19 okt 2022 | Moederschap

Pigmentvlekken, bekkenbodem en haaruitval: over postpartum kwaaltjes

Waarschijnlijk is de uitspraak ‘9 maanden op, 9 maanden af’ wel bekend. Schijnbaar duurt het ongeveer negen maanden voordat alle hormonen weer uit je lichaam zijn. Daarnaast duurt het, bij de meeste vrouwen, ook ongeveer negen maanden voordat je helemaal hersteld bent van je zwangerschap en bevalling, zowel fysiek als mentaal. Maar hoe gaat het nu met mij? Hoe ben ik hersteld van mijn zwangerschap en bevalling? Is mijn lichaam veranderd? Heb ik nog last van kwaaltjes? Vandaag deel ik er meer over pigmentvlekken, mijn bekkenbodem en haaruitval.

Veel vrouwen vertellen over de kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Maar kwaaltjes na een bevalling? Daar hebben we het volgens mij veel minder over met elkaar. Er zijn namelijk best een aantal dingen die veranderen. Soms blijvend, maar veel is gelukkig ook tijdelijk.

Pigmentvlekken

Eigenlijk heb ik heel veel geluk met een zuivere en egale huid. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook geen last gehad van gekke dingen met betrekking tot mijn huid. Echter was ik wel bang voor een zwangerschapsmasker. Dit resulteerde in heel veel zonnebrandcrème smeren. Ook heb ik geen last gekregen van striae tijdens de zwangerschap. Dit betekent trouwens niet dat mijn huid helemaal strak is. Tijgerstrepen had ik namelijk al voordat ik zwanger raakte. Het is heel normaal om te hebben als vrouw!

Na de bevalling is er wel een en ander veranderd aan mijn huid. Zo deelde ik ook al op Instagram dat ik tegen de zomer ineens last kreeg van pigmentvlekken in mijn gezicht. Dit is iets waar veel vrouwen helaas mee te maken krijgen. Soms tijdens, soms na een zwangerschap, maar het kan natuurlijk ook voorkomen terwijl je nooit zwanger bent geweest. Omdat het zo in mijn gezicht zat, vond ik het wel prettig om hier op een verstandige manier mee om te gaan. Ik koos ervoor om de Anti-Pigment producten van Eucerin* te gaan gebruiken.

Pigmentvlekken kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden. Het komt eigenlijk doordat je huid teveel melanine produceert. Hierdoor ontstaan er verkleuringen en vlekken. De producten van Eucerin bevatten Thiamidol en dit gaat de aanmaak van tyrosinase tegen. Hierdoor wordt de pigmentatie minder en kunnen nieuwe vlekken voorkomen worden. Zelf heb ik vooral de dagcrème en de spot corrector gebruikt. Eigenlijk zag ik na twee weken al resultaat en inmiddels kan ik zeggen dat de pigmentvlekken zo goed als weg zijn. Zo blij mee!

Naast de spot corrector en de dagcrème heeft Eucerin in deze lijn ook een nachtcrème die een hele goede aanvulling hierop is. Deze crème draagt bij aan celvernieuwing en de vermindering van pigmentvlekken gedurende de nacht. Het ingrediënt Dexpanthenol heeft een regenererendewerking en verbetert de vochtbalans van de meest buitenste huidlaag voor een zachte en elastische huid. Tot slot is het Eucerin Anti-Pigment stralende huid serum ook aan te raden! Dit kun je ’s morgens en ’s avonds aanbrengen op een goed gereinigde huid.

Ik heb gemerkt dat vooral routine en het regelmatig gebruik van de producten het beste resultaat geeft. Het advies is twee tot vier keer per dag. Zo kun je de dag starten met het serum en de dagcrème en ’s avonds opnieuw het serum aanbrengen i.c.m. de nachtcrème. Voor kleine plekjes die je gericht aan wilt pakken, is de spot corrector heel geschikt en een goede aanvulling op de routine.

Bekkenbodem

Het gebied dat misschien wel de meeste aandacht krijgt, is de bekkenbodem. Dat is natuurlijk niet gek. De bekkenbodem heeft het nou eenmaal zwaar gehad. Het heeft, als het goed is, negen maanden lang een kindje gedragen. En dan hebben we het nog niet eens over de bevalling gehad. Zoals ik eerder al heb gedeeld, is mijn bekkenbodem heel goed hersteld van mijn zwangerschap en bevalling. Ondanks een persfase van ruim twee uur (!) heb ik geen last gekregen van een verzakking.

Ook heb ik gelukkig geen last van bijvoorbeeld urineverlies. Echter voelt het wel alsof ik mijn urine minder gemakkelijk langere tijd kan ophouden. Als ik moet plassen, moet ik ook echt. Voordat ik moeder werd, kon ik altijd wel lang met een volle blaas rondlopen. Nu lijkt het alsof ik dit minder gemakkelijk aankan. Zodra ik dus die aandrang voel, ga ik meteen. Gelukkig is het nog nooit misgegaan, maar ik kan me voorstellen dat er meer vrouwen zijn met dit soort ervaringen.

Haaruitval

Na de bevalling is mijn haar enorm uitgevallen. Ook dit is een veelvoorkomende kwaal bij kersverse moeders. Schrik er dan ook niet van! Het is eigenlijk helemaal niet zo gek of iets waar je je zorgen over moet maken. Tijdens de zwangerschap vallen haren namelijk veel minder uit. Het is dus niet zo dat je nu meer haren verliest. Het zijn vooral de haren die je in die negen maanden niet bent verloren. Daarnaast groeien er ook echt weer nieuwe haren voor terug. Halló babyhaar!

Moederbrein

Of ik ooit weer zo’n brein krijg als voor mijn zwangerschap en bevalling? Geen idee! Ik heb het gevoel dat ik veel meer moeite heb met prikkels en mijn concentratie. Misschien omdat het gewoon veel energie kost om moeder te zijn en je veel vaker ‘aanstaat’. Ergens vind ik het ook wel fijn om dit te merken, want het lukt me nu veel beter om tijd voor mezelf te nemen en niet alle sociale afspraken maar toe te zeggen. Ik heb gewoon die avondjes op de bank veel meer nodig dan voorheen. De volgende ochtend gaat ons wekkertje alweer vroeg en kleine Len staat altijd meteen aan. En ik dus ook!

Dit was slechts een kleine greep uit lichamelijke kwaaltjes die je over kunt houden na een zwangerschap en bevalling. Er zijn vast nog veel meer dingen mogelijk die ik nu niet benoemd heb. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jij de periode na je bevalling hebt ervaren. Had jij last van pigmentvlekken? Haaruitval? En is jouw bekkenbodem snel hersteld? Laat het hieronder vooral weten in een reactie!

*Dit artikel is in samenwerking met Eucerin tot stand gekomen.