13 mrt 2017 | Hardlopen, Marathon

Mijn Road to Rotterdam #8

Gisteren was het nog precies vier weken tot de marathon van Rotterdam van start gaat. In deze ‘Road to Rotterdam’ serie zal ik mijn ervaringen delen en jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op de marathon. De afgelopen week liep ik vijf keer hard, in plaats van de ‘afgesproken’ vier. Ik liep een hele fijne lange duurloop en ik heb weer wat geëxperimenteerd met mijn voeding. Ben je benieuwd hoe mijn week is geweest? Lees dan gauw verder!

Maandag werd ik wakker met flinke spierpijn. Wat had ik in godsnaam gedaan? Oja; op zaterdagavond liep ik een 10 kilometer wedstrijd en binnen 12 uur na de finish een hele zware 30 kilometer duurloop. Dat was een pittige zondag. Vandaag ben ik vroeg vrij en wil ik eigenlijk nog wel eventjes uitlopen. Ik ga de deur uit voor een klein herstelloopje. Tijdens zo’n herstelloop kijk ik nauwelijks op mijn horloge. Dan kan ik gewoon mijn lichaam op gevoel laten lopen, zonder me daar al te druk over maken. Soms voelt het dan alsof ik heel snel loop en blijkt dat achteraf niet zo te zijn. Op deze maandag was het omgekeerd. Ik liep niet heel lekker, maar mijn snelheid lag vrij hoog. Ik liep zes kilometer met een pace van 5:01 minuut per kilometer.

IMG_8200

Op dinsdag besloot ik een rustdag te nemen. Dinsdagen vind ik vervelende dagen momenteel. Eigenlijk kan ik dan beter wel gaan hardlopen, want dan zou ik me vast een stuk beter voelen. Helaas moest ik tot 18:00 werken en was ik laat thuis. Ik ben lekker op de bank gaan liggen. Op woensdag ging ik de deur uit voor mijn intervaltraining. Ik zie er soms zo tegenop. Ik koos voor een interval van 4 x 5 minuten op tempo en vervolgens 2 minuten rustig dribbelen. Dit was best zwaar en ik had moeite om alle vier de intervallen op eenzelfde tempo te volbrengen. Uiteindelijk ben ik dan blij wanneer ik weer thuis ben. Op donderdag liep ik een klein herstelrondje, omdat ik even mijn hoofd moest legen. Soms is dat beter dan te blijven vasthouden aan mijn schema. Als ik hardlopen nodig heb als therapie dan zet ik dit maar al te graag in. Het rondje zelf was verder vrijwel hetzelfde als het rondje van maandag.

IMG_8229

Op vrijdag ging ik een gezellig dagje naar een lief vriendinnetje (én hardloopmaatje). Zij woont nu in Deventer en dat gaf ons de mooie gelegenheid om daar de boel eens hardlopend te verkennen. We liepen 10 kilometer (verdwalend en slingerend) door het bos met een pace van 5:00 min/km. Het was heerlijk lenteweer!

IMG_8273

Op zaterdag wilde ik een rustdag nemen. Ik had een druk weekend op het programma. Naast het dagje Deventer op vrijdag had ik ’s avonds nog een afstudeerborrel. Op zaterdag was de dag ook volgepland met een verjaardag en fotoshoot met de familie. Tussen de activiteiten door wilden mijn vriend en ik toch nog even genieten van de lente zon. We sprongen op de fiets en gingen een uurtje door het mooie Groningse land fietsen. Als ik dan weer op mijn racefiets zit, kan ik niet wachten tot het echt zomer is.

Op zondagochtend had ik weer mijn lange duurloop gepland. Ik was een beetje zenuwachtig. Dit is eigenlijk veroorzaakt door de duurloop van vorige week. Die was vrij zwaar en ik zat met mijn misselijkheid. Zoals ik eerder vertelde, wilde ik een ander ontbijt proberen. Ik koos voor licht, meergranen brood (weinig volkoren in ieder geval) met appelstroop en één met hagelslag. Deze producten pakken bij mij altijd goed uit tijdens het lopen. Ik heb daar nooit last van. Ook is het witbrood vrij licht in mijn maag. Ik at bij mijn boterhammen nog een banaan en dronk mijn bietensapje en koffie. Na anderhalf uur vond ik dat ik lang genoeg had gewacht. Ik trok de deur achter me dicht en ging op weg voor de 32 kilometer.

De zon was zo fijn! Het was niet te warm, maar precies goed. Tijdens het lopen probeerde ik een nieuw gelletje (van SIS). Deze beviel beter dan de vorige van Clif. Ik kon het zonder water te drinken tot me nemen. Ook hoefde ik weinig te stoppen tijdens deze duurloop. Ik ben één keer gestopt voor een selfie (jaja, moet ook gebeuren) en één keer om even rustig mijn water op te drinken. Daarna kon ik vrijwel (stoplichten daargelaten) doorrennen naar huis.

IMG_9508

Deze duurloop geeft me vertrouwen! Het ontbijt viel deze keer gelukkig goed. Komende week staat er een 35 kilometer op het programma. Dan probeer ik nog één ander gelletje. Ook wil ik me deze week gaan richten op mijn kleding. Wat ga ik aandoen? Moet ik nog een nieuw shirt of een nieuwe loopbroek aanschaffen? Ga ik met mijn Flipbelt lopen tijdens de marathon? Of probeer ik mijn gelletjes in mijn broek mee te nemen? Genoeg beslissingen die ik nog mag gaan maken.

Train jij ook voor een (halve) marathon? Welke ga je lopen? Hoe gaat het met de voorbereidingen? Heb je nog goede voedingstips voor mij?