20 jan 2017 | Geluk, Lichaam

Van ‘killerbody’ naar eetstoornis?

De laatste tijd is er veel discussie rondom de invloed van Fitgirls op het ontstaan van een eetstoornis. Tevens is er deze week nog meer commotie ontstaan naar aanleiding van het nieuwe boek Killerbody 2 van Fajah Lourens. In dit boek beweert Fajah te kunnen leven en trainen op 1200 kcal per dag. Het moge duidelijk zijn dat er genoeg publiciteit is rondom dit thema, maar toch wil ik hier ook nog een (persoonlijk) artikel over schrijven. Want kunnen Fitgirls via (sociale) media een eetstoornis veroorzaken?

Fajah’s Killerbody

Fajah kan geen betere publiciteit krijgen deze week. Ik geloof zelfs dat Killerbody 2 bij de best verkochte boeken staat momenteel. Iedereen heeft er waarschijnlijk al wel iets over gelezen, zelfs als het je niets interesseert. Er zijn dus ook genoeg mensen die inmiddels dit boek hebben gekocht, omdat ze het heel erg prettig vinden om tips en adviezen te krijgen in het proces rondom afvallen of fit worden. Dat is geweldig, zowel voor Fajah als voor deze lezers. Ik hoop dat ze vinden waar ze naar op zoek zijn.

Een groot deel van Nederland is geschrokken van dit ‘killerbody-boek’. Fajah noemde namelijk eerder al eens dat je met hongergevoel moet leven, indien je er goed uit wilt zien in bikini. Daarnaast heeft ze in meerdere interviews inmiddels aangegeven dat ze op sommige dagen 1200 kcal eet. Persoonlijk schrok ik hier niet eens zo van, want er zijn vast meer mensen die dit doen. Echter moet je natuurlijk wel voorzichtig zijn, wanneer je dit als advies gaat geven. Het kan een advies zijn aan je volgers (mogelijk nog wel geïnteresseerd), maar ook aan willekeurige kijkers van een praatprogramma. Vooral deze laatste groep is niet per se de groep mensen die zou willen en moeten afvallen of een killerbody wil.

Indien Fajah, of andere topsporters, bodybuilders en krachttrainers willen en kunnen presteren met dit dieet van lage calorische waarde is dat hun goed recht. Ik vind het vooral heel belangrijk dat zij hierin hun persoonlijke doelen kunnen behalen. Dat staat voorop. Het wordt tricky wanneer je een voorbeeldfunctie krijgt en je stem kunt laten horen. Wanneer je dan deze adviezen gaat geven aan willekeurige mensen (bedoeld en onbedoeld) kan dit verkeerd opgevat worden.

Nu heb ik al meerdere malen in kranten en in online artikelen voorbij zien komen dat Fitgirls, of vrouwen zoals Fajah, eetstoornissen veroorzaken. Dit vind ik persoonlijk veel te kort door de bocht. Dit verdient een nuance, want iedereen heeft een eigen leven, een eigen lichaam en een eigen denkhoofd. Iedereen is in staat om zelf keuzes te maken en een eetstoornis kan nooit 1 op 1 worden veroorzaakt door een Fitgirl met een killerbody. Als Fajah zegt dat je in de sloot moet springen, doe je dat toch ook niet?

IMG_7916

Gevoeligheid

Eerder heb ik in een persoonlijk artikel geschreven over mijn problemen met eten in het verleden. In dat artikel leg ik ook uit hoe een eetstoornis kan ontstaan. Hierin schrijf ik niks over een invloed van (sociale) media. Ik beschrijf vooral dat je nooit één oorzaak aan kunt wijzen wanneer er sprake is van een eetstoornis. Het is altijd een combinatie van verschillende factoren. Een belangrijke factor is een gevoeligheid voor je uiterlijk of je lichaam. In de meeste gevallen zijn deze jongens of meiden onzeker en dit kan zeker meespelen in het ontstaan van een eetprobleem. Deze onzekerheid legt een Fitgirl niemand op.

Triggers

Wat gebeurt er nu met dit soort adviezen en voorbeelden van Fitgirls, zoals Fajah? Er zijn mensen die dit heel goed naast zich neer kunnen leggen. Waarschijnlijk denken ze dan: ”Zij is gek!”. En schuiven vervolgens vrolijk een zak chips en twee pakken koekjes naar binnen. Voor iemand met problemen rondom eten of een gevoeligheid voor een eetstoornis kan dit heel anders zijn. Wanneer Fajah zegt: je mag maar 1200 kcal per dag eten, kan iemand met een gevoeligheid voor een eetstoornis dit heel letterlijk oppikken. Als je iedere dag zo weinig eet, kun je hierin doorslaan en kan het een obsessie worden (mits je die gevoeligheid en combinatie van factoren al had). Het kan dus nooit alleen een boek zijn over een killerbody, wat een eetstoornis veroorzaakt. Het kan wel bepaalde keuzes, obsessies en problemen met eten triggeren en verder uit de hand laten lopen.

Het is in deze tijd van wisselende adviezen en de Fitgirl-hype zeker niet gemakkelijk om te vechten tegen een eetstoornis. Je moet als jonge vrouw of man steeds weerbaarder worden tegen dit soort triggers en perfecte plaatjes. Helaas is er weinig aan die trend te doen. Wat je wel zelf kunt doen is hulp zoeken, indien je merkt dat je er zoveel last van hebt. Verder hoop ik dat er steeds meer mensen via sociale media laten zien wat echt is, in plaats van enkel het perfecte plaatje of lichaam. Verder is mijn strategie om het boek Killerbody 2, en de rest van de verhalen van Fajah, ook maar met een korreltje zout nemen.

Merk je op dat je obsessief bezig bent met eten? Dat Fitgirls, zoals Fajah, jou (en jouw problemen met eten) triggeren? Probeer er dan met iemand over te praten. Neem dit serieus en laat het niet uit de hand lopen. Hoe eerder je bewust bent van deze gevoeligheid, hoe beter je er mee om kunt leren gaan.

Disclaimer: dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke visie en ervaring. Ik ben me ervan bewust dat dit voor iedereen anders kan zijn en dat iedereen een andere mening kan hebben over deze hele hype. Ik hoop dat je dit kunt lezen vanuit mijn opinie. Wanneer je er ook iets over kwijt wilt, zou ik dat heel erg leuk vinden. Laat vooral een reactie achter in de comments hieronder!