17 jul 2023 | Reizen

5 x tips voor hardlopen op vakantie

Veel mensen hebben in de aankomende weken vakantie. Misschien blijf je dit jaar thuis, maar het kan ook zijn dat je toch naar het buitenland gaat. Vakantie betekent voor mij echt even een pas op de plaats maken, rust nemen en genieten van een nieuwe omgeving. Echter gaan mijn hardloopschoenen bijna altijd mee naar het buitenland. Mijn perfecte vakantiedag begint namelijk toch wel met een klein rondje hardlopen. In dit artikel deel ik mijn tips voor hardlopen op vakantie.

1. Begin rustig

Wanneer je op je vakantie bestemming bent aangekomen, hoef je echt niet meteen te beginnen met rennen. Het is heel belangrijk om rustig te wennen aan je nieuwe omgeving. In de meeste gevallen is het een stuk warmer op je bestemming dan in Nederland. Je lichaam heeft even tijd nodig om te wennen aan de weersomstandigheden en wellicht aan de hoogte als je in de bergen verblijft. Bovendien is de ondergrond vaak anders en het kan zijn dat de weggetjes waarop je loopt niet geheel vlak zijn. Ook dit vraagt om wat gewenning. Start dus met een klein rondje en het liefst niet op de eerste dag. Geef jezelf een beetje de tijd om te acclimatiseren.

2. Pas je tijdstip aan

Wanneer je in een warm land vakantie viert, is het niet verstandig om in de brandende zon te gaan lopen. Let op dat het ook om 11:00 in de ochtend al 30°C+ kan zijn, maar vaak ook tot laat in de middag warm blijft. Als je niet goed tegen deze temperatuur kunt, zou ik je aanraden om voor 08:00 in de ochtend te starten met je loopje. Later op de avond hardlopen kan natuurlijk ook, maar zelf vind ik dit op vakantie vaak lastig te combineren met uitgebreid dineren bijvoorbeeld.

3. Route

Wanneer ik ga hardlopen op vakantie, krijg ik vaak de vraag over mijn route. Mocht ik op een bestemming zijn waar ik de omgeving nog niet ken, probeer ik altijd van te voren via Google Maps een beetje rond te kijken. Wanneer je bij een zee of meer op vakantie bent, is er vaak wel een pad langs het water. Dit soort routes zijn ideaal om te lopen. Om te voorkomen dat je verdwaalt, kies ik er vaak voor om de eerste keer heen en weer te lopen. Ook kies ik er weleens voor om naar een highlight in de buurt te navigeren. Zo combineer je het hardlopen meteen met sightseeing en het ontdekken van de omgeving. Natuurlijk kun je ook via Strava of Komoot mooie routes vinden op je bestemming. 

4. Veiligheid

Denk aan je eigen veiligheid! Spreek met je reisgeno(o)t(en) af waar je heen gaat lopen. Laat ook weten hoe lang je ongeveer van plan bent om weg te blijven. Neem je telefoon mee tijdens het rennen. Dit is ook handig wanneer je de weg niet meer weet. Bovendien is het verstandig om wat geld mee te nemen, een creditcard of een id-kaart. Zorg er in ieder geval voor dat je te identificeren bent en dat je altijd terug naar je verblijf kunt komen.

5. Geniet

Verwacht niet teveel van jezelf. Het is en blijft je vakantie dus probeer te genieten van de mooie omgeving of het lekkere weer. Je hoeft echt niet persoonlijke records te verbeteren of een snelle tijd neer te zetten. Zelf heb ik eigenlijk altijd mijn schema’s losgelaten tijdens de vakantie. Extra rustdagen zijn ook aan te raden! Geniet en beleef er vooral plezier aan het hardlopen. Dat is het meest belangrijk.