22 jan 2017 | Hardlopen

Q&A: 5 x meest gestelde vragen op Instagram

Het aantal volgers van mijn Instagramaccount is de afgelopen maanden hard gestegen. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel mensen mijn hardloopavonturen willen volgen. Naast dat ik vaak lieve reacties en berichten krijg, worden er ook vaak (privé) vragen aan mij gesteld. Een aantal vragen worden zo vaak gesteld, dat ik hier in één keer antwoord op ga geven. 

1. Waar koop jij je haarbanden?

Ik denk dat deze vraag stipt op één staat. Vorige winter kreeg ik deze vraag al vaak, maar nu ik nog meer bereik heb, kom ik de vraag bijna dagelijks tegen. Ik heb meerdere haarbanden. De grijze die ik vaak draag met hardlopen is nog relatief nieuw en komt van de H&M. Daarnaast draag ik vaak een iets smallere, een zwarte, die is van Lorini. Ik heb daar een stuk of vier van, dus ik kan deze lekker vaak dragen. Lopen met een haarband vind ik heerlijk in de winter. Het houdt mijn haar een beetje op z’n plek en is meteen lekker warm. Hardlopen met een muts is voor mij echt geen optie.

IMG_3936

2. Wat betekenen de getallen links onder je Nike+ foto?

Onder mijn hardloopfoto’s, die ik via de Nike+ app maak, staan drie getallen. In het midden staat het aantal gelopen kilometers. Helemaal rechts staat de gemiddelde snelheid (pace) in minuut per kilometer. Links staan de Nike fuelpoints. Dit zijn een aantal punten dat Nike toekent aan een activiteit. Nike houdt hierbij rekening met afstand, duur en snelheid. Daarnaast zal ook mijn lengte en gewicht ongetwijfeld meespelen. Deze heb ik namelijk ook ingevuld in de Nike + app. Nike heeft de fuelpoints ontworpen zodat er een soort van competitie mogelijk is in de Nike app, met als doel om zoveel mogelijk punten te scoren.

3. Welk sporthorloge raad je aan?

Dit vind ik eigenlijk een hele moeilijke vraag. Zelf heb ik een TomTom multi sports. Waarom ik voor dit horloge heb gekozen? Hij is simpel en de prijs-kwaliteit verhouding vond ik destijds heel goed. Er zit alles op wat je nodig hebt. Ik heb geen kabeltjes nodig om gegevens te synchroniseren en het GPS werkt (bijna) altijd snel en goed. Nu kan ik dus zeggen: koop allemaal dit horloge, maar ik weet natuurlijk helemaal niet waar je naar op zoek bent. Je hebt zoveel soorten en maten! Garmin is bijvoorbeeld een geweldig merk, maar daar betaal je ook voor. Polar heeft ook goede materialen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik denk dat je dus weinig aan mijn adviezen hebt. Ik ben tevreden over TomTom, maar probeer gerust wat vergelijkingssites op internet. Ook kun je natuurlijk advies vragen bij een Runnersworld of Run2day. Zij hebben wellicht meer informatie te bieden.

img_4045

4. Hoe word ik sneller?

Trainen, trainen en nog eens trainen! Nee, zo eenzijdig is dat niet. Wanneer je sneller wilt worden, moet je interval trainingen doen. In dit artikel leg ik precies uit wat dat is, waarom dat goed voor je is en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

5. Wat is de juiste verhouding van duurloop en interval?

Wanneer je drie keer per week een duurloop doet op hetzelfde tempo en dezelfde afstand, zul je nooit sneller worden. Je lichaam went dan aan dit tempo en deze intensiteit. Het wordt als het ware een gewoonte. Wanneer je iets wilt bereiken moet je dus variëren in tempo en afstand. Welke verhouding precies goed is voor jou, is afhankelijk van je doelen en hoe vaak je wilt gaan lopen per week. Persoonlijk loop ik 4 keer per week, waarvan 2 duurlopen (1 lang, 1 kort), 1 interval en 1 herstelloopje. Eigenlijk is dus 1/4 training van mijn week een interval. De andere loopjes zijn duurloopjes, maar allemaal wisselend in duur en dus ook in intensiteit. De langste duurloop is langzamer dan de kortere duurloop. Het herstelloopje laat ik altijd lekker op gevoel gaan. Loop je twee keer per week? Dan hoef je echt niet iedere week een interval training te doen. Blijf wel spelen met je intensiteit en je afstand. Op deze manier blijf je jouw lichaam uitdagen.

Dit waren de meest gestelde vragen in de afgelopen maanden. Heb je ook een vraag aan mij? Laat het me gerust weten! Wellicht kan ik dan in de toekomst weer eens een Q&A doen!