18 jan 2017 | Essentials, Hardlopen

Hoe vind je de perfecte hardloopschoenen?

Hardloopschoenen zijn er tegenwoordig in overvloed. Je hebt veel verschillende merken, kleuren en modellen. Ik begrijp heel goed dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel deel ik welke schoenen ik persoonlijk fijn vind en ik geef een aantal belangrijke tips waardoor je die perfecte hardloopschoen iets gemakkelijker kunt vinden.

Dat goede hardloopschoenen belangrijk zijn, staat vast. Ik ben absoluut geen voorstander van hardlopen op sneakers of een paar oude schoenen, die je in de kast vindt. Juist wanneer je net begint met hardlopen, moet je proberen om het zo leuk mogelijk voor jezelf te houden. En op goede hardloopschoenen gaat het echt beter en houd je het ook langer vol. De kans op blessures wordt iets kleiner. Over dit laatste wordt echter al een aantal jaren heftig gediscussieerd. Ik geloof er wel in dat goede hardloopschoenen belangrijk zijn en dat je hier, indien het mogelijk is, dus ook in mag investeren.

Mijn hardloopschoenen

Zelf loop ik al een aantal jaren op Nike. Ik heb in Nike mijn favoriete model ontdekt en dat is, op dit moment, de Nike Lunarglide. Twee jaar geleden kocht ik, voor het eerst, van dit model de Lunarglide 6. Vorig jaar liep ik op de Lunarglide 7 en sinds een paar weken loop ik op nummer 8. Het is een hele fijne schoen waar ik vooral mijn duurlopen prettig op kan lopen. Een Nike schoen die ik gebruik voor de tempoloopjes is de Nike LunarTempo. Deze schoen is veel lichter en voor korte snelle afstanden dus zeer geschikt.

IMG_2876
Naast dat ik graag op Nike schoenen loop, heb ik in het verleden ook een tijdje Saucony schoenen en Mizuno schoenen gehad. Echter ben ik nu zo gehecht en tevreden met Nike, dat ik voorlopig geen reden zie om hiervan af te stappen.

Over- en onderpronatie

Misschien heb je weleens gehoord van over- en onderpronatie. Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen kantelt tijdens het hardlopen. De ene loper proneert meer dan een andere loper. Als je voet heel erg naar binnen kantelt wordt dit overpronatie genoemd. Indien je minder last hebt van het naar binnen kantelen dan noemt men dat onderpronatie. Er zijn ook mensen die een neutrale manier van lopen hebben. Waarom ik dit noem? De manier van lopen is van belang wanneer je nieuwe hardloopschoenen gaat aanschaffen.

In verschillende hardloopwinkels kun je een loopanalyse laten uitvoeren. Er wordt dan gekeken, door middel van videobeelden, wat voor een loper jij bent en hoeveel ondersteuning je nodig hebt in een hardloopschoen. Wanneer je overproneert, zoals ik, zul je meer baat hebben bij een schoen waarin een extra ondersteuning wordt geboden aan de binnenkant van je voet. Ook is het met overpronatie prettig om een stabiele schoen aan te schaffen. De schoenen van iemand met overpronatie slijten vaak aan de binnenkant van de schoen. Indien je juist minder proneert en dus een onderpronatie hebt, is het wellicht een idee om een schoen te kiezen met extra demping. Op deze manier worden je benen minder belast. Logischerwijs slijten de hardloopschoenen bij een onderpronatie meer aan de buitenkant.

Als neutrale loper kun je eigenlijk met heel veel neutrale hardloopschoenen uit de voeten. Hierin wordt in een hardloopwinkel vaak ook voldoende aandacht aan besteed. Een neutrale loper heeft meestal een soort s-vormige slijtage aan de onderkant van de schoen.

Overige tips

Naast dat je rekening moet houden met het proneren van je voet, zijn er nog drie belangrijke tips die ik graag met je wil delen. Hopelijk vind je hierdoor sneller jouw perfecte hardloopschoen!

  • Koop je schoenen niet te klein. Zelf koop ik mijn hardloopschoenen altijd een maat groter dan mijn gewone schoenen. Tijdens het hardlopen komen je tenen al gauw in de knel en dat is voor je nagels en je tenen geen pretje.
  • Bedenk van te voren goed wat je budget is. Hardloopschoenen zijn vaak erg prijzig! De meeste schoenen kosten al gauw tussen de 150 en 200 euro. Indien je vooraf je budget bepaalt, voorkom je dat je straks een schoen aantrekt die heerlijk zit, maar waar je het geld eigenlijk niet voor (over) hebt. Dat zou balen zijn!
  • Houd het aantal gelopen kilometers bij. Op deze manier weet je ongeveer wanneer je weer toe bent aan een nieuw paar loopschoenen (meestal na circa 1500 km). Een handige manier om dit bij te houden is via Strava. Je kunt op je profiel van Strava namelijk jouw hardloopschoenen invullen (ook meerdere mogelijk). Na ieder loopje kies je met welke schoenen je dit gelopen hebt en er wordt automatisch geteld hoeveel kilometer de schoenen al hebben gemaakt. Ideaal!

Dit waren voor nu mijn tips voor het vinden van de perfecte hardloopschoenen. Heb je nog aanvullingen of juist meer vragen over het vinden en aanschaffen van hardloopschoenen? Laat het me weten in de reacties hieronder!