24 jul 2023 | Hardlopen

Sneller worden als hardloper

Ik denk dat het één van de meest gestelde vragen is: hoe kun je sneller worden als hardloper? Uiteindelijk vinden we het allemaal leuk om snelle tijden te lopen en PR’s te verbreken. In dit artikel geef ik een aantal tips waardoor je sneller zou kunnen worden. 

Allereerst wil ik in het algemeen benoemen dat ieder lijf anders is. De één heeft meer een lopers figuur dan een ander. De één heeft hierdoor meer mogelijkheden en capaciteiten om uiteindelijk een snelle loper te worden. Ik geloof er in dat dit heel erg per postuur en bouw kan verschillen. Wel denk ik dat iedereen genoeg mogelijkheden heeft om zijn of haar snelheid te verbeteren. Ook wanneer je niet een echte hardloper bent, kun je uiteindelijk veel winst behalen door er op een juiste manier voor te gaan trainen.

1. Variatie

Een trainingsprikkel wordt pas afgegeven als je je lichaam uitdaagt. Dit hoeft niet te betekenen dat elke training heel zwaar moet zijn, maar het is juist belangrijk dat je veel variatie aanbrengt. Wanneer je bijvoorbeeld wekelijks een tempoloop doet, wissel dan in het aantal kilometers of in intensiteit. Ditzelfde geldt voor een intervaltraining. Kies er niet iedere week voor om 1000 meters te gaan doen, maar pak ook eens langere intervallen of juist korte en snelle. Eigenlijk moet jij je lichaam iedere keer weer verbazen door de training die je doet.

2. Interval

Zoals ik hierboven al schreef is een intervaltraining een goede training om sneller te worden als hardloper. Door in snelheid te wisselen, verbeter je jouw conditie en train je op hogere snelheden. Ben je benieuwd wat de andere voordelen zijn van intervaltrainingen en hoe je deze het beste uit kunt voeren? Lees dan dit artikel eens.

3. Heuveltraining

Eigenlijk is dit ook een vorm van intervaltraining. Doordat je traint in de heuvels of in de bergen, wordt jouw hartslag automatisch hoger wanneer je omhoog loopt. Dit zorgt voor de wisseling in intensiteit. Ook is het goed om aan heuvels te wennen, omdat een parcours tijdens een wedstrijdje ook lang niet altijd vlak is. Bij de marathon van New York moet je behoorlijk wat grote bruggen over. En de Erasmusbrug loop je tijdens de marathon van Rotterdam ook twee keer op en af. Het is altijd fijn als je kuitspieren daar een beetje aan gewend zijn.

4. Core-stability training

Al eerder schreef ik in een artikel waarom core-stability training belangrijk is voor hardlopers. In dit artikel beschrijf ik dat je door een sterke romp efficiënter gaat lopen. Dit betekent automatisch dat het minder energie kost om te gaan lopen en je dus meer energie overhoudt om sneller te gaan. Zeker wanneer je kortere (sprint)afstanden loopt, zul je veel profijt hebben van een goed getrainde core.

5. Herstellen

Na al dat trainen is het tijd om te gaan rusten. Door je lijf voldoende tijd te geven om te rusten, herstel je voor een volgende training. Veel trainen betekent namelijk niet dat je ook per se sneller wordt. Goed trainen en voldoende rusten geeft meer garantie op een verbetering van je snelheid. De ene training vraagt meer hersteltijd dan een andere. Het is goed om hier op te letten.

6. Samen lopen

Het is niet alleen heel erg gezellig en motiverend, maar het kan ook uitdagend werken. Wanneer je samen met anderen loopt, kun je jezelf beter uitdagen. In de maanden dat ik bij Groningen Atletiek trainde, heb ik mijn loopsnelheid heel erg verbeterd. Daar kreeg ik echt de kans om sneller te worden als hardloper. Tijdens deze trainingen word je net even extra geprikkeld om harder te lopen dan dat je zou doen wanneer je alleen bent.

7. Wedstrijden

Door het lopen van wedstrijden kun je ook sneller worden als hardloper. Je kunt in je trainingen best een tempoloop gaan doen, maar tijdens een wedstrijd geef je net even extra. Je gaat, wanneer je het goed doet, echt tot het gaatje. Hierdoor verleg je je eigen grenzen en word je uiteindelijk weer sterker en sneller. Dus wanneer loop jij je volgende wedstrijdje?