2 dec 2016 | Hardlopen

8 goede redenen om een rustdag te nemen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een rustdag nemen is niet mijn sterkste kant. Het liefst ga ik iedere dag hardlopen, fietsen of iets anders actiefs doen. Het gevoel dat sporten mij geeft, kan ik op geen enkele andere manier zo ervaren. Aan de ene kant vind ik dit beangstigend. Want wat gebeurt er dan wanneer ik een lange tijd niet zou kunnen gaan sporten? Aan de andere kant ben ik dankbaar dat het mij zo’n fijn gevoel kan geven. Echter is rust de meest onderschatte training. Zelf plan ik een rustdag altijd aan het begin van de week al in. Ik kijk dan op welke dagen ik weinig tijd heb om te gaan sporten. Automatisch wordt zo’n dag dan mijn rustdag. In dit artikel geef ik je goede redenen om een rustdag te nemen. Lekker als excuus of juist omdat het zo belangrijk is!

#1 Geniet van je tijd

Wanneer je een rustdag neemt, heb je automatisch meer tijd voor iets anders. Wanneer je druk bent, is het dus verstandig om een rustdag in te plannen. Zo heb je meer tijd voor belangrijke dingen die ook tijd vragen. Gebruik deze tijd om eens goed te ontspannen: lees een boek, ga iets lekkers bakken of neem een warm bad. Genieten!

#2 Rust vandaag, train morgen

Door een rustdag in te lassen, kunnen je spieren de volgende training beter aan. Sommige trainingen vragen meer hersteltijd dan je van te voren denkt. Het is goed om hier bij stil te staan, zodat je voorkomt dat je je spieren overbelast.relax

#3 Voorkom blessures

Door je rustdagen goed in te plannen, voorkom je eventuele blessures. Te lang doorgaan met bepaalde oefeningen of spiergroepen geven een grotere kans op blessures. Zelf probeer ik hier tijdens het hardlopen erg alert op te zijn. Zo heb ik de laatste tijd af en toe last van mijn linkerenkel. Ik probeer extra afwisseling aan te brengen in mijn trainingen en extra rustdagen in te bouwen, zodat dit pijntje zich niet doorzet in een blessure.

#4 Spieren groeien op je rustdag

De kleine spierscheurtjes die je veroorzaakt, met bijvoorbeeld krachttraining, herstellen op een rustdag. Tijdens deze fase worden je spieren uiteindelijk dus sterker. Probeer een rustdag dus ook te zien als een trainingsdag. Het is soms echt nodig om sterker te worden!

#5 Voorkom overtraining

Overtraining kan ontstaan wanneer meerdere factoren tegelijkertijd opspelen. Het heeft zowel met lichamelijke als mentale belasting te maken. Een rustdag kan zowel zorgen voor lichamelijke als mentale rust en daarmee geef je overtraindheid minder kans. Onderschat dit niet!

img_7087

#6 Zorg voor je mentale gezondheid

Je weet waarschijnlijk wel dat sporten zorgt voor een gelukshormoon. Echter werkt dit niet wanneer je overmatig sport. Een rustdag zorgt ervoor dat er een natuurlijke balans ontstaat in deze hormoonhuishouding. Wanneer je geen rustdagen inbouwt, kun je last krijgen van depressieve gevoelens of stemmingswisselingen. Meer hierover kun je ook lezen in dit artikel.

#7 Sociale activiteiten

Misschien herken je het wel: er is een verjaardag, een feestje of een sociale activiteit, maar jij hebt een training of work-out gepland. Zo’n sociale activiteit overslaan is natuurlijk niet erg, maar een keer je training skippen is ook goed. Probeer hier een goede balans in te vinden. Een sociale activiteit is altijd een goede reden voor een rustdag. Vind je het lastig om zo’n keuze te maken? Lees dan ook dit artikel eens.

#8 Netflix

Moet ik hier iets aan toevoegen? Een marathon op Netflix is ook een hele prestatie, natuurlijk.

Weet jij nog goede redenen om een rustdag te nemen? Ik hoor ze heel graag!