete sporten. Soms vind ik wielrennen zelfs fijner, maar we hebben er in Nederland helaas niet altijd het goede weer voor. Vandaag deel ik 5 tips om te beginnen met wielrennen. Want zo gemakkelijk het is om te beginnen met hardlopen, zo lastig kan de eerste stap in het wielrennen zijn. Met deze tips help ik jou heel graag op weg, want het is zeker de moeite waard om het te proberen. Een waarschuwing vooraf: het lezen van dit artikel is op eigen risico. Wanneer je eenmaal in aanraking bent geweest met wielrennen, willen en kunnen de meeste mensen niet meer zonder.

1. Schaf een fiets aan

Natuurlijk begint het wielrennen bij de aanschaf van een fiets. En even een kanttekening vooraf: racefietsen zijn duur. Het is dus aan te raden om niet meteen het duurste en nieuwste materiaal te gaan gebruiken. Ik zou kiezen voor een tweedehands fiets om eerst eens het wielrennen te gaan ervaren. Zo ben ik zelf ook begonnen. Indien het dan toch niets voor jou blijkt te zijn, is de investering niet zo groot geweest. Wel raad ik aan om je goed te laten adviseren in het aankopen van een racefiets. Het is heel belangrijk dat je een fiets in de juiste framemaat aanschaft. Hiervoor kun je ook naar een fietsenzaak gaan. Zij verkopen meestal ook tweedehands racefietsen. Indien ze niet een geschikt model voor jou hebben staan, kunnen ze in ieder geval kijken naar wat voor soort framemaat je nodig hebt. Laat je in ieder geval goed voorlichten. Ook is het heel belangrijk dat je in een goede houding op de fiets zit. Hiervoor zou je een bikefit kunnen doen. Daar vertel ik je binnenkort alles over! Houd mijn blog in de gaten.

2. Investeer in de juiste fietskleding

Fietskleding is, net als hardloopkleding, heel belangrijk. Het kan, net als de aanschaf van de fiets, best prijzig zijn. Toch is het dit geld dubbel en dwars waard. Doordat je al gauw wat tijd doorbrengt op je fiets, is het belangrijk dat de kleding goed zit. Eén van de belangrijkste kledingstukken is dus ook de fietsbroek. In een fietsbroek zit zeem. Wanneer je zo’n broekje voor het eerst aan hebt, voelt dit heel vreemd. Toch ben je dit zeem behoorlijk dankbaar na twee uurtjes op het zadel. Let er wel op dat je een vrouwenfietsbroek koopt, omdat dit zeem net een andere vorm heeft dan bij de man. Natuurlijk is een bijpassend fietsshirt wel zo leuk. Een fietsshirt heeft vaak handige vakken op de achterkant, zodat je spullen mee kunt nemen onderweg. Tot slot: fiets altijd met een helm!

3. Neem de tijd

Wanneer je begint met wielrennen zul je erachter komen dat het meer tijd kost dan een rondje hardlopen. Voordat je goed en wel klaar bent om te vertrekken, moet er vaak nog een bandje worden opgepompt of een bidon worden gevuld. Ook het fietsen zelf duurt vaak langer. Waarbij je als hardloper na een halfuurtje al een runner’s high hebt, ben je als fietser vaak langer onderweg. Je zit al gauw een uur op de fiets. Het kan ook nog wel eens zijn dat je verdwaald bent en hierdoor via een omweg terug naar huis rijdt. Neem hier dus de tijd voor en probeer niet op een drukke dag tussendoor gauw even te gaan fietsen.

4. Neem altijd eten, drinken en geld mee

Wanneer ik ga fietsen heb ik altijd eten, drinken en geld bij me. Meestal is dit uit voorzorg. Zoals ik in punt drie al schreef, kost wielrennen meer tijd en neem je nog wel eens een omweg. Je weet nooit precies hoe laat je weer thuis bent. Ook verbrand je met wielrennen behoorlijk veel energie. Dit zul je goed moeten aanvullen. Het geld gebruik ik meestal voor een eventuele koffie met gebak op een terrasje. Dat hoort er natuurlijk wel een beetje bij.

5. Zoek een fietsmaatje

Alleen fietsen kan fijn zijn, maar samen fietsen is nog leuker! Zelf heb ik gelukkig best veel vriendinnen die ook van wielrennen houden. Heb je meer moeite om iemand te vinden? Zoek dan via internet of sociale media naar fietsgroepen bij jou in de buurt. Er zijn vaak in iedere stad wel groepjes te vinden die bijvoorbeeld in de weekenden een toertocht maken. Woon je toevallig in het Noorden van Nederland? Dan zou je aanstaande zondag nog kunnen aansluiten bij het Women on Wheels evenement. Zelf ben ik daar ook aanwezig (samen met twee meiden van de winactie).

Fiets jij ook? Of zou je graag willen beginnen met wielrennen? Laat het me hieronder weten in de reacties! Ook als je vragen hebt over wielrennen, hoor ik ze graag. Wellicht kan ik binnenkort een artikel schrijven met antwoorden op de meest gestelde vragen.